Campania

Capri Adası Gezisi (Napoli)

Capri Adası (İtalyanca Isola Di Capri) Napoli körfezinin güneyinde Sorrentine Yarımadası açıklarında bulunan ve Roma döneminde beri sayfiye yeri oalrak kullanılan ünlü İtalyan adasının adıdır. Adanın doğusu Capri batısı ise Anacapri belediyesine bağlıdır. 

Capri, 40°33′20″N 14°14′25″E Campania bölgesine bağlı Napoli ilinde 7.225 nüfuslu (2014) bir belediye olup, Capri Adası’nın yerleşim merkezi ile doğusunu kapsamaktadır.

Capri adası nerede?

Capri Adası Gezi Rehberi

Olağanüstü Akdeniz manzarası, Faraglioni kayaları ve sıcak kanlı insanları ile tanınan Capri, İtalya’nın en güzel adalarından biri olup, yolunuzu Napoli’ye düşmüşse hele ki Amalfi sahilinde kalıyorsanız mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir. Capri Adası’na giden ilk feribotu, genellikle sabah 8: 30’da kalkmakta olup, 9: 30’da adaya varırsınız. Gittiğiniz sabah bilet satın alabilseniz de, özellikle kalabalık yaz aylarında kuyruktan kaçınmak veya hayal kırıklığına uğramamak için birkaç gün önceden rezervasyon yapmanız akıllıca olacaktır. Eğer adaya günübirlik bir gezi için gidiyorsanız Positano ve Amalfi‘ye son feribotların genellikle 17:30 – 19:00 saatleri arasında kalktığını unutmayın’ Bu durumda size adayı keşfetmek için yaklaşık 6 saat kaldığından iyi bir planlama yapmanız gerekmektedir.

Adada Ulaşım

Adaya gelen tüm feribotlar Marina Grande’ye demirlemektedir. Buradan fünikülere Capri kentinin kalbi olan büyüleyici Piazzetta’ya veya  turistik olsa da daha sakin olan Anacapri’ye giden otobüse binebilirsiniz. Tek yön biletin bedeli 1.80 € olup otobüs ve füniküler için kullanılabilmektedir. UNICO Capri 8.60 € tutarında olup, size bir gün boyunca sınırsız otobüs yolculuğu ve fünikülerle iki seyahat sağlamaktadır.

Günübirlik Capri Gezisi

Adaya vardığınızda önce Anacapri’ye gidin ve güne adanın en yüksek noktasından başlayın!  Monte Solaro’ya çıktığınızda böyle hissediyor. Bir telesiyej sizi 10 € ‘a Monte Solaro tepesine çıkaracaktır ki inanın göreceğiniz manzara vereceğiniz paraya değecektir.

İtalya’nın en iyi 10 bahçesinden biri kabul edilen Villa San Michele 7 € karşılığında muhteşem Capri manzarasını görebileceğiz bir başka ziyaret yeridir. 20. yüzyılın başlarında İsveçli bir doktor olan Axel Munthe tarafından yaptırılan villa büyüleyici bir bahçeye ev sahipliği yapmakta ve adanın panoramik manzarasını sunmaktadır.  Sonrasında ana cadde Via G. Orlandi’den San Michele kilisesini bulacağınız meydana giderek Adem ve Havva‘nın Cennet Bahçesi‘nden atılmasını gösteren elle boyanmış fayans-seramik (Majolika)’yı görebilirsiniz.

Napoli Pizzası Yiyin

Anacapri’de popüler bir pizzeria olan Aumm Aumm’a (Via Caprile 18, pazartesi günleri kapalı) giderek lezzetli bir Napoli pizzası yiyebilirsiniz. Bir diğer harika pizza seçeneği ise Capri’de Verginiello (Via Lo Palazzo 25 / A) üstelik çok uygun fiyatlı bir işletme. Ayrıca hazır gelmişken adaya özgü badem ve çikolata ile yapılan unsuz bir tatlı olan torta caprese‘nin tadına bakmalısınız. Pasticceria Ferraro’dan (Via G. Orlandi 233) bir dilim veya Da Alberto’da (Via Roma 9) yanında bir capuccino ile gayet iyi gidecektir.

Bahçeleri seviyorsanız 1 € karşılığında Augustus Bahçeleri’ni ziyaret edebilirsiniz ki buradan Marina Piccola’ya doğru zikzak yapan inanılmaz Via Krupp’un manzarasının fotoğrafını çekebilirsiniz. Sonrasında Gelateria Buonocore’de İtalyan dondurması yada granita adı verilen meyveli buzun tadına bakabilirsiniz.

Marina Grande (Capri adası, 1927)

Capri adası gezilecek yerler

Capri adasında San Costanzo, Santo Stefano, Sant’Anna, S. Michele, S. Maria del soccorso, S. Andrea ve Costantinopoli kiliseleri, San Giacomo manastırı (1371), adanın soğu sahilinde yeralan 12 m açıklık ve 18 m yükseklikteki doğal kemer (Arco Naturale), büyük liman (Marina Grande), küçük liman (Marina Piccola) veya katır limanı (Marina di Mulo), Piazzetta veya I. Umberto meydanı, sahil kayalıkları (Faraglioni di Capri), Augustus Bahçeleri (Giardini di Augusto), Felci mağarası (Grotta delle Felci), deniz sarayı (Palazzo a Mare), Fenicia merdiveni, Villa Malaparte ve Villa Jovis ile Krupp yolu (Via Krupp) görülebilir.

Krupp road, Capri island, Naples Italy
Krupp yolu (Via Krupp)

Capri Belediyesi resmi website

San Costanzo festivali. (Fotoğraf: Morgan Heiskell, 1922)

Capri adasında düzenlenen önemli festivaller

San Costanzo festivali 14 Mayıs

 Sant’Antonio festivali 13 Haziran

Uluslararası Folklor Festivali Ağustos’un ilk haftası

Settembrata Anacaprese 10 gün süren bağbozumu festivali

Capri Film festivali 1991’den beri düzenlenen Uluslararası festival

Piccolo Marina, 1928

Capri adası mutlaka gidilecek yerler

Capri adası sahili
Grotta Azzurra

Roma dönemninden beri banyo olarak kullanılan deniz seviyesinde bir mağara olup adı ‘Mavi mağara‘ anlamına gelmektedir. Tekne turlarıyla 1-3 saat arası bir yolculuk için 9-12.50 € arasında ödenerek mağaraya ulaşılabilir. Adanın yerli halkı yüzmek için bu mağaralara gitmekteyse de gelgit dalgaları sık sık mağara girişini kapattığında bu iş heyecanlı ve iyi yüzme bilmeyenlere göre değildir. Marina

Grande’nin solundaki küçük plaj veya addanın diğer kısmındaki Marina Piccola (Küçük Marina) veya tekneyle ulaşılabilen diğer plajlar tercih edebilir. Mavi mağara dışında adada yine tekneyle gidilebilen Kırmızı ve beyaz mağaralar da bulunmaktadır.

Where to go this year? To Italy. Esquire magazine ad, 1936
Esquire dergisi, 1936. İtalya reklamında Capri

Capri adası ne yenir? Nerede yenilir?

Terrazza Brunella 
Capri adasının meşhur limonları

Via Tragara 24, 80073

☎ +39 081 837 0122

www.terrazzabrunella.com

Muteşem manzaralı küçük bir teras lokantada limonlu risotto, deniz ürünleri özellikle safran çorbası, ıstakoz linguini kuzu pirzola, makarna yemekleri.

Da Paolino Lemontrees
Sorrento dağından Capri adasının görünüşü, 1890-1900

Via Palazzo a Mare 11, 80073

Capri adası liman

☎ +39 340 4000304

www.paolinocapri.com/

Limon ağaçlarıyla kaplı hoş bir atmosferde yemek ve şarap çeşitleri. Limonlu makarna veya kum midyeli spagetti, ızgara taze levrek, kırmızı şarap ve limoncello tavsiye

Buonocore Gelateria

Via Vittorio Emanuele, 35, 80073

☎ +390818377826

Öğleden sonraları kuyrukta beklemek zorunda kalınsa da adanın en iyi dondurmacı

Anacapri

40°33′05″N 14°13′00″E [Ronnacràp] Napoli ilinde 6.684 nüfuslu (2011) bir belediye

Castello Barbarossa. Anacapri, 1924

olup, Capri adasında deniz seviyesinden 150 m kadar yukarıda yer aldığından Yunanca ‘Yukarı’ anlamındaki ‘ana’ ön ekini almıştır. En önemli köyü Villa San Michele olan belediyede Azzurra mağarası, Barbarossa kalesi, Casa Rossa, San Michele, Santa Sofia, Santa Maria a Costantinopoli ve Santa Maria a Cetrella kiliseleri görülebilir.     

Solaro dağı, Capri adası (1890-1900)

Anacapri resmi website

Anacapri Turizm Ofisi, ☎ +39 081-837-1524. Piazza Vittorio meydanı üzerinde Pazartesi-Cumartesi 9:00-3:00 arasında açıktır

Anacapri mutlaka yapılacak şeyler

Villa San Michele
Capri Italy Hotel Quisisana
Hotel Quisisana, Capri adası tarihi postakartı

19. yüzyıl yapımı zarif villa 9:00-5:00 arası 5 € karşılığında gezilebilir

Capri Diorama

Turizm Ofisi yakınlarında adanın büyükçe hazırlanmış modeli olup 3 € karşılığında girilebilmektedir ☎ 081-837-1169.

Monte Solaro

Telesiyej ile 9 € gidiş-dönüş veya 7 € tek yön bileti alarak 15 dakikada Solara dağı zirvesine çıkabilirsiniz.

Faro Feneri

Anacapri’den 2 saatlik bir otobüs yolculuğuyla ulaşılabilen fener plaj, havuz ve restoranları ile gün batımına dek keyifle vakit geçirilebilecek bir yerdir.

Tekne turu

Parco Filosofico dell’Isola di Capri ve Mavi Mağara ziyareti

Anacapri’de ne yenir? Nerede yenilir?

. Da Gelsomina

Via Migliera 72, 80071

☎ 081-8371499

www.dagelsomina.com/

Deniz ürünleri, makarna, ravioli Capresi hatta tavşan yahnisi ile ev yapımı şarap için gidilebilecek bir restoran