İtalya Önemli Bilgiler İtalyan Mutfağı

İtalyan Pizzası Hakkında Önemli Bilgiler, Pizzanın kökeni ve Pizza Tarifleri

Pizza kelimesinin kökeni nedir?

Pizza kelimesinin Bizanslıların İtalya‘da tanıttığı bir çeşit düz ekmek olan ve Türkçe’ye yine Yunanca’dan pide formunda geçmiş olan “pitta” dan geldiği sanılmaktadır. Yunanca píta (πίτα) “yassı hamur ekmeği” anlamına gelmekte olup, bu kelimenin Aramice ve Süryanice pettā (פתתא)  “ekmek parçası, lokma” sözcüğü ile ilişkili olduğu sanılmaktadır. Türkçe içerisinde pide kelimesi ilk kez 16. Yüzyıldan önce Osmanlı Kanunnamelerinde kayıtlıdır. Bazı akademisyenler ise “pizza” kelimesinin Yunanca “plax” kelimesinden türediği yani düz veya düzleştirilmiş bir yüzey anlamına geldiğini iddia etmiştir.

İlk Pizzayı Kimler yaptı?

İlk pidenin Ortadoğu kökenli olduğuna şüphe olmamakla birlikte Etrüskler, Yunanlılar ve Romalılar’ın bunu geliştirdiği hatta focaccia gibi pizzaya benzeyen bir yassı hamur versiyonlarını yaptıkları bilinmektedir. Bugün yediğimiz modern pizza ise Napoli‘de oluşturuldu bu yüzden pizza ve Napoli pizzası (pizza napoletana) neredeyse eş anlamlı kullanılmaktadır.

İlk Pizzacı Dükkanı Nerede Açıldı?

İlk pizzacı dükkanı (İtalyanca pizzeria) 18. Yüzyılda işçi sınıfına ucuz ve hızlı yemek sunabilmek için Napoli’de açılmıştır. Pizzacılar, 19. yüzyılın sonuna kadar sadece İtalya’ya değil, Amerika’ya ve dünyanın dört bir yanına İtalyan göçmenler (Bkz. Yurt dışında yaşayan İtalyanlar) ile birlikte yayıldılar. Bu göç öncesinde pizza Napoli’ye özgü (Napoliten) yerel bir gıdaydı.

Domates ne zaman pizza malzemesi oldu?

Domates Amerikan kökenli bir sebze olup, Etrüskler, Yunanlılar ve Romalıların yaptığı ilk pizza prototiplerinde henüz Yeni Dünya keşfedilmediği için kullanılması olanaksızdı. 15. Yüzyılda Amerika kıtasından ilk getirilen domatesler hemen kabul edilmemiş hatta zehirli bir meyve olarak görülmüştür. Bununla birlikte 18. Yüzyılın sonlarında büyük ve tatlı bir domates tipi olan San Marzano, Napoli bölgesinde geliştirilmiş ve pizza malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Margherita Pizza’nın adının kaynağı nedir?

18. yüzyılda işçi ve köylü yemeği olan pizza nihayet 19. Yüzyılda aristokratlar arasında da popüler hale gelmiştir. Söylenceye göre, geleneksel Fransız mutfağından sıkılan, milliyetçi fikirlerle dolu İtalya kraliçesi Margherita 1889’da Napoli‘yi ziyaret ettiğinde Napolili pizza sahibi Raffaele Esposito’nun kendisine üç farklı pizza hazırlaması istemiştir. Kraliçe kendisine hazırlanan pizzalardan üzerinde İtalyan Krallığı bayrağının kırmızı, beyaz ve yeşil renklerini temsilen domates, fesleğen ve mozzarella kullanılan pizzayı çok beğenmiş, bu yüzden o günden sonra bu piiza tipi “Pizza Margherita” olarak adlandırılmıştır.

Dünyanın en iyi pizzası İtalya’da mı yapılıyor?

Genellikle ama her zaman da değil. İtalya’nın Parma şehrinde her yıl düzenlelen Dünya Pizza Şampiyonası’nda (Campionato Mondiale Della Pizza) İtalya’nın yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen pizza ustaları dünyanın en iyi pizzasını yapmak için yarışıyor. Ustalar istedikleri pizza şeklini değil en ünlü ve kolay gibi görünen basit malzemeli pizza tipi Pizza Margherita yaparak yarışmak zorundalar. 2014 yılında 600 yarışmacının Katıldığı bir yarışmada İtalyan asıllı olsa da Melbourne’da restoran işleten Johnny Di Francesco adlı bir Avustralyalının birinci olduğunu bildirmekte fayda var.

Evde pizza nasıl yapılır

Evde pizza nasıl yapılır?

Önce fırınınızı Fırını 475 ° C’ye ayarlayıp, ısıtın. Pizza hamurunuz hazır olduğunda, dört parçaya bölün ve elinizin avuçlarını kullanarak, her bir parçayı, un ile serpilmiş sert bir yüzeye bırakıp, 30 cm çapında yuvarlak ve yassı formlarda açmaya başlayın. Hamur çok yapışkan hale gelirse, biraz daha un ile serperek kalınlığını mümkün olduğu kadar inceltin. Hamurun üzerini zeytinyağı ile fırçalayın, ardından domates sosu ekleyin. Pizzayı yaklaşık 10 dakika pişirildikten sonra, kabuğunu zeytinyağıyla hafifçe fırçalayın, ardından en yüksek ısıda iki dakika daha pişirirken kabuğun yanmasını önlemek için fırını dikkatlice izleyin. Bu sırada eklemek istediğiniz malzemeler varsa pizzanın üstüne serpiştirin.

Pizzanın anavatanı Napoli’de bir pizzeriada fırında piiza pişirilmesi

Pizza Margherita hangi malzemeler kullanılarak yapılır?

Pizza Margherita’nın üstünde domates sosu (San Marzano domatesi tercih edilir), yarım bardak rendelenmiş mozzarella, 1 mozzarella di bufala campana DOP, 2 kaşık sızma zeytinyağı, 6 fesleğen yaprağı ve bir tutam tuz kullanılmaktadır.

4 Peynirli Pizza (PIZZA QUATTRO FORMAGGI) yapımında hangi malzemeler kullanılır?

4 Peynirli Pizza (Pizza Quattro Formaggi) üzerinde domates sosu (Napoli’de nadiren kullanılır), yarım bardak rendelenmiş mozzarella, 200 gr crotonese peyniri, 200 g Fior di latte veya doğranmış bufala peyniri, 25 gr parmigiano (parmesan), 50 gr gorgonzola, 2 kaşık sızma zeytinyağı, 6 fesleğen yaprağı kullanılmaktadır.

Ripione al Forno veya Calzone yapımında hangi malzemeler kullanılır?

Ripione al Forno veya Calzone’de domates sosu, 75 gr provola (füme mozzarella türü), 25 gr rendelenmiş peynir (grana veya parmigiano), 50 gr ricotta peyniri, 100 gr salam, prosciutto cotto veya küçük domuz ciccoli parçaları, 2 kaşık sızma zeytinyağı kullanılmaktadır.

Pizza Marinara yapımında hangi malzemeler kullanılır?

Pizza Marinara için, domates sosu, 2 adet kıyılmış sarımsak, kuru kekik ve 2 kaşık sızma zeytinyağı kullanılmaktadır.

Pizza Alla Diavola yapımında hangi malzemeler kullanılır?

Türkiye ABD’de Peperonili pizza adıyla bildiğimiz İtalya’da Pizza Alla Diavola olarak bilinen pizzanın üstünde domates sosu,   yarım bardak rendelenmiş mozzarella, 25 gr rendelenmiş peynir (grana veya parmigiano), 100-150 gr ventricina veya soppressata calabrese çeşidinden dilimlenmiş salam ve 2 kaşık sızma zeytinyağı kullanılmaktadır.

Pizza Quattro Stagioni veya Pizza Capricciosa yapımında hangi malzemeler kullanılır?

Pizza Quattro Stagioni veya Pizza Capricciosa üzerinde domates sosu (San Marzano domatesi tercih edilir), yarım bardak rendelenmiş mozzarella, 50 gr rendelenmiş grana veya parmesan peyniri, 150-200 gr marine edilmiş enginar göbeği, ince dilimler halinde 150-200 gr jambon, 150-200 gr çekirdeksiz ve dilimlenmiş siyah zeytin, 2 kaşık sızma zeytinyağı ve 6 fesleğen yaprağı kullanılmaktadır.

Pizza Bufalina yapımında hangi malzemeler kullanılır?

Pizza Bufalina üzerinde domates sosu, 12 adet kiraz domates, küp doğranmış 1 mozzarella di bufala campana DOP, 2 kaşık sızma zeytinyağı ve 6 fesleğen yaprağı kullanılmaktadır.

Ayrıca Oku: İtalyan pizza çeşitleri, İtalyan hamur işleri