Yunan Mitolojisi

Actaeon, Aktaeon (Yunan Mitolojisi)

Actaeon, Aktaeon (Ἀκταίων) Yunan Mitolojisi‘nde Thebai şehrinin kurucusu Kadmos’un kızı Autonoe ile Aristaeus’un kentaur Kheiron tarafından usta bir avcı olarak yetiştirilen oğludur.

Artemis tarafından geyiğe dönüştürülmesi

Ovid’e göre Tanrıça Artemis‘ten de usta avcı olmakla övünen Aktaeon, Boeotia’da Kithaeron dağında çıktığı bir av sırasında grubundan ayrılıp ormanın içine dalınca Artemis’i su perileriyle birlikte çıplak banyo yaparken görmüştür. Avcıyı fark eden periler kaçışmışsa da ölümlünün küstahlığına kızan Artemis, Aktaeon’u bir erkek geyiğe dönüştürdükten sonra sahiplerini tanımayan elli av köpeğine parçalattırılarak cezalandırmıştır. Apollodorus’a göre av köpekleri geyiği parçaladıktan sonra nafile yere sahiplerini aramaya koyulmuşlardır. Kheiron’un mağarasına dek gelen köpekleri yatıştırmak isteyen kentaur da Aktaeon’un bir heykelini yaparak mağaranın önüne dikmiştir. Bir başka söylenceye göre ise Aktaeon’u eşlerinden Semele’nin peşinden koştuğu için bizzat Zeus ölümle cezalandırmıştır (Apollodorus 3.4.4; Diodorus Siculus 4.81.4; Hygin. Fab. 180, 181; Ovid Metamorphoses 3.131–252; Paus. 9.2.3).

Aktaeon’u parçalayan köpekler

Aktaeon’u parçalayan köpeklerin adları şöyledir: Alke, Drako, Dromas, Ekhnobas, Kanake, Khediaetros, Kisseta, Koran, Kyllo, Kylloptes, Kyprius, Labros, Lakhme, Lakon, Ladon, Lampos, Lebros, Leuka, Lynkea, Makhimos, Melampus, Melankhaetes, Menelaos, Menelea, Molossus, Nape, Nebrophonus, Okydroma, Orestrophus, Oribasus, Pakhytos, Pamphagus, Poemenis, Pterelas, Strikta, Theras, Theridamas, Theron, Thous, Tigris, Uranis.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016