Lazio Roma

Roma Gezi ve Kültür Rehberi

Roma Gezi ve Kültür Rehberi başlıklı bu sayfada gezi notları, seyahat rehberi, kaç gün kalmalı,  gezilecek yerler, yeme içme rehberi,  nerede kalınır,  gezilmesi ve görülmesi gereken tarihi yerleri ve ve doğal güzellikleri konusunda detaylı bilgi verilmektedir.

Roma 41°53′35″N 12°28′58″E /ˈroma/  İtalya‘nın, Lazio bölgesinin ve aynı zamanda 4.3 milyon nüfusa sahip Roma ilinin başkenti olan özel belediye (Roma Capitale) Tiber ve Aniane nehirleri arasında yer almakta olup 2.645.907 kişiyi barındırmaktadır. Roma belediyesi aynı zamanda Katoliklerin ruhani lideri Papa’nın ikamet ettiği Vatikan bağımsız devletini de kapsamaktadır.

Tarihi

Efsaneye göre MÖ 753’de yani yaklaşık 2800 yıl önce kurulduğu sanılan Roma krallık, cumhuriyet ve imparatorluk dönemlerinde kendi adıyla anılan devletin yanı sıra, Papalık Yönetiminin, İtalya Krallığı’nın ve İtalya Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur.

Orijinal halkı Latin, Etrüsk ve Sabinlerden oluşan Roma kentinin 7 tepe üzerine kurulduğuna inanılmaktadır ki bunlar Palatino, Aventino, Capitolinus (16. yüzyıl sonrasında ‘Campidoglio‘), Quirinale, Viminale, Esquilino ve Celio tepeleridir. Roma, MÖ 1. Yüzyılda Latin şair Tibullus tarafından kendisine yakıştırılıp, Ovid, Virgil ve Livy tarafından da kullanılan ‘Urbs Aeterna’ (‘Sonsuz Şehir’) lakabını hala muhafaza etmekte olup aynı zamanda şair ve yazarlarca “Caput Mundi” (Dünyanın Başkenti) adıyla da anılmıştır.

Ayrıca Oku:

Kronolojik Roma Tarihi

Roma İmparatorluğu Özet Tarihi

Roma Forumu ve arkasında Vittorio Emanuele II Abidesi (Altare della Patria)
Rome
Tiber köprüsü, Roma
Trevi Çeşmesi, Roma
Sant’Angelo Kalesi, Melekler Şatosu

Caput Mundi ‘Dünyanın Başkenti’ Roma

Roma imparatorluğunun yıkılmasından sonra Ortaçağ başlarında Papalık tarafından kontrol edilmeye başlayan kent MS 8. yüzyılda Papalık Devleti’nin başkenti olmuş ve bu konumunu 1870’e dek sürdürmüştür. Bununla birlikte Roma aynı zamanda İtalyan Rönesans’ının en önemli merkezlerinden birisi ardından barok ve neoklasik sanat akımlarının doğum yeri olmuştur. 1871’de İtalyan Krallığı‘, 1946’da ise İtalyan Cumhuriyeti‘nin başkenti olan yerleşim taşıdığı tarihsel miras sebebiyle UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi‘ne dâhil edilmiş, 2014 yılında Dünyanın 14, Avrupa’nın ise 3. en çok ziyaret edilen kenti olmuştur. Roma bina ve sokaklarında sıkça karşınıza çıkacak olan S.P.Q.R harfleri ‘Roma Senatosu ve Halkı’ anlamına gelen ‘Senatus Populusque Romanus‘un kısaltılmış formudur.

Roma, 1840
Piazza del Popolo, Rome
Piazza del Popolo, Roma (1890-1900)

Roma gezilecek yerler

Piazza del Minerva, Rome Italy
Piazza del Minerva, Roma (1890-1900)

İtalyanlar kendi kültür ve tarihsel miraslarına son derece düşkün olup, her yıl Kültürel Miras Haftası (La settimana dei beni culturali) adıyla bilinen ve genellikle Mayıs ortasına denk gelen 1 hafta boyunca devlete bağlı çoğu Roma’da bulunan saray, park, müze ve ören yerlerine ücretsiz girmek mümkün olmaktadır.

Piazza di Monte Citorio, Rome, Italy
Piazza di Monte Citorio, Roma
Panorama from the Pincian, Rome, Italy
Pincian tepesinden Roma panaroması
Fountain Acqua Felice, Rome, Italy
Acqua Felice çeşmesi, Roma
Exterior of the Coliseum, Rome, Italy
Kolezyum
Piazza Navona, Rome, Italy
Piazza Navona, Roma
Piazza di Monte Citorio, Rome, Italy
Pİazza San Giovanni in Laterano Meydanı, Roma
Roma Pass

Roma’da 3 günden fazla kalacak olanlar için 3 günlüğü 38.50 €’ya satılan Roma Pass kartıyla ilk 2 müze ve ören yeri ile toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanmak diğer müze ve sergilerden indirimli faydalanmak mümkündür. Roma mimarisi Antik Çağ’da Klasik ve İmparatorluk dönemlerinden modern Faşist mimariye dek sürekli gelişim ve değişim içerisinde olmuşsa da kentteki yapılarda Romanesk, Rönesans, Barok ve Neoklasik çizgileri taşıyanlar çoğunluktadır.

Roma Önemli Tarihi Eserler

Roma’da Antik Çağ’ın mirasını yansıtan pek çok yapı mevcut olup, MS 75’de Vespasian döneminde inşasına başlanan ve 60 bin seyircilik kapasitesiyle tüm imparatorluğun en büyük amfiyatrosu olma özelliği taşıyan Kolezyum (Colosseo), Marcellus Tiyatrosu (Teatro di Marcello), Roma Forumu (Forum Romanum veya Foro Romano), Domus Aurea, Pantheon, Trajan Sütunu (Colonna Traiana), Trajan Pazarı, Yeraltı mezarlığı (Catacombe di Roma), Circus Maximus (Circo Massimo), Caracalla hamamı (Terme di Caracalla), Sant’Angelo Kalesi, Augustus’un Mezarı (Mausoleo di Augusto), Ara Pacis, Constantine Kemeri (Arco di Costantino) Cestius Piramidi (Piramide Cestia) ve Bocca della Verità bunların başlıcalarıdır.

Roma Kiliseler

Kentin bazilikaları Erken dönem Hıristiyanlık döneminde inşa edilen Santa Maria Maggiore ve San Paolo Fuori le Mura (19. yüzyılda büyük ölçüde yenilenmişlerdir) kiliseleri 4. yüzyıl mozaik döşemelerini hala muhafaza etmektedir. Santa Maria in Trastevere, Santi Quattro Coronati ve Santa Prassede kiliseleri de Ortaçağ mozaik ve fresk sanatı örneklerini günümüze ulaştırabilmişdir. Roma Forumu civarında yer alan Torre delle Milizie ve Torre dei Conti kuleleri ile devasa merdivenleriyle ünlü Santa Maria in Ara Coeli kilisesi diğer ünlü Ortaçağ yapılarıdır.

Saraylar (Palazzo)

Floransa gibi görkemli bir Rönesans merkezi olan Roma’da günümüzde İtalyan Cumhurbaşkanının ikamet etiği Palazzo del Quirinale, günümüzde Başbakan’ın ikamet ettiği Palazzo Chigi ile Palazzo Venezia, Palazzo Farnese, Palazzo Barberini, Palazzo Spada, Palazzo della Cancelleria ve Villa Farnesina bu döneme özgü ihtişamlı yapılardır. Piazza Navona, İspanyol merdivenlerinin (Scalinata di Trinità dei Monti) dibinde yeralan Piazza di Spagna, Campo de’ Fiori, Piazza Venezia, Piazza Farnese, Piazza della Rotonda ve Piazza della Minerva gibi kentteki meydanların çoğu Rönesans ve Barok dönemde şekillenmiştir. Nicola Salvi’nin yaptığı ünlü çeşme Fontana di Trevi, günümüzde İtalyan Senatosunu barındıran Palazzo Madama ile İtalyan Milletvekilleri Odası’na ev sahipliği yapan Palazzo Montecitorio’da Barok dönemin önemli yapılarıdır.

Roma’nın diğer tarihi eserleri

Roma

1870’de Roma’nın yeni kurulan İtalyan Krallığı‘nın başkenti olmasıyla birlikte Antik Roma mimarisinden etkilenen Neoklasik formda yeni yapılar inşa edilmiş olup II. Vittoro Emanuele Anıtı ya da diğer adıyla Altare della Patria bunların en önemlisidir.

İtalya’da 1922-1943 arasında hüküm süren Faşist rejim başkent Roma’yı da etkilemiş olup, eski yol, ev, kilise hatta sarayların yıkımı pahasına Capitoline tepesini izole etmeye yönelik faaliyetler gerçekleştirilmiş, Piazza Venezia ile Kolezyum arasında Via dei Fori Imperiali, Castel Sant’Angelo kalesi ile Piazza San Pietro arasına ise Via della Conciliazione adlı yollar inşa edilmiştir. Palazzo della Civiltà Italiana (1938-43) bu dönemin sembolü olup, yine Palazzo dei Congressi, Palazzo della Farnesina, adı sonradan Foro Italico olarak değiştirilen Foro Mussolini spor kompleksi gibi yapılar ile 1938’de Marcello Piacentini tarafından 1942 Dünya Fuarı için tasarlanan EUR semti Faşist ve rasyonalist tarzın nadir örneklerindendir.

Villalar

Villa Borghese, Villa Ada ve Villa Doria Pamphili gibi villaların eşsiz parkları günümüze ulaşabilmiştir. Gianicolo tepesinin batısında yer alan Villa Doria Pamphili’nin 1.8 km2‘lik devasa bahçesi ile aynı tepedeki Villa Sciarra‘nın yürüme ve çocuk bahçesini de ieçren parkı görülebilir. Trastevere yakınlarındaki Roma Botanik bahçesi (Orto botanico di Roma) dışında eski Roma hipodromu Circus Maximus kentin önemli yeşil alanlarıdır. Caracalla Hamamına yakın yeşillikler içerisindeki Villa Celimontana, Pincio tepesi, Villa Medici, Castelfusano çamlığı ile Pineto Bölge Parkı kentin diğer önemli yeşil alanlarıdır.

Çeşmeler (Fontana)

Roma’da meydanları süslemek ve içme suyu sağlamak amacıyla çeşitli dönemlerde ve çeşitli stillerde inşa edilmiş çok sayıda çeşme bulunmaktadır. MS 98’de kent suyun koruyucusu (curator aquarum) olarak anılan Roma konsülü Sextus Julius Frontinus’un döneminde 9 sukemeri, 39 anıtsal çeşme ve 591 halk çeşmesini, hamamları hatta imparatorun evi ve diğer özel villaları da taze içme suyula beslemekteydi.  Domenico Fontana tarafından inşa edilen Fontana dell’Acqua Felice (1585–86), Via Garibaldi’de yeralan Fontana dell’Acqua Paola (1610–1612) ile Türkçe’ye nedense Aşk Çeşmesi adıyla giren ünlü Trevi Çeşmesi (Fontana di Trevi, 1732–1762) kentin en önemli anıtsal çeşmeleridir.

Dikilitaşlar

Roma’da 8 Eski Roma dikilitaşı ile 5 Eski Roma dikilitaşı bulunmakta olup, bunlar çeşitli Piazza Navona, Piazza San Pietro, Piazza Montecitorio ve Piazza del Popolo meydanları, Villa Celimontana gibi villalar ve parklarda yeralmaktadır. Ayrıca Piazza Colonnada Marcus Aurelius Sütunu, Trajan forumunda (Foro di Traiano) ise Trajan sütunu (Colonna Traian) bulunmaktadır. Roma kenti ‘Statue parlanti di Rome’ veya ‘Congrega degli arguti’ olarak da anılan, halkın heykelin kaidesi ve etrafındaki duvarlara yönetim hakkında hissettiklerini yazarak sistem eleştirisi yaptığı konuşan heykelleriyle ünlü olup, Pasquino, Marforio, il Babuino (1581), Madama Lucrezia, il Facchino ve Abate Luigi (14-15. yüzyıl) bunların en önemlilerindendir.

Köprüler (Ponte)

Tiber nehri üzerinde çok sayıda köprü bulunmakta olup Klasik dönemden beri varlığını sürdürebilen Isola Tiberina adasını nehrin sol kıyısına bağlayan Ponte dei Quattro Capi (Ponte Fabricio) köprüsü dışında Ponte Cestio, Ponte Sant’Angelo (MS 135) ve Ponte Milvio ile Aniene, nehri üzerindeki Ponte Nomentano diğer önemli Roma dönemi köprüleridir. Ponte Sisto Rönesans, Ponte Vittorio Emanuele II ise modern döneme özgü diğer önemli köprülerdir.

Roma, 1937’da Benito Mussolini tarafından kurulan 99 dönüme yayılmış alanıyla Avrupa’nın en büyük film stüdyosu olan Cinecittà‘ya ev sahipliği yapmaktadır.

Roma belediyesi website: www.comune.roma.it

Città metropolitana di Roma Capitale

Città metropolitana di Roma Capitale 41°53′35″N 12°28′58″E Lazio bölgesinde bulunan 1 Ocak 2015’ten beri büyükşehir statüsü kazanan başkent Roma iline verilen isimdir. 121 belediyesinde 4.344.504 (2016) kişinin yaşadığı Roma ili, Büyükşehir valisi (Sindaco metropolitano) ve Büyükşehir konsili (Consiglio metropolitano) tarafından yönetilmektedir. İlin büyük kentleri nüfuslarına göre Roma, Guidonia Montecelio, Fiumicino, Pomezia, Tivoli, Anzio, Velletri, Civitavecchia, Ardea, Nettuno, Marino, Albano Laziale, Monterotondo, Ladispoli, Ciampino, Cerveteri ve Fonte Nuova şeklinde sıralanmaktadır.

Roma Caput Mundi

Roma Caput Mundi Latince kelime ‘Dünyanın merkezi Roma’ anlamına gelmekte olup, Antik Çağ’da Roma imparatorluğunun askeri, politik ve ekonomik gücüne atfen kullanılmaktaydı. İmparator Constantine tarafından MS 330’da Constantinople‘un ikinci Roma olarak kurulmasından sonra Bizans hatta sonrasında Osmanlı eski mutlak ve rakipsiz güce sahip olmasalar da İstanbul benzeri merkezi konumunu sürdürmüştür. Napoleon Bonaparte ‘Dünya tek bir devlet olsaydı, merkezi Constantinople‘ olurdu sözünü sarf etmiştir.

Roma Forumu Bkz. Foro Romano

Roma Pass

Roma Pass

Roma’da 3 günden fazla kalacak olanlar için 3 günlüğü (72 saat) 38.50 €’ya satılan Roma Pass kartıyla ilk 2 müze ve ören yeri ile toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanmak diğer müze ve sergilerden indirimli faydalanmak mümkündür. 2 Günlük (48 saat) kart bedeli ise 28,00 € olup 1 müze ücretsi olarak gezilebilmekte, toplu taşıma araçları ücretsiz kullanılabilirken diğer müze ve sergiler indirimli gezilebilmektedir. Ücretsiz ulaşıma otobüsler, metro A, B, B1 ve C demiryolu hatları Roma-Lido, Roma-Viterbo Flaminio Piazza del Popolo, Roma-Giardinetti dahildir. Roma Pass kartları, PIT (Turist Danışma Noktaları), ATAC (Metro bilet gişesi), müzeler ve internet üzerinden kartın resmi sitesinden temin edilebilmektedir. Roma Pass’ın alternatifi olan OMNIA Vatican and Rome‘ adlı Vatikan müze ve kiliseleri girişlerini de içeren 3 günlüğü 95 €’ya satılan bir başka karttır.

www.romapass.itinfo@romapass.it +39 060608

Pozzo del Merro 42°02′21.47″N 12°40′49.64″E Roma ilinde kireçtaşı ana kayasında, su erozyonunun neden olduğu ve yüzey suyunun yeraltında yok olmasına yol açan bir boşluğun adıdır. 392 m yükseklikte 80 m’lik konik çukurun tabanında yer alan Merro çukuru dünyadaki ikinci en derin su altı dikey mağarasıdır.

Arco di Augusto (Augustus Kemeri) 41°53′30.82″N 12°29′09.58″E Roma Forum’unda bulunan kemer olup Cator ve Pollux ile Caesar tapınaklarının yollarını Vesta tapınağı civarında birbirine bağlamaktadır. MÖ 29 yılında Augustus’un MÖ 31 yılında yapılan Actium savaşında Mark Antony ve Cleopatra’ya karşı kazanılan zaferi onuruna dikilmiştir.

Basilica di Santa Sabina all’Aventino 41°53′04″N 12°28′47″E Roma kentinde Aventine Tepesi üzerinde, Tiber Nehri’nin kuzeyi ve Circus Maximus‘un doğusunda bulunan tarihi bir kilise olup bilinen en eski Roma Bazilikasıdır. MS 422-432 arasında İlirya’lı rahip Petrus tarafından inşa edilen ve Dominiken tarikatının ana kilisesi kabul edilen küçük bazilika defalarca restore edilmekle birlikte orijinal dikdörtgen plan formunu korumaktadır. Dokuzuncu yüzyılda şehir surları içine dâhil edilen kilise, 1587 yılında Domenico Fontana, 1643 yılında Francesco Borromini tarafından restore edilmiştir.

Castelfusano 41.734814°N 12.319794°E Roma kentinde Parco urbano Pineta di Castel Fusano adıyla da bilinen şehir parkı olup Ostia ile Casalpalocco semtlerini birbirinden ayırmaktadır. Kale ve park 17. yüzyılda Sacchetti ailesi tarafından inşa edilmiş olup, 18. yüzyılda Chigi ailesine, 1933’de ise Roma belediyesine satılmıştır. Temmuz 2000’de kundaklanınca parkın büyük bölümü yok olmuştur.

Domus Aurea 41°53′29″N 12°29′43″E Roma İmparatoru Nero tarafından MS 64’de Büyük Roma Yangını yangını sonucu Palatine tepesi eteklerindeki Aristokratlara ait evlerin yanmasıyla ortaya çıkan geniş alanda 64-68 arasında inşa ettirilen portikolu büyük villadır.

EUR Bölgesi

EUR 41.836°N 12.466°E Roma kent merkezinin güneyinde yer alan bir semt olup,

EUR Bölgesi, Roma (Paola Monti, 1967)

1930’larda Faşist diktatör Benito Mussolini tarafından Faşist iktidarın 20. yılını kutlamak için düzenlenmesi planlanan 1942 Roma Dünya Fuarı için 1938’de Marcello Piacentini tarafından tasarlanmıştır. 0.4 km2’lik Faşist ve rasyonalist stilde inşa edilen sitenin en önemli yapısı Palazzo della Civiltà Italiana (1938–1943) olup ayrıca Palazzo dei Congressi,  Devlet Merkez Arşivi (Archivio Centrale dello Stato), Santi Pietro e Paolo bazilikası, INA ve INPS sarayı ile Posta, Telefon ve Telgraf Sarayıdır. Semt ayrıca Roma Kültür Müzesi (Museo della Civiltà Romana), Ortaçağ Milli Müzesi (Museo Nazionale dell’Alto Medioevo), tarihöncesi Etnografi Müzesi (Museo Nazionale Preistorico Etnografico Luigi Pigorini) ile Astronomi Müzesi (2004) gibi pek çok müzeyi barındırmaktadır.

Foro Italico 41.930705°N 12.456692°E Roma kentinde 1928-1938 arasında imparatorluk döneminin Roma forumlarından etkilenilerek Enrico Del Debbio ve Luigi Moretti tarafından Faşist mimari tarzında inşa edilen bir spor kompleksi olup başlangıçta ‘Foro Mussolini’ olarak anılmaktaydı. 1944 Olimpiyatlarının Roma’da yapılması için inşa edilen yapı savaş yüzünden ancak 1960 olimpiyatlarında kullanılabilmiştir.

Tiberina Adası

Isola Tiberina 41°53′27″N 12°28′38″E Roma kentinde Tiber nehri üzerinde yer alan

Tiber adası, Isola Tiberina

tek ada olup, nehrin güney kıvrımı üzerinde 270 x 67 m ölçülerinde iki taraftan da anakaraya bağlı durumdadır. Geçmişte Asclepius tapınağını (MÖ 3. yüzyıl) sonrasında ise bir hastaneyi barındıran ada Latince Insula Tiberina olarak anılmakta olup ‘şifa’ ile ilişkilendirilmiştir. Günümüzde yazları Isola del Cinema adlı sinema festivaline ev sahipliği yapmaktadır.

Marforio 41°53′34.38″N 12°28′57.33″E Roma kentinde bulunan Okeanus’un yatar formda tasvir edildiği tıpkı Pasquino gibi konuşan bir heykel olup, Palazzo Nuovo’da bulunmaktadır.

Mercati di Traiano 41°53′43.69″N 12°29′09.26″E Roma kentinde Via dei Fori

Mercati di Traiano (Trajan Pazarı), 2013

Imperiali üzerinde Kolezyum‘un karşısında bulunan pazaryeri Trajan Forumu’nun (Foro di Traiano) ayrılmaz bir parçası olarak inşa edilmiştir. Dünyanın en eski alışveriş merkezi kabul edilen yapı müze statüsünde olup, Salı – Pazar günleri arasında 9,00-19,00 açıktır.

Roma Camii

Moschea di Roma 41°56′05.17″N 12°29′42.8″E Roma Camii. Roma kentinin kuzeyinde Monti Parioli eteklerinde, Acqua Acetosa mezrasında İtalya ve Avrupa’nın en büyük camisi olup 3 bin m2 alanda 12 bin kişiyi alacak kapasiteye sahiptir. 1994-95 arasında Afganistan’ın Barakzay Hanedanı’na mensup sürgündeki Prens Muhammad Hasan ile eşi Prenses Razia Begüm tarafından Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinden toplanan yardımlarla inşa edilen camii aynı zamanda düğün, cenaze, tefsir dersleri, fuar ve diğer faaliyetlerin gerçekleştirildiği İtalyan İslam Kültür Merkezi’ne (İtalyanca: Centro Culturale Islamico d’Italia) ev sahipliği yapmaktadır.

Botanik Bahçesi

Orto botanico di Roma 41°53′32.27″N 12°27′57.07″E Roma kentinde Roma Sapienza Üniversitesi tarafından yönetilen bir botanik bahçesi olup, Largo Cristina di Svezia’da Salı-Cumartesi günleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Ağustos ayı boyunca kapalı olan parka giriş ücretsizdir. Rönesans döneminde Papalık Botanik Bahçelerine dek geçmişi olan park 1883 yılında açılmış olup, Japon bahçesi,  bambu korusu ve diğer bölümlerinde 3 binden fazla bitki türünü barındırmaktadır.

Ostia 41°43′59.68″N 12°16′44.18″E Roma belediyesine bağlı 85,301 kişinin yaşadığı büyük bir mahalle olup, Tiren denizi kıyısında, Roma döneminin antik limanı Ostia Antica’nın yakınlarında yer almaktadır.

Saraylar

Palazzo Barberini 41°54′13″N 12°29′25″E Roma kentinde Rione Trevi bölgesinde cephesi Piazza Barberini‘ye dönük bir saray olup, Galleria Nazionale d’Arte Antica ve İtalyan Nümismatik Enstitüsü’ne ev sahipliği yapmaktadır. Öncesinde Sforza ailesine ait üzüm bağı olan eğimli arazide 1549’da bir palazzetto inşa edilmiş, Kardinal Alessandro Sforza maddi sıkıntı yüzünden 1625’de yapıyı sonadan VIII. Urban adıyla papa olacak Maffeo Barberini’ye satmıştır. 1625-1633 arasında 3 mimar yeni sarayı inşa etmiştir.

Palazzo Chigi 41°54′04.8″N 12°28′47.32″E /paˈlattso ˈkiːdʒi/ Roma kentinde cephesi Piazza Colonna ve Via del Corso’ya bakan 5 katlı bir saray olup, İtalya Başbakanının resmi ikametgâhıdır. İnşaasına Giacomo della Porta tarafından 1562’de başlanıp, 1580’de Carlo Maderno tarafından tamamlanan saray 1659’de Chigi ailesince satın alındıktan sonra yeniden elden geçirilmiştir. 1878’de Avusturya-Macaristan büyükelçiğince kullanılan yapı 1916’da İtalyan devletince satın alınmış ve önce Sömürge İşleri Bakanlığına ardından Dışişleri Bakanlığına, 1961’de ise Bakanlar kurulunun toplantı salonu ve Başbakanlık konutuna dönüştürülmüştür.

Palazzo dei Conservatori 41°53′35.16″N 12°28′58.14″E Roma kentinde Capitoline Tepesi üzerinde MÖ 6. yüzyıldan kalma Jüpiter Maximus Capitolinus tapınağı üzerine 1568’de inşa edilen sarayın mimarları Michelangelo Buonarroti ve Giacomo Della Porta olup, Palazzo Senatorio ve Palazzo Nuovo ile birlikte Capitoline Müzeleri’ne (Musei Capitolini) ev sahipliği yapmaktadır.

Palazzo dei Congressi 41°50′02″N 12°28′28″E Roma kentinde 1938 yılında Adalberto Libera tarafından 1942 yılında yapılması planlanan Dünya Fuarı için inşa edilen yapı 2. Dünya Savaşı yüzünden fuar ertelenince ancak 1954 yılında tamamlanmıştır. 1960 Olimpiyat Oyunlarında eskrim yarışmalara ev sahipliği yapan bina günümüzde Kongre sarayı olarak kullanılmaktadır.

www.palazzocongressi.it

Palazzo della Cancelleria 41°53′47.87″N 12°28′17.84″E Roma kenti Parione

Palazzo della Cancelleria (Paolo Monti, 1979)

semtinde Corso Vittorio Emanuele II ile Campo de’ Fiori arasında bulunan bir Rönesans sarayı olup, adı Papalık idare sarayı anlamına gelmektedir. 1489–1513 arasında Donato Bramante (1444–1514)  tarafından Kardinal Raffaele Riario için inşa edilmişse de 1517’de ilk Medici Papa X. Leo tarafından ele geçirilmiştir. 17. yüzyılda eski İsveç kraliçesi Kristina burada yaşamış, 1849’da Roma Cumhuriyeti Parlamentosu burada toplanmıştır.

Palazzo della Farnesina

41°56′13.96″N 12°27′28.46″E Roma kentinde Foro Italico bölgesşnde Monte Mario ile Tiber nehri arasında bulunan yapı 1935’de Enrico Del Debbio, Arnaldo Foschini ve Vittorio Ballio Morpurgo adlı mimarlarca İtalyan Dışişleri Bakanlığı Binası olarak tasarlanmışsa da inşaası 1943 yılında 2. Dünya Savaşı yüzünden durmuştur. Yapımı ancak 1959’da tamamlanan 169 m genişlik ve 51 m yüksekliğe sahip olan saray 1300’den fazla odaya sahiptir.

Palazzo Farnese 41°53′43.02″N 12°28′15.68″E /paˈlattso farˈneːze/ Roma kentinde Tevere ırmağının sol kıyısında 1541-1580 arasında inşa edilen Rönesans dönemi mimarlığının en önemli yapıtlarından olan sarayın adıdır. Farnese ailesinden ileride Papa olacak kardinal Alessandro Farnese için mimar Antonio da Sangallo tarafından tasarlanmışsa da mimarın 1546’daölümü üzerine yapı Michelangelo Buonarroti tarafından tamamlanmıştır. Farnese Sarayı 1874’ten bu yana Fransız Büyükelçiliği olarak kullanılmaktadır.

Palazzo Madama

41°53′57.04″N 12°28′28.17″E /paˈlattso maˈdaːma/ Roma kentinde Piazza Navona‘ya komşu bir saray olup İtalyan Cumhuriyeti Senatosu’na ev sahipliği yapmaktadır. Nero Hamamları’nın yıkıntısı üzerine 1505’de Medici ailesi için saray olarak inşa edilen yapı adını Avusturya imparatoru V. Charles’in gayrimeşru kızı ve Alessandro de’ Medici’nin eşi Madama Margherita’dan (1536- 1537) almaktadır. Binanın bugün görülen cephesi 1650’lerde Cigoli ve Paolo Maruccelli tarafından yapılmış ayrıca sonradan süslü çerçeveler ve çatıdaki tuhaf dekoratif çömlek eklenmiştir. Medicilerin 1743’de yok olmasından sonra saray önceLorraine (Lothringen) ailesine ardından Papa XIV. Benedict’e geçmiş, 1871’den itibaren İtalyan Krallığı’nın kurulmasıyla Senato del Regno’nun ikametgâhı olmuştur.

Palazzo Nuovo 41°53′36.77″N 12°28′59.62″E Roma kentinde Capitoline Tepesi üzerinde bulunan saray 1603-1654 arasında inşa edilmiş olup, cephesi Michelango’un Palazzo dei Conservatori’yi yenilerken tasarladığı cephenin kopyasıdır. Palazzo Senatorio ve Palazzo dei Conservatori ile birlikte Capitoline Müzeleri’ne (Musei Capitolini) ev sahipliği yapmaktadır.

Palazzo Spada

41°53′38.5″N 12°28′18.5″E Roma kentinde Regola semtindeki Piazza Capo di Ferro meydanında Palazzo Farnese‘ye yakın konumda bulunan ve bahçesi Tiber nehrine bakan tarihi bir saraydır. Saray Galleria Spada adıyla anılan ve büyük bölümü 17. yüzyılda Kardinal Bernardino Spada tarafınan toplanmış geniş bir sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Koleksiyon Andrea del Sarto, Guido Reni, Titian, Jan Brueghel the Elder, Guercino, Rubens, Dürer, Caravaggio, Domenichino, the Carracci, Salvator Rosa, Parmigianino, Francesco Solimena, Michelangelo Cerquozzi, Pietro Testa, Giambattista Gaulli ile Orazio ve Artemisia Gentileschi gibi 16 ve 17. yüzyıl ressamlarının çalışmalarını içermektedir. Saray, 1540’da Kardinal Girolamo Capodiferro için Bartolomeo Baronino adlı mimar tarafından inşa edilmişse de 1632’de Kardinal Spada tarafından satın alınmıştır. Palazzo Spada son olarak 1927’de İtalyan devletince satın alınmış ve Devlet Konseyi burada toplanmaya başlamıştır.

Palazzo Senatorio

41°53′34.8″N 12°29′00.6″E Roma kentinde Capitoline Tepesi üzerinde bulunan saray Antik Çağ’da Roma Devlet Arşivi olarak kullanılan Tabularium’un üzerine 1541 – 1605 arasında Michelangelo ve Giacomo Della Porta tarafından inşaa edilmiştir. Roma Belediye binası olarak hizmet veren yapı aynı zamanda Palazzo dei Conservatori ve Palazzo Nuovo ile birlikte Capitoline Müzeleri‘ne ev sahipliği yapmaktadır.

Palazzo Venezia

41°53′46.25″N 12°28′53.65″E Roma kent merkezinde Capitoline Tepesi’nin kuzeyinde yeralan Ortaçağ yapımı bir saray olup, 1455 – 1467 arasında San Marco kilisesinde görev yapan kardinallerin ikamet etmesi için inşa edilmiştir. Günümüzde Rönesans dönemi ve 17-18. yüzyıl İtalyan sanatçıların resim ve heykelleri, seramik, gümüş ve bronz eşyalar, silah ve zırhları barındıran Museo del Palazzo Venezia’ya (Venedik Sarayı Müzesi) ev sahipliği yapmaktadır.

museopalazzovenezia.beniculturali.it

Meydanlar

Piazza Barberini, 1929

Piazza Barberini 41°54′13.8″N 12°29′18.96″E Roma kent merkezinde Quirinale tepesinde Via Veneto yakınlarında etrafı Barok mimaride inşa edilmiş yapılarla dolu bir meydan olup adını 1625’de inşa edilen Palazzo Barberini’den almıştır. Meydanın tam ortasında 1642–43 yıllarında Bernini tarafından inşa edilen Triton Çeşmesi (Fontana del Tritone) bulunmakta olup yine Bernini’nin Fontana delle Api (1627–1629) çeşmesi de hemen civardaki Via Vittorio Veneto üzerinde yer almaktadır. 1632-1822 arasında bulunan dikilitaş Villa Medici’ye taşınmıştır. Bu meydanın bir özelliği de Roma kentinde bulunan kimliği belirlenemeyen cesetlerin 18. yüzyıla dek burada tanınmaları için sergilenmesiydi.

Piazza Venezia

41°53′47″N 12°28′57″E Roma kentinin merkezinde Via dei Fori Imperiali ve the Via del Corso’nun kesişiminde işlek bir meydandır. Sonradan Papa II. Paul adıyla bilinecek Venedikli Kardinal Pietro Barbo tarafından inşa edilen meydanda Venedik Cumhuriyeti konsolosluğu bulunmaktaydı. Kral II. Victor Emmanuel’in yönetimi altında birleşimini kutlamak amacıyla yaptırılan ünlü Vittorio Emanuele II Anıtı (Altare della Patria) meydan çevresinde yer alan en önemli yapılardan birisidir. Meydanın batı tarafında 1455-64 yılları arasında inşa edilen bir dönem Venedik konsolosluğu günümüzde ise Museo del Palazzo Venezia’ya (Venedik Sarayı Müzesi) ev sahipliği yapan Palazzo Venezia bulunmaktadır.

Köprüler

Ponte Cestio 41°53′24.8″N 12°28′38″E Roma kentinde Tiber nehri üzerinde nehrin

Ponte Cestio, 1880

batı yakası ile Tiber adasını birleştiren Roma taş köprüsü olup MÖ 1. yüzyılda adayı nehrin diğer yakasıyla birleştiren Ponte dei Quattro Capi’da sonra inşa edilmiştir.

Ponte dei Quattro Capi 41°53′27.53″N 12°28′41.48″E Roma kentinde Tiber nehri üzerinde 62 m uzunluk ve 5.5m genişliğe sahip tarihi köprü Campus Martius ile Tiber adasını birbirine bağlamakta olup, aynı zamanda kentin en eski Roma köprüsüdür. MÖ 62’de Lucius Fabricius tarafından inşa edilen köprü bu yüzden Ponte Fabricio olarak da anılmaktadır.

Ponte Milvio 41°56′08″N 12°28′01″E Roma kentinde Tiber nehri üzerinde bulunan bir köprü olup,  MÖ 206’da Gaius Claudius Nero tarafından Metaurus savaşında Kartaca ordusunun yenilgiye uğratılmasının onuruna inşa edilmişse de MÖ 115’de Marcus Aemilius Scaurus bu köprüyü yıkarak yenisini yaptırmıştır. 136 m uzunluk, 8.75 m genişliğe sahip taş köprü 1849’da Fransız işgalini engellemek isteyen Garibaldi güçlerince tahrip edilmişse e 1850’de Papa IX. Pius tarafından onartılmıştır.

Ponte Nomentano 41°56′00.88″N 12°31′57.23″E Roma kentinde Aniene nehri üzerinde bulunan 60 m uzunluk, 7.35 m genişliğe sahip bir köprü olup MÖ 1. yüzyılda inşa edilmiş, 1849’da Fransızlara karşı direnen Garibaldi taraftarlarıcna tahrip edilmişse de yeniden inşa edilmiştir.

Ponte Sisto 41°53′32.65″N 12°28′14.92″E Roma kentinde Tiber nehri üzerinde Regola bölgesinde Via dei Pettinari ile Trastevere bölgesinde Piazza Trilussa meydanını birbirine bağlayan taş köprü olup, Papa IV. Sixtus’un izniyle mimar Baccio Pontelli tarafından 1473-1479 arasında inşa edilmiştir.

Ponte Vittorio Emanuele II 41°54′04.22″N 12°27′51.42″E Roma kentinde Tiber nehri üzerinde bulunan köprü 1886’da mimar Ennio De Rossi tarafından tasarlanmışsa da ancak 1911’de tamamlanabilmiştir. Roma’nın tarihi merkezini Corso Vittorio Emanuele üzerinden Borgo semti ve Vatikan ile birbirine bağlayan köprü 108 m uzunluğunda, 20 m genişliğinde olup üzerinde kanatlı Victoria figürleri bulunmaktadır.

Kiliseler

Santa Maria in Ara Coeli 41°53′38″N 12°29′00″E Roma kentinde Campidoglio’nun en yüksek noktasında Romanesk ve Gotik stilde 12. yüzyılda inşa edilmiş 80 x 45 x 20 m ölçülerinde küçük bir bazilikadır. Kilise İmparator Constantine’in annesi Azize Helena’nın kalıntılarının saklandığı kilisenin 14. yüzyıla dek adı Capitoline tepesinde bulunmasına atıfla Sancta Maria in Capitolio olarak bilinmekteydi. 

Santa Maria in Trastevere 41°53′22″N 12°28′11″E Roma kentinde Trastevere bölgesinde yeralan küçük bir bazilika olup kentin en eski kiliselerinden birisidir. Papa Callixtus tarafından 221-227 arasında yaptırılan sunağın üzerinde 4. yüzyılda Papa I. Julius döneminde ilk kilise inşa edilmişse de günümüzdeki yapı mimar Carlo Fontana tarafından 1143’de yapılmıştır. Kilise 13. yüzyılda Pietro Cavallini tarafından mozaikle süslenmiştir.

Santa Prassede 41°53′46″N 12°29′55″E Roma kentinde Santa Maria Maggiore bazilikası yakınlarında küçük bir bazilika olup, Papa I. Hadrian tarafından 780’de inşa ettirilmiş, Papa I. Paschal tarafından 822’de genişletilip süslenmiştir.

Santi Quattro Coronati 41°53′18″N 12°29′54″E Roma kentinde bulunan eski bir bazilika olup, ilk kilise 4 veya 5. yüzyılda 4 anonim aziz veya şehite adanarak inşa edilmiştir. İki avlulu bazilika kompleksi, güçlendirilmiş Kardinal sarayı ve San Silvestro şapelini de içermektedir. Bugünkü yapı 11-12. yüzyıllarda inşa edilmiştir.

www.monacheagostinianesantiquattrocoronati.it

Torre delle Milizie 41°53′45.46″N 12°29′12.01″E Roma kentinde Papalık San

Aziz Catherine’in manastırının yıkımından önce Torre delle Milizie

Tommaso D’Aquino Üniversitesinin doğusunda, Angelicum’un batısında Trajan Pazarı ile Imperial fora arasında yeralan bir kule olup adı ‘Milis kulesi’ anlamına gelmektedir. Halk arasında Nero’nun Büyük Roma yangınının buradan seyrettiğine dair yanlışbir inanıştan dolayı ‘Nero’nun kulesi’ olarak da bilinmektedir. Bununla birlikte kule Papa III. Innocent (1198–1216) döneminde Aretino ailesi tarafından inşa edilmiş, Mayıs 1312’de VII. Henry Kutsal Roma imparatoru olarak taç giymek için kente geldiğinde Guelph taraftarını buraya yerleştirmiştir. Dörtgen planlı 50 m yüksekliğindeki kulenin tabanı 10.5 × 9.5 m ölçülerinde olup, 1911’de Milli Anıt statüsü kazanmıştır.

Trastevere 41°53′14″N 12°27′56″E /traˈsteːvere/ Roma kentinn 13. bölgesi (rione) olup, tiber nehrinin batı kıyısında, Vatikan kentinn güneyinde yeralmaktadır. Semtina dı Latince ‘Tiber’in ötesi’ anlamına gelen ‘trans Tiberim’ ile ilişkili olup, Santa Maria isimli küçük meydanı, Santa Maria Kilisesi, Gianicolo Tepesi, Palazzo Corsini Ulusal Antik Sanat Galerisi ve Roma botanik bahçesi görülebilir.

Villalar

Villa Ada 41°55′55.34″N 12°30′05.39″E Roma kentinin kuzeydoğusunda bulunan 450 dönümlük bir park olup, antik bir arkeolojik alan olan 67 m yüksekliğindeki Monte Antenne’yi de kapsamakta Villa Doria Pamphili‘den sonra Roma’nın ikinci büyük parkıdır. 19. yüzyılın ikinci yarısına dek Savoy hanedanının olan parka 1878’de sahip olan İsviçreli Kont Tellfner karısının adı ‘Ada’ verilmiştir. Günümüzde özel ve halka açık alan olma üzere iki bölümden oluşan parkın özel bölümü Mısır Büyükelçiliğine aittir. Parkta 1994’ten beri “Roma incontra il mondo” (Roma Dünyayla buluşuyor) adlı dünya müzeik festivali düzenlenmektedir.

www.villalarotonda.it

Villa Celimontana 41°53′03.23″N 12°29′39.66″E Roma kentinin güneydoğusunda Celio semtinde Caelian Tepesi’nde bahçeleriyle ünlü bir villa olup, Piazza della Navicella meydanı ile Basilica Santa Maria in Dominica kilisesi yakınlarındadır. Giacomo Mattei 1553’de bölgedeki üzüm bağını 1000 altın scudi karşılığında satın almışsa da ancak 1580’de Ciriaco Mattei tarafından Michelangelo’nun öğrencilerinden mimar Giacomo Del Duca’nın tasarımıyla villaya dönüştürülmüştür. Villanın bahçesi 1926’da Roma belediyesince halak açık parka dönüştürülmüş olup, içerisinde bi rde II. Ramses döneminden 2.68 m yüksekliğinde bir dikilitaş barındırmaktadır.

Villa Doria Pamphili 41°53′15.97″N 12°27′02.01″E Roma kentinin halka açık en büyük peyzajlı parkına sahip 17. yüzyıl villası olup, Monteverde semtinde, Porta San Pancrazio’nun hemen dışında yeralmaktadır. Pamphili ailesi için inşa edilen villa 18. yüzyılda Prens IV. Giovanni Andrea Doria’ya geçtikten sonra onun adıyl anılmaya başlanmıştır. 1630’da Pamfilio Pamfili Villa Vecchia (Eski villa) adlı yapıyı satın almış ve yeniletmiştir. 1972’de halka açılan 184 hektarlık alana yapılmış park Ekim-Şubat ayları 7:00-18:00, Mart ve Eylül’de 07:00 20:00, Nisan-Ağustos’da: 7:00-21:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Villa Medici 41°54′29.77″N 12°28′57.07″E (Viale della Trinità dei Monti, 1) Roma kentinde abartılı üslupla inşa edilmiş bir villa olup, Pincia Tepesi’nde Trinità dei Monti kilisesin yanında bulunmaktadır. Toskana dükü Ferdinando I de’ Medici tarafından 1544’de inşa edilen Villa Medici günümüzde Fransa’ya ait olup, 1803’den beri Roma Fransız Akademisi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

www.villamedici.it

Villa Sciarra 41°53′00.6″N 12°27′53.64″E Roma kentinde Trastevere, Gianicolo ve Monteverde Vecchio semtleri arasında bulunan bir villa olup, 1653’de Kardinal Antonio Barberini için inşa edilmiştir. Yapı 1932’de son sahibesi Henrietta i tarafından halka açık park yapılması şartıyla verilmiştir.

San Paolo Fuori le Mura 41°51′31″N 12°28′38″E (Via Ostiense 186) Roma’nın en eski 4 Papalık bazilikasından birisi olup, Vatikan Devlet sınırlarında değil İtalya’da yer almakta olup adı ‘Sur dışındaki Aziz Paulus’ anlamına gelmektedir. Orijinal yapı 386’da I. Theodosius döneminde sözde Aziz Paulus’un gömüldüğü yere inşa edilmişse olup, 846’da Araplarca yağmalanana dek Avrupa’nın en büyük kilisesi olarak görülmüştür. Orijinal yapıya sadık kalınarak inşa edilen günümüzdeki kilisenin yapım tarihi 1823 olmakla birlikte portikoları 1214’den kalmadır.

Cumhurbaşkanlığı Sarayları

Palazzo del Quirinale 41.9°N 12.486903°E İtalya Cumhurbaşkanı’nın 3 resmi

Quirinale (Fratelli D’Alessandri, 1870-1893 arası)

ikametgahından birisi (diğerleri: Napoli’de Villa Rosebery ve Roma’da Tenuta di Castelporziano) olup, Roma’nın yedi tepesinden (Sette colli di Roma) en yükseği Quirinale tepesinde yer almaktadır. 110,500 m2’lik alanıyla dünyanın 9. büyük sarayı olan Palazzo del Quirinale veya kısaca Quirinale 30 Papa, 4 İtalyan kralı ve 20 İtalyan Cumhurbaşkanına ev sahipliği yapmıştır. Yapı 1583’de Papa XIII. Gregorio tarafından Papaların yazlık ikametgâhı olarak Via del Quirinale üzerinde cephesi Piazza del Quirinale’ye bakacak formda inşa ettirilmiştir. 1870’de Papalık Devleti’nin yıkılmasından 6 ay sonra Roma yeni kurulan İtalyan Krallığı’nın başkenti olunca yapı İtalyan krallarının yazlık sarayı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Palazzo Montecitorio 41°54′05″N 12°28′43″E /paˈlatt͡so montetʃiˈtɔːrjo/ Roma kentinde İtalyan Milletvekilleri Odası’na ev sahipliği yapan bir saray olup adını Campus Martius’un temizlenmesi sırasında ortaya çıktığı iddia edilen Mons Citatorius adlı tepeden almakadır. Saray Gian Lorenzo Bernini adlı mimar tarafından Papa XV. Gregory’nn yeğeni Kardinal Ludovico Ludovisi için inşa edilmeye başlanmış, 1623’de Papa ölünce 30 yıl aradan sonra ancak 1653’de Carlo Fontana tarafından tamamlanabilmiştir. 1696’da Curia apostolica (papalık hukuku mahkemeleri) buraya taşınmış, ardından Valilik (Governatorato di Roma) ve polis karakolu olarak kullanılmıştır. Papa VI. Pius 1789’da yapının önüne günümüzde Montecitorio dikilitaşı olarak anılan Solarium Augusti obeliskini diktirmiştir. İtalyan Birliği’nin sağlanmasından sonra 1870’de başkent Roma’ya taşınınca yapıya el konularak Temsilciler Meclisi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

www.camera.it

Meydanlar

Foro di Traiano 41°53′44″N 12°29′09″E Roma’nın son imparatorluk meydanı İmparator Trajan’ın emriyle 106 yılında sona eren Dacia‘nın fethi sırasında elde edilen ganimetlerle 106-112 arasında inşa edilmiştir. Quirinal ve Capitoline tepelerinin kenarları da oyularak açılan 180 x 110 m alanda inşa edilen forum Augustos Formunun iki katı büyüklüğündeydi. Forum’un girişinde, 6 atlı savaş arabasının üzerinde Trajan’ın zaferini simgeleyen bir kemer, tam karşısında ise imparatorun at üzerinde bir heykelinin bulunduğu Ulpia Bazilikası yer almaktadır. Trajan’ın Dacia seferine de katılan Şamlı (Damascus) mimarı Apollodorus’a atfedilmekte olup, 30 m yüksekliğindeki Trajan sütunu ise forumun tamamlanmasından bir yıl sonra 113 yılında dikilmiştir. 9. Yüzyılda mermerleri başka yerlerde kullanılmak üzere sökülmüşse de zamanla onarım gören forum Ortaçağ başlarına dek halk tarafından kullanılmıştır. Faşist dönemde 1933’de inşaasına başlanan Via dei Fori Imperiali‘nin yapımı sırasında yapılan şehir düzenlemesi çalışmalarına forum da dâhil edilmiştir.

Roma’da Bulunan Dikilitaşlar için Bkz. Roma Kentinde Mısır Mirası

Ayrıca Bkz. Roma iline bağlı Belediyeler

Roma Mutlaka Gidilecek yerler

Galleria Borghese

Piazzale del Museo Borghese 5, 00197

+39 06 32810

www.galleriaborghese.it

9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 gibi 2 saatlik turlar halinde gezilebilen, çocuk arabası, sırt çantasın vs. vestiyere bırakmak zorunda kaldığınız, mevsimine göre kapısından aynı güne bilet bulamayacağınız, kendi sitesinden biletinizi almanızı tavsiye edeceğim orijinal heykellerle dolu ihtişamlı bir sanat galerisi.

Le Domus Romane di Palazzo Valentini

Via Foro Traiano 85 – 0018

+39 06 32810

www.palazzovalentini.iten/

10 € karşılığında 1,5 satlik grup turlarında birisine katılmanız tavsiye

Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo

Lungotevere Castello 50, 00193

+39 06 32810

castelsantangelo.beniculturali.it

. Palazzo Doria Pamphilj

Via del Corso 305, 00186

+39 066797323

www.doriapamphilj.it

. Museo Nazionale Romano

Largo di Villa Peretti 67

+39 06 480201

. Musei Capitolini

Piazza del Campidoglio 1, 00186

+39 06 0608

www.museicapitolini.org/

. Centrale Montemartini

Via Ostiense 106, 00154

www.centralemontemartini.org/

. Museo Ebraico di Roma

Lungotevere De’ Cenci 15, 00186

+39 06 6840 0661

lnx.museoebraico.roma.it

İtalya’da Yahudilik tarihi konulu müze

Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Viale delle Belle Arti 131, 00196

+39 06 322981

lagallerianazionale.com/

. Museo della Civiltà Romana

Piazza Giovanni Agnelli 10, 00144

+39 06 0608

www.museociviltaromana.it

Basilica di San Giovanni in Laterano

41°53′09.26″N 12°30′22.16″E Roma kentinde Piazza San Giovanni meydanında bulunan en eski ve Roma Katolik dünyasının ana kiliselerinden biri olarak kabul edilen yapı 4 Papalık bazilikasından da birisidir. İmparator I. Constantine tarafından 4. yüzyıl başlarında inşa ettirilen yapı pek çok kez onarım geçirdikten sonra bugünkü görünümünü 1735’de almıştır.  Barok ve Neoklasik formdaki yapı 1870’e dek papaların taç giydiği kilise olduğundan sembolik ve tarihi açıdan, ön yüzündeki İsa, Vaftizci Yahya ve diğer din büyüklerinin heykelleri,  Roma Forumu’ndan getirilen yeşil bronz kapılar, Bernini’nin öğrencilerinin elinden çıkan Havari heykeller ile mükemmel yer döşemesi ile de sanatsal açıdan büyük önem arz etmektedir.

Adres: Piazza di S. Giovanni in Laterano, 4, 00184 Roma RM, İtalya

Telefon: +39 06 6988 6433

Roma Mutfağı

Roma, Antik Çağ’dan beri önemli bir gastronomi merkezi olup, mevsimlik malzemelerle dayalı ve basit bir şekilde hazırlanan yemekleriyle ünlüdür. Yemekler genellikle bezelye, enginar ve fasulye gibi sebzeler, kuzu ve keçi eti, pecorino Romano ve ricotta gibi peynirler ile domuzyağı kullanılarak hazırlanmaktadır. Zeytinyağı sadece çiğ sebzelerde kullanılmakta olup, Cumartesileri işkembe (trippa), Cumaları baccalà (tuzlu morina) ve Perşembe günleri gnocchi yapma geleneği de nispeten devam etmektedir. Bruschetta, Supplì, Bucatini all’Amatriciana, Spaghetti alla Carbonara, Rigatoni con la Pajata, Saltimbocca, Scaloppine alla romana, Coda alla vaccinara, Carciofi alla romana, Carciofi alla giudia, Trippa, Fiori di Zucca, Abbacchio alla cacciatora ve Crostata di ricotta Roma’ya özgü belli başlı yemeklerdir.

Roma ne yenir? Nerede yenilir?

. La Pergola

Pizzeria Loffredo

Via Vestricio Spurinna, 53

0676967895

www.pizzerialoffredo.com/

Muhteşem pizza

. Pinsa ‘Mpo

Via Dei Gracchi, 7

+39 06 8898 0716

Pizza ve bira

. Dalla Padella alla Brace

Via Calascio, 4/6. Castelverde

+39 349 7599833

Roma mutfağı et ve balık

. La Salumeria

Via del Banco di Santo Spirito, 24

+39 06 4542 7187

Salam ve peynirin en iyileri