1940

16 – 31 Ekim 1940: İtalya Yunanistan Savaşı Başlıyor

16 Ekim 1940 Dün geceki Londra’nın bombardımanında 400’den fazla kişi öldü. Su şebekesi parçalandığı halde itfaiye teşkilatı 900’den fazla yangınla mücadele etmek zorunda kaldı.

ABD tarihinin ilk barış zamanı askere alma kararı için yaptıran 21-36 yaş arası 16 milyon Amerikan erkeği kayıt yaptırdı. Roosevelt, Avrupa savaşına girmeyeceği

Over 400 people were killed in last night's bombing of London; mains water lines were smashed, leaving Fire Brigade struggling as 900 fires burn across city.
Londra’da Alman bombardımanı 400 kişi öldü

konusunda ısrar ediyor.

17 Ekim 1940 Londra’daki Kennington Park’ındaki bir hava saldırısı sığınağı bir Alman bombasının çarpması sonucu çöktü: 104 kişi canlı canlı toprağa gömüldü. Kurtarma ekipleri sığınaktan 48 cesedi kazarak çıkarmayı başardı ancak 50’den fazlası hala içeride. 100 kefen ve cesetlerin taşınması için büyük bir kamyon talep ediliyor.

150 Luftwaffe uçağı şimdi faşizm yanlısı Romanya’ya geldi. Romen ordusuna “eğitimi” vermesi beklenen Alman güçleri çoğunlukla petrol kuyularını işgal ediyor.

Alman gazeteleri yeni bir süper silaha sahip olduklarını iddia ediyorlar: İngiliz pilotları kör ve hipnotize eden güçlü bir silah.

London Transport, eyalet İngiliz otobüs şirketlerine omnibüslerini bağışlamalarını rica ediyor: Alman gece bombardımanlarında (‘Blitz’) pek çok Londra otobüsü yok edildi.

Polonyalı bir Direniş savaşçısı olan Kaptan Witold Pilecki, Auschwitz toplama kampına isteyerek giriyor: Bir ay önce Varşova’daki Alman işgalciler tarafından

Overnight, a trench shelter in London's Kennington Park- a huge earthwork air-raid shelter- collapsed after near-miss from a bomb. 104 people have been buried alive. Kennington Park Air Raid Warden log: 48 bodies have been dug out of the trench, but over 50 probably still inside. 100 shrouds & a large lorry requested. Kennington Park rescue worker: "Whole thing's blown to bits- heads, arms, legs, feet lying about. Only way you can tell girls from the men is their hair."
Londra Kennington Park’ta çöken hava sığınağı saldırı öncesinde

yakalanan Pilecki’nin görevi Nazi toplama kampı içinde olup bitenleri dışarı rapor etmek. Pilecki: “Auschwitz’de vardıklarında, ellerinde sopalar bulunan çizgili kıyafetler giyen adamlar bize şunu sordu: ‘Mesleğiniz nedir?’ Yargıç, avukat ya da rahip gibi cevaplar verenler ölümüne dövüldü. Pilecki ve Auschwitz’teki Polonya yeraltı örgütünün diğer üyeleri, mahkûmların Nazi muhafızlarına karşı direnişlerini örgütlemek için ZOW adlı ​​Askeri Organizasyon Birliği’ni oluşturdular. Auschwitz’e gelen mahkûmlar Nazi SS Yüzbaşı Karl Fritzsch tarafından karşılanıyor: “Sağlıklı erkekler üç ay burada hayatta kalır. Rahipler, bir ay, Yahudiler iki hafta.”

18 Ekim 1940 Fransa’nın “ulusal yenilenme” sürecine yardımcı olmak için, Yahudi ve Afrikalı insanların, devlet ve medya işlerinde çalışmaları yasaklandı: “Tıpkı kadınlar gibi onların da yeri ev.”

16 yaşındaki Londralı kız Dorothy James, dün gece bir paraşüt bombasıyla vurulduğu için evinin harabeleri arasında sıkışıp kalmıştı ki kurtarma ekiplerince enkazdan çıkarıldı. Ebeveynleri ve 2 kız kardeşi ise patlama nedeniyle ölmüştü. Dorothy: “Kızkardeşimin inlemeye başladığını duyabiliyorum”. Kurtarma ekipleri, Dorothy’nin akciğerlerinin hava sızdırdığını söyledi.[1]

Alman U-boat denizlatılarından oluşan bir kurt filosu Atlantik ortasında Liverpool-bağlı konvoyu SC7 pusuya düşürdü: 12 saat içinde 9 Müttefik ticaret gemisi battı. Konvoyunun savaş gemisi eskortları umutsuzca yakınlardaki Alman denizaltılarını arıyorlar.

Fransa, Belçika, Hollanda ve Norveç’teki Nazi işgalcileri, İngiliz havacılarını saklayanların infaz edileceğini halka duyurdu.

Captain Pilecki deliberately got himself captured during a round-up by German occupiers of Warsaw a month ago, planning to report on Nazi concentration camps from the inside. Pilecki: "On arrival [in Auschwitz], striped men with sticks asked us: 'What is your profession?' Answers like judge, barrister or priest meant being beaten to death. Pilecki & other members of the Polish underground in Auschwitz have created the ZOW, Military Organisation Union, to organise inmates' resistance to Nazi guards
Witold Pilecki
19 Ekim 1940 SS başkanı Heinrich Himmler şimdi İspanyol diktatör Franco’yla tanışıyor ve onu Faşist Eksen’e katılmaya ve Britanya’ya karşı savaşa katılmaya ikna etmeye çalışıyor.

New York Times gazetesine konuşan Amerikalı “askeri uzmanlar”, faşist Axis’in bir sonraki hedefinin Irak’ın işgali olduğunu ve Almanya’nın İngiliz İmparatorluğu’ndan petrol arzını ele geçireceğine inanıyor.

Alman Genelkurmay Başkanlığı, Hitler’i Felix Operasyonu planını sunuyor: Alman-İspanyol ortaklığıyla Cebelitarık’ın işgali.

Dört Alman U-gemisi, İngiltere’ye hayati önem taşıyan başka bir Atlantik konvoyu pusuya düşürdü: İngiltere’ye bağlı 28 gemi son 48 saat içinde battı ki bu savaş başladığından bu yana en kötü iki günlük kayıp.

 

Atlantik’teki en ölümcül Alman U-botu, “Bull” lakaplı Gunther Prien’in komutasındaki U-47’dir. Prien bu konvoyu vurmak için 11 İngiliz savaş gemisinin arasından sıyrılmayı başardı.

20 Ekim 1940 İngiliz Donanma İstihbaratı ‘İnsafsız Operasyonu’ (Operation Ruthless) sonradan James Bond romanları yazarak ünlenecek Ian Fleming’in bir Alman kurtarma gemisini pusuya düşürerek, İngiliz komandolarının Alman kod kitaplarını çalma planını iptal etti. Bletchley Park’ta bulunan İngiliz kod yazarları, Alman kodlarını çözme konusunda umutsuzlar. Alan Turing: ‘Ruthless operasyonu gerçekleşseydi enigma kodlarını deşifre etmek için bir umut vardı’[2]

İngiliz kadın Doris Hart, kocası George’a veda etmek için Kraliyet Hava Kuvvetlerine gönüllü oldu: “Aylarca onun gitmesine izin vermemi istedi, ülke aşkına beni bıraktı… Oğlumuz ağlayıp ağlamayacağımı görmemi izledi. Onların dikkatini dağıtmak için radyoyu açtım ve bu şarkıyı ilk defa duydum.”

21 Ekim 1940 Belçika Başbakanı Pierlot, Nazi işgali altındaki Avrupa’dan, bir kamyonda kaçak saklanarak Faşist İspanya üzerinde tarafsız Portekiz’e kaçtı.

"Military experts" canvassed by the New York Times believe that invasion of Iraq is the next target of fascist Axis, to seize oil supply from British Empire
New York Times gazetesinde çıkan Irak’ın muhtemel işgali haritası

BBC’den Nazi işgali altındaki Fransa’ya yayın yapan Churchill: “Fransa’nın ruhunun öldüğüne asla inanmayacağım! Dünyanın en büyük ulusları arasındaki yerinin sonsuza kadar kaybolduğuna asla inanmayacağım.”[3]

LIFE dergisi ‘Hitler’in zaferi Lindy Hop’ dansıyla kutluyor haberi bol fotoğrafla yayınlıyor. Haziran ayında Fransa’nın teslim olmasından sonra neşesini gizlemeyen Führer’in dansı aslında Kanadalı bir propagandacı tarafından yaratılmış bir sahte haber. Kanada propaganda başkanı John Grierson, Hitler’in neşe ile çocukça dans eder gibi görünmesini sağlamak için görüntüleri 1,5 saniyelik geri çekimleriyle sıraladı.

Yaklaşan Amerikan seçimlerinde, Cumhuriyetçi cumhurbaşkanlığı adayına Demokratlarca bir karalama kampanyası başlatıldı ve Cumhuriyetçi adayın Alman kanı taşıması gündeme getirildi: “Willkie için verilen oy aslında Hitler verilmektedir.”

22 Ekim 1940 İngiliz şehirlerinde “Blitz” adı verilen Alman bombardımanının devam etmesiyle birlikte, İngiltere hükümeti şimdi kadınları ve çocukları, bombalamadan korunacakları tarafsız İrlanda’ya tahliye etmeyi görüşüyor.

İngiliz bombardıman imha ekibinden 4 gönüllü bombalanan evlerde yağma yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Vichy rejiminin Fransız Başbakanı ve ikinci adamı olan Pierre Laval, Hitler ile Fransa’ya yardım etmek için Reich’le kişisel işbirliğini sunma isteğiyle bir toplantı

Four German U-boats have ambushed another Atlantic convoy carrying vital supplies to Britain; 28 UK-bound ships now sunk in last 48 hours, worst two-day loss since war began. Most lethal German U-boat in the Atlantic is U-47, captained by Gunther Prien, nicknamed "the Bull". He dodged 11 British warships to hit this convoy.
Gunther Prien

yapıyor. Laval, gençliğindeki Fransız Sosyalist partisine seçilmişti ki sonradan Faşizmi destekledi.

23 Ekim 1940 Alman işgalcilerin 450.000 kişiyi 3 kilometrekarede yaşamaya zorladığı Varşova’nın yeni Yahudi gettosundan Chaim Kaplan ‘yaşadıklarımızı tanımlayacak kelime yok’ diyor. Polonyalılar, Almanlara gettoya Hristiyanların topraklarını eklenmemesi için dilekçe verdi. Yapılan sıkı pazarlıklarla Yahudi gettosundan bazı sokaklar çıkarılarak Polonyalılara verilerek daha da ufaltıldı.

İngiltere’nin yoğun sis, Luftwaffe’yi körleştiriyor, bombardımanların çoğu hedefi tutturamıyor.

Yeni Alman yasalarına göre, yerel Hitler Gençlik toplantılarına katılmayan gençler, şimdi polise bildirilebilir. Yeni yasa, Alman Kızlar Nazi Birliği’ndeki kızlar için de geçerlidir: 10-18 yaş arasındaki ‘Aryan’ Alman çocukları, Hitler Gençliğine tutuklanmamak için katılmalıdır.

İspanyol diktatör Francisco Franco, Alman Reich’ının Führer’i Adolf Hitler ile Hendaye kasabasında buluşuyor. Führer, İspanya’nın Axis (Mihver) ittifakına katılmasını ve Britanya’ya saldırmasına yardım etmesini istiyor. Hitler, Franco’ya savaşa girmesi karşılığında İspanya’ya İngiltere’ye ait olan Cebelitarık teklif ediyor. Franco ise Fransa’ya ait Fas ve Kamerun’u istiyor ayrıca Almanya’dan silah ve yakıt almaya ihtiyacı olduğunu iddia ediyor. Hitler, 7 saat süren görüşmede Franco’yu ikna edemeyince kızgın ve bitkin ayrılıyor.

24 Ekim 1940 Nazi müttefik Romanya, “İngiliz sabotajını” durdurmak için Ford Şirketi fabrikalarını millileştiriyor ve Alman birliklerinin yabancı petrol kuyularını işgaline izin veriyor. İngiltere’de anti-semitizm ve yabancı düşmanlığı giderek artıyor. Nazi Almanyası’ndan gelen Yahudiler ve diğer mülteciler korkaklık, kibarlık ve

LIFE magazine prints "Hitler's victory Lindy Hop"- footage of a joyful Führer dancing a jig after the surrender of France in June. It's actually a fake created by a Canadian propagandist. John Grierson, head of Canadian propaganda, has looped 1.5 seconds of footage of Hitler stepping backwards to make it look like he's dancing childishly with glee
LIFE dergisinde Hitler’in zaferi Lindy Hop dansıyla kutlaması haber. Sonradan düzmece olduğu ortaya çıkıyor.

ihanetle suçlanıyor.

Kuzey Fransa’daki işgalci Alman yetkililer, Fransız vatandaşlarının hava saldırısı sığınaklarına gidebilmeleri için gece sokağa çıkma yasağına son veriyorlar. Fransa Devlet Başkanı ve 1. Dünya Savaşı kahramanı olan Marshal Petain, Fransa’nın yarısının Nazi işgalinde olmasına rağmen Hitler ve Almanya ile yeni “karşılıklı işbirliği ni duyuruyor. Franco gibi Petain de, Britanya’ya karşı Nazi savaşına katılmayı reddediyor. Bununla birlikte Fransız endüstrisinden “yakın işbirliği” sözü veriyor.

Gelecek ay Amerikan başkanlık seçimleri yapılacak. ABD Başkanı Roosevelt, rakiplerini kasıtlı tahrifat ve propaganda ile suçlayarak, Cumhuriyetçilerin kendisinin “ABD’yi savaşa sürüklemediği” yalanını yaydıklarını iddia ediyor.

25 Ekim 1940 Petain’in Hitler’le buluşması İngiltere’yi kızdırıyor ve Churchill Fransızların Nazilerle güçlerini birleştirmeye çalıştığını düşünüyor: “RAF’ı Vichy’i bombalamaya göndermek ve yılan yuvasını yıkmak zorundayım!”

Alman U-botları artık Kuzeybatı Fransa’da yeni inşa edilmiş üslerde bulunan limanlara dayanıyor ve İngiliz gemilerinin avlanmasını sağlamak için doğrudan Atlantik’e doğru yelken açıyor. Kuzey Atlantik’te artık taşımacılıkta kullanılan eski lüks yolcu gemisi Empress of Britain bir Alman bombardıman uçağınca vuruluyor.

26 Ekim 1940 İtalyan hükümeti “silahlı Yunan gruplarının” İtalyan işgal altındaki Arnavutluk’u işgal ettiğini ve İtalyan ordu üslerine “bariz provokasyon”yaparak saldırdığını duyurdu. İtalyan ordusunun karargâhına yakın bir bombalamadan dolayı İtalya Yunanlıları terörizmle suçluyor. Bununla birlikte İtalya, Yunan katılımı ile ilgili kanıtları kamuoyuna göstermeyi reddederek, birliklerini seferber etti.

İngiliz Parlamentosu üyesi A.P. Herbert tarafından yazılan Hitler’e yeni basılmış bir doğum günü şiiri:

“God will not make the same mistake The devil soon must have his due. And recollect, you little fake, Napoleon died at fifty-two.” (Tanrı aynı hatayı yapmayacaktır.

Pierre Laval, French Premier & second man in Vichy regime, now meeting Hitler "to offer my personal collaboration with the Reich- to help France."
Fransız Başbakanı Pierre Laval ve Hitler

Şeytan yakında onun hakkına sahip olacaktır. Ve hatırlayın, küçük bir taklitsiniz, Napolyon elli iki yaşında öldü.)

27 Ekim 1940 Oslo’nun en büyük gazetesi Tidens Tegn, halkın sürgündeki kraliyet ailesine sevgisini bildirdiği için Nazilerce işgal edilerek kapatıldı.

Vatikan Şehri, kişi başına günde 100 gram makarnaya izin vermeye başladı. İtalya’da henüz tayın olmayan spagetti tedariki konusunda Papa tedbirli davranıyor.

28 Ekim 1940 Yunanistan’daki İtalyan Büyükelçisi, Mussolini’nin talebini iletiyor: Yunan ordusunu dağıtılacak ve İtalyan birliklerinin önemli stratejik pozisyonlara girmesine veya işgaline maruz kalmasına izin verilmesi. Yunan lideri Ioannis Metaxas, Mussolini’nin İtalyan işgali tehdidine ve tehdidine karşılık veriyor:  ‘Tamam, savaş’. Yunan radyosu, yanıtının daha da basit olduğunu bildirdi: “Όχι”  yani “Hayır”. Yunan diktatör Metaxas’ın Mussolini’nin ültimatomunu reddetmesi halinde, dağlık Yunanistan-Arnavutluk sınırında 140.000 İtalyan askeri toplanıyor.

Greeks rushing troops to the Albanian border to meet Italian invaders; Greeks have spent last 4 years building a line of defences, the Metaxas Line, along border with Bulgaria.
Metaxas Hattı

Hitler, Yunanistan’ın İtalyanlarca istilasını planını telgrafla öğreniyor ve Mussolini’ye ulaşmak ve “bu çılgın planı” durdurmak için uğraşıyor. Nazi Dışişleri Bakanı Von Ribbentrop: “İtalyanlar, sonbahar yağmuru ve kış karlarına karşı Yunanistan’da hiçbir yere varamayacaklar. Bu istila aptallık!” İtalyan uçakları Atina limanı ve havaalanını bombalıyor. 4 Yunanlı ölüyor. Yunanistan’da halk İtalyan şirketlerinin bürolarını yağmalayıp, yakıyorlar. Hitler ve Mussolini, Floransa’da buluştu:

Spanish dictator Francisco Franco now meeting Hitler at town of Hendaye; the Führer wants Spain to join the Axis alliance & help attack Britain. Hitler's offering Gibraltar (once Britain is defeated) to Spain in exchange for entry into the war; Franco wants French Morocco & Cameroon, claims he needs weapons & fuel from Germany.
Franco ve Hitler

Mussolini: “Führer, muzaffer İtalyan askerleri Yunan sınırını şafakta geçti!”

Hitler: “Askeri bir felaket olacak.”

Atina sokaklarında toplanan kalabalıklar hükümeti destekliyor ve İtalyan istilacılarına meydan okuyor: “Spagetti yiyenlere ölüm!”

Yunanistan’ı işgal eden İtalyan askerleri, yağmur fırtınası, dağlar, çamur nehirleri ve Yunanlılar tarafından havaya uçurulan köprülerle boğuşuyor.

İngiltere, Yunanistan’ın işgalcilere karşı verdiği mücadeleye destek vaat ediyor. İngiliz savaş gemileri şimdi Girit ve Korfu’ya gidiyor. İtalyanlar, bu durumun “Anglo-Yunan komplolarının kanıtı” olduğunu iddia ediyor ve tarafsız Yunanistan’ı istila etmelerini haklı gösteriyor.

29 Ekim 1940 21-40 yaşlarındaki bütün Yunanlı erkekler orduya askere çağrıldı. Şimdi on binlerce kişi, istilacı İtalyanlara karşı savaşmak için evden ayrılıyor.

ABD’li gazeteci William Shirer, Berlin’den şöyle bildiriyor: “İtalya’nın Yunanistan’a karşı saldırısından 24 saat sonra bile Alman gazetelerinde işgale dair haber yok.” Shirer: “Alman askerleri, her zaman İtalyanları küçümsüyor, bana Yunanistan’ın Mussolini’nin lejyonları için yürüyüş yolu olmayacağını söylüyor.”

ABD Başkanı Roosevelt, önce hangi Amerikan erkeğinin askere alınacağına karar vermek için düzenlenen askere alma kurası öncesi konuşma yapıyor.

Italian Fiat biplanes, still painted in Mediterranean camouflage colours, bombed British town of Ramsgate yesterday; 5 were shot down.  Italian pilot (now a prisoner): "We stood out like peacocks against that grey sky!" Italians say Luftwaffe no longer want their help in bombing Britain.
Biplane İtalyan uçakları İngiliz hedeflerine doğru uçuyor

30 Ekim 1940 Yunanlılar, İtalyan işgalcileriyle karşılaşmak için Arnavutluk sınırına doğru acele gidiyorlar. Yunanlılar son 4 yılda Bulgaristan sınırı boyunca bir

Greek leader Ioannis Metaxas responds to Mussolini's demands & threat of Italian invasion: "Well, it's war." Greek radio reports his reply was even simpler: "Όχι"- "No".
Metaxas savunma hattı olan Metaxas Hattı inşa etmişlerdi. İki gün süren sağanak yağmurdan sonra Yunanistan gökyüzü bulutlardan temizlenince İtalyan orduları şimdi yüksek dağ geçitleri üzerinden Selanik’e doğru ilerliyor. Bu arada Arnavutluk’taki İtalyan işgalcilere yönelik isyan ve bombalama saldırıları gerçekleşiyor.

Akdeniz kamuflajı renklerde boyanmış İtalyan Fiat biplanları (çift kanatlı uçakları) dün İngiliz kasabası Ramsgate’i bombaladıysa da 5’i vuruldu. İngilizlere esir düşen İtalyan pilotu : “Gri gökyüzünde tavus kuşu gibi durduk!”. İtalyanlar, Luftwaffe’nin artık İngiltere’yi bombalama konusunda yardım istemediklerini söylüyorlar.

Cumhurbaşkanı, “ABD saldırıya uğramazsa” olağan uyarısını eklemeyi reddetti ve öfkeyle gazetecilere şöyle dedi: “Eğer saldırıya uğrarsak, bu bir yabancı savaş sayılmaz, değil mi?”

31 Ekim 1940 İtalyan istilacılar Epirus Dağları’nın eteklerinde Yunan dağ birlikleri ile karşılaşıyor.Yunanlılar sağlam mücadele ediyor: İtalyanlar Yunanistan’da ilk gerçek direnişle karşılaşıyorlar.

İtalyan subayları hızlı bir ilerleme emri veren Mussolini’yi memnun etmek için ümitsizce çaba harcıyorlar. Dağlardaki Yunan tahkimatlı mevkilerine yokuş yukarı saldırı emri verince büyük İtalyan kayıpları ortaya çıkıyor.

Fransa’nın Başbakan Yardımcısı Pierre Laval: “Demokrasi tüm dünyada ölmüş ya da ölüyor. Fransa’nın geleceği Almanya ile işbirliğinde.” Faşizm destekçisi Laval, Fransa’nın Vichy hükümetinin ve Alman Reich’in birlikte “yakından” çalışmasını istediğini söylüyor. İngiliz gazetesi Daily

All Greek men aged 21-40 have been called up for conscription into the army; tens of thousands now leaving home to join fight against invading Italians.
Yunanlılar askere gidiyor

Mail, Laval’i Nazilere kur yaparken gösteriyor.

Alman Protestan rahibi olan Dietrich Bonhoeffer’in, Nazilerce vaaz etmesi yasaklanıyor. Bonhoeffer, kilise, “çığlık atması gerektiğinde sessiz kaldı, çünkü masumun kanı cennete ağlıyor” diyor.

ABD başkanlık seçimlerine gitmek için bir hafta süren Demokratlar, “Hitler Wendell Willkie’nin seçilmesini istiyor” ve “Nazi propagandası Cumhuriyet yanlısı.” Sözleriyle seçmenlerini yönlendiriyorlar.

İngiltere üzerinde bugün tek bir Luftwaffe veya Kraliyet Hava Kuvvetleri uçağı düşmedi. “İngiltere Muharebesi” (Battle of Britain) sona ermiş olabilir ama RAF yenilmedi.

Notlar

[1] https://www.theguardian.com/uk/2010/sep/07/remembering-the-blitz-london-james

[2] https://www.turing.org.uk/sources/ruthless.html

[3] http://www.churchill-society-london.org.uk/LaFrance.html