Makaleler

Argus (Yunan Mitolojisi)

Argus (Eski Yunanca Ἄργος), Yunan Mitolojisinde birden fazla karakterin adıdır.

100 Gözlü Dev Argus Panoptes

Yüz gözü olan bir dev olup, Argus Panoptes ( Ἄργος Πανόπτης ‘Herşeyi gören’) adıyla da bilinmekte,

Hendrik Goltzius: Juno Receiving the Eyes of Argus from Mercury
Juno, Argus’un gözlerini Mercury‘den (Hermes) alıyor. Hendrik Goltzius (1558–1617), Boijmans Van Beuningen Müzesi

gözlerinin sayısından dolayı her şeyi gördüğüne inanılmaktadır  (Apollod. ii. 1, 2; Ov. Met. i. 264). Bir başka versiyona göre Kral Argus’un (2) torunu olup tek bir gözü veya ikisi önde ikisi arkada toplam dört gözü bulunmaktaydı. Yaratığın tüm vücudu gözlerle kaplı olduğundan, diğerleri kapansa bile en azından ikisi açık durmaktaydı. Argus, Arkadia’yı kasıp kavuran korkunç bir boğayı, ekinlere zarar veren bir satir ve Echidna adlı korkunç dişi yılanı uykusunda kafasını keserek öldürmüştür. Hera, Argus’u inek İo’yu gözlemekle görevlendirmişse de Zeus’un emriyle İo’yu kurtaran Hermes tarafından öldürülünce, gözleri Hera tarafından bir tavus kuşunun kanadına yerleştirmiştir. Argos efsanesi, Romalı şair Publius Ovidius Naso’nun (MÖ 43-MS 17) Metamorphoses adlı eserinin 1. kitabında yer almaktadır. Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 2.1.1,2. 1. 2; Hyginus, Fabulae, 145; Pausanias, Description of Greece, 2. 16. 1, 2. 22. 5, 3. 4. 1.; Scholia on Iliad, 1. 115

Zeus ile Niobe’nin oğlu

Zeus’un Niobe‘den doğan oğlunun adı olup, Strymon ve Neaera’nin kızı Evadne (veya Okeanid Peitho’dan) Jasus, Peiranthus (veya Peiras), Epidaurus, Kriasus ve Tiryns adlı çocukları olmuştur (Apollod. ii. 1. 1). Krallığına adını veren Argus, aynı zamanda Yunanistan’a tarımı getiren bir kültürel kahramandır.

Phrixus ile Khalkiope’nin oğlu

Phrixus ile Khalkiope’nin Kolhis’te doğan oğlu olup, dedesi Athamas’ın mirasını istemek için yurdundan ayrıldıktan sonra geçirdiği bir gemi kazasında Aria adasına düşmüşse de burada İason tarafından bulunmuştur. Yunanistan’da Admestos’un kızı Perimele ile evlenmiş ve çiftin Magnes adlı bir oğlu olmuştur.

Odysseus’un sadık köpeği

Odysseus’u ülkesine döndüğünde tanıyan köpeğinin adıdır.

Argo gemisini yapan kişi

Argonautları Kolhis’e taşıyan Argo gemisini Tanrıça Athena‘nın kılavuzluğunda inşa eden kişi olup, Phrixus’un oğlu adaşı ile karıştırılmakta (Apollodorus ii. 9. 1, 16) çeşitli yazarlarca Arestor (Apollonius Rhodius, i. 112), Hestor veya Polybus’un oğlu olarak gösterilmektedir (Hyginus. Fabulae, 14.5; Valerius Flaccus, Argonautica, 1. 93 & 12; Apollonius Rhodius, Argonautica, 1. 1119, 2. 613; Tzetzes Lycophron 883).

Phineus ve Danae’nin oğlu

Phineus ve Danae‘nin oğlu Argus, onun ve iki oğlunun (diğeri Argeus) İtalya‘ya seyahat ettiği efsanenin nadir bir çeşididir.

Megapenthes’in oğlu

Argus veya Argos kralı Argeus (Ἀργεύς), Megapenthes’in oğlu  ve muhtemelen Anaxagoras’ın babasıdır.

Actaeon’un köpeği

Actaeon‘un köpeklerinden birisidir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016