İtalyan Mutfağı

İtalyan Tatlıları, pasta ve kurabiye isimleri

Aşağıda İtalyan mutfağından seçme yerel İtalyan tatlıları, kurabiye, pasta ve kekler sözlüğüm yer almaktadır.

Affogato (Çoğul: Affogati) 2 top vanilyalı dondurma üzerine eklenen bir shot espresso (veya likör, şurup vs.) ile yapılan bir çeşit tatlı olup İtalyanca ‘boğulmak’ anlamına gelmektedir.

Amaretti Badem kurabiyesi. Biscotto amaretto İtalyanın tüm bölgelerinde üretilmekteyken Amaretti di Saronno sadece Saronno kentinde üretilmektedir.

Anello di Monaco Mantova mutfağına özgü P.A.T. etiketli tipik bir Noel tatlısı olup, adı Monaco Halkası anlamına gelmekte, un, süt, tereyağı, yumurta, şeker, badem, kuru üzüm, fındık kreması ve bira mayası kullanılarak hazırlanmaktadır.

Apfelschmarren Trentino Alto Adige bölgesine özgü bir çeşit tatlı olan elmalı omlet çeşididir.

Baba Bkz. Babà al rum

Babà al rum Çapı 5-40 cm arasında değişen rom veya limoncello içerisinde doyurulan mayalı hamurdan küçük kek olup çoğu zaman üzerine krem şanti dökülerek servis edilmektedir.

Baci di dama Piemonte’nin Tortona kasabasına özgü bir fındıklı kurabiye olup, iki parçası aralarına bitter çikolata sürülarek birbirine yapıştırıldığından İtalyanca ‘hanım dudağı’ olarak adlandırılmaktadır.

Baicoli Venedik yöresine özgü bir bisküvi çeşidi olup, adı yerel lehçede baicoli denilen levreklere benzediği için konmuştur. Çok kuru olan ve geleneksel olarak satıldığı sarı teneke kutulara düzgün şekilde depolandığında tazeliğiniı uzun süre koruyan bu bisküviler, uzun denizyolu seferlerinde tüketilmesi için gemi bisküvisi olarak yaratılmıştır.

Bavarese Bavyera kreması, Crème bavaroise. Krema ve jöle ile karışık soğuk muhallebi. Pasta kremasından farkı un veya nişasta değil likör ile tadlandırılması, İngiliz kremasından (crème anglaise) farkı ise yoğunlaştırıcı olarak yumurta kullanılmamasıdır.

Biancomangiare Süt ve şekerin nişasta veya jelatin ile yoğunlaştırılan bir çeşit muhallebi olup genellikle içine ban bir çeşit muhallebi olup genellikle içine badem de katılmaktadır.

Bicciolano Piemonte ilinin Vercelli belediyesinde buğday unu, patates nişastası, şeker, yağ, yumurta ve baharatlar (tarçın, karanfil, vanilya, zencefil, kişniş…) kullanılarak üretilen baharat aromalı bir bisküvi çeşidi olup, geleneksel tarım ve gıda ürünlerine özgü P.A.T. etiketi taşımaktadır.

Bigné Üzeri krema veya soslu ufak kek

Biscotto /bi’skɔtto/ Bisküvi

Biscotto amaretto İtalya’nın tüm bölgelerine yayılmış bir bisküvi çeşididir.

Biscotti Bkz. Cantucci

Biscotto di Ceglie [Piscquettələ] Puglia mutfağına özgü P.A.T. etiketli bir kurabiye çeşidi olup, un, badem, vişne reçeli veya üzüm, şeker, bal, yumurta, kakao ve limon kullanılarak üretilmektedir.

Biscottino di Novara Sadece buğday unu (38%), yumurta (% 24) ve şeker (% 38) kullanılarak yapılan Novara kentine özgü köşeleri yuvarlatılmış dikdörtgen formunda bisküvinin adıdır. Ortaçağ’da manastırlarda rahibeler tarafından yapıldığı bilinen bisküvi 1948 yılından bu yana ticari olarak Pavesini markasıyla üretilmektedir.

Bocconotti Apulia, Abruzzo ve Calabria bölgelerine özgü içi reçel dolu noel kurabiyesi olup İtalyanca ‘küçük lokma’ anlamına gelmektedir. Bocconotti calabresilerin en ünlüleri Mormanno kasabasının üzüm reçel (mostarda d’uva) kullanılarak yapılanı ile Abruzzo’nun Castel Frentano kasabasında kakao tozu, badem ve tarçın kullanılarak yapılan bir çeşididir.

Bombolone Toscana bölgesine özgü Doughnut, krapfen ve berliner benzeri içi krema veya reçelli yuvarlak tatlı çörek (Çoğul: bomboloni)

Bombolone alla crema Donut

Bonèt /bu’nɛt/ Yumurta, şeker, süt, kakao likörü ve kurutulmuş macaroons ile yapılan Piemonte’ye özgü bir puding çeşididir.

Bugie Piemonte bölgesinde karnaval zamanı yapılan bir tatlı çeşidi olup, düzleştirilip diktörtgen formlarda kesilen tatlı hamur parçalarının yağda kızartılıp, üzerlerinin şekerle kaplanması suretiyle hazırlanmaktadır. Bugie geleneğinin kökeni Roma döneminde Tanrı Saturn onuruna düzenlenen Saturnalia festivali boyunca domuz yağında kzıartılan fricitilia adlı hamur parçalarına dek uzanmaktadır. Günümüzde bitkisel yağlarda kızartılan bugienin üzerine krema, nutella veya reçel sürülmesiyle hazırlanan çeşidine ise bugie ripiene adı verilmektedir. Ayrıca Bkz. Chiacchiere

Bunet Piemonte bölgesine özgü bir puding çeşidi olup, kakao ve amaretti badem kurabiyeleri kullanılarak hazırlanmakta, genellikle krem şanti, çilek ya da şeftali ile süslenerek tüketilmektedir.

Bussolano Mantovano iline özgü P.A.T etiketli bir kek çeşidi olup, un, şeker, tereyağı, yumurta, kabartma tozu, kuru Marsala, limon ve vanilya kullanılarak hazırlanmakta, sert kabuğu Lambrusco şarabı ile ıslatılarak sunulmaktadır.

Caccarelle Puglia mutfağına özgü bir tatlı çeşidi olup, süt, bitter çikolata, yumurta, tarçın, şeker ve romdan yapılmakta pırpılmış krema ile servis edilmektedir.

Caggiunitti Molise bölgesine özgü içi kestane ve badem ile dolu tatlı kurabiyelerin adıdır.

Calciuni Molise bölgesine özgü içi kestane ezmesi, badem, çikolata, vanilya, tarçın dolu bohçalanmış hamur tatlısıdır.

Canestrelli Piemonte ve Liguria bölgesine özgü bir bisküvi çeşidi olup, üretildiği yöreye göre Biellesi, Liguri, Novesi, Taggia ve Tonenghesi adlarını almaktadır.

Canestrelli biellesi Fındık, çikolata, şeker, tereyağı, tuz ve kabartma tozu ile işlenmiş buğday ve mısırdan elde edilen 9×4,5 cm boyutlarında dikdötgen kesitli bir bisküvi çeşididir. En azından 17. yüzyıldan beri yapıldığı bilinmektedir.

Canestrelli di Taggia Puglia bölgesindeki taralli (veya tarallucci) çöreklerine benzer un, zeytinyağı ve tuzun yanısıra son zamanalrıda çikolata da eklenilen kurabiye çeşididir.

Canestrelli liguri Un, şeker, yumurta ve tereyağı gibi temel mazlemelerden yapılan 10 cm çapında 3 cm delikli papatya formunda geleneksel bisküvi çeşidi olup genellikle üzerine pudra şekeri dökülüp yenilmektedir.

Canestrelli novesi Piemonte’de Novi Ligure ve Ovada belediyelerine özgü bir tatlı bisküvi çeşidi olup, DOCG etiketli Cortese di Gavi adlı beyaz şarabın karıştırıldığı zeytinyağı, un, maya, tuz ve şekerden yıl boyunca üretilmektedir.

Canestrelli tonenghesi Piemonte’nin Canavese bölgesinde festival zamanları hazırlanan limon kabuğu ekli kurabiye çeşididir.

Cannoli /kanˈnɔːli/ Sicilya adasına özgü bir tatlı olup, kızartılmış hamurdan yapılan

Cannoli

boru şeklinde kabuğun içerisinde şekerli ricotta peyniri doldurularak hazırlanmaktadır. Parmak boyundan küçük çeşidine ‘cannulicchi’ adı verilmektedir. Tatlının adı Sicilya dilinde ‘küçük boru’ anlamına gelen cannula kelimesiyle ilişkili oldup Arapça’dan ödünçlendiği sanılmaktadır.

Cartellate Puglia Puglia, Basilicata ve Calabria bölgelerine özgü un, bal ve şarap ile hazırlanan kuş yuvası şeklindeki krebin adı olup, Noel zamanı hazırlanmakta, üzeri pudra şekeri, toz tarçın ve küçük renkli objeler ile süslenmektedir. P.A.T Etiketli tatlı çeşitli bölgelerde carteddàte, scartilléte, péttue, chelustre, sfringioli ve crùstele adlarıyla bilinmektedir.

Cassata  /kas’sata/ Sicilya’ya özgü bir tatlı olup, yuvarlak bir sünger kek arasında badem ezmesi, ricotta peyniri, çam fıstığı ve meyve şekerinden oluşan krema koyulmakta, kek meyve suyu veya likör ile ıslatılıp üstü marzipan ile kaplanıp süslenmektedir. Palermo kökenli olduğu sanılan pasta çoğu zaman yanında Napoli dondurmasıyla birlikte servis edilmektedir.

Cassata siciliana Bkz. Cassata

Castagnaccio Kestane unu, zeytinyağı, çam fıstığı ve kuru üzüm kullanılarak hazırlanan bir kek çeşidinin adıdır. Toscana, Liguria, Piemonte, Emilia-Romagna bölgelerinde hatta Korsika’da geleneksel olarak yapılan tatlı ayrıca baldino, ghirighio veya pattona adlarıyla da bilinmektedir. Castagnaccio yanında ricotta peyniri, kestane balı ve vin Santo gibi tatlı şaraplarla birlikte servis edilmektedir.

Cedrata Limon kabuğundan yapılan Sicilya’ya özgü bir tatlıdır

Cestini di pasta frolla Küçük pastaların konulduğu genellikle pişmiş hamurdan yapılan çıtı kıvamda taşıma kılıfının adıdır. Kılıf kalın hamurdan yapılır dolayısıyla çıtır olmazsa Cestino di sfoglia adını alır.

Cantucci Toscana yöresine özgü kuru ve sert badem kurabiyesi olup, Cantuccini ve Biscotti adlarıyla da bilinmekteydi. Prato kentinde keşfedildiği sanılan bu gevrek dikdörtgen kurabiye İtalya’da Vin Santo adlı tatlı Toscana şarabıyla birlikte İtalya dışında ise kahve çay ile birlikte tüketilmektedir. Biscotti, Latince ‘iki defa pişirilmiş’ anlamındaki biscoctus kelimesiyle ilişkili olup ayrıca biscotti di Prato adıyla da bilinmekteyse de günümüzde İtalya ve Arjantin’de cantuccini adıyla tanınmıştır. Abruzzo’da pepatelli ve pappatill adlarıyla bilinmekte olup geleneksel olarak noel zamanı hazırlanmaktaydı.

Cestini di patate Çeşitli yemek ve mezelerin konulduğu pişmiş patatesten yapılmış yuva. Aynı amaçla pişmiş pirinçten yapılanına Cestini di riso adı verilmektedir.

Cestini di riso Bkz. Cestini di patate

Cestino di sfoglia Bkz. Cestini di pasta frolla

Chiacchiere Karnaval zamanı pasta hamurundan yapılan gevrek tatlı olup ince bükülmüş şeritler halinde kesildikten sonra kızgın yağda kızartılmakta ardından üzerine pudra şekeri serpilerek yenilmektedir. Cenci veya chiacchiere çeşitli yerel varyantlara sahip olup bunlar Roma’da frappe, Emilia Romagna’da sfrappole, Cenova’da bugie, Veneto’da galani veya crostoli adlarıyla bilinmektedir.

Cicerata Calabria bölgesinde Noel zamanı un, yumurta, ezilmiş badem karışımı kullanılarak yapılan hamur toplarının şeker şurubunda bekletilmesi suretiyle hazırlanan bir kek çeşidi olup geleneksel İtalyan gıda ürünleri (P.A.T) arasında yeralmaktadır. Cicirata veya cicirchiata adlarıyla da bilinmektedir.

Ciambella Bkz. Ciambella

Colomba di Pasqua /koˈlomba di ˈpaskwa/ Milan ve yöresine özgü 4 yapraklı yonca formunda paskalya kekinin adı olup, un, yumurta, şeker, doğal maya ve tereyağı kullanılarak yapılmaktadır. Colomba di Pasqua Milanolu pastacı Angelo Motta tarafından panettone ve pandoro gibi yılbaşı tatlılarının bir benzerini paskalyada satmak için yaratılmıştır.

Confetto (Çğl. Confetti) Badem şekeri. Etrafı sert şekerle kaplanmış badem tanesinin adıdır. Batı dillerinde düğünde havaya saçılan kâğıt parçası anlamında kullanılan konfeti kelimesinin İtalyanca karşılığı ise coriandolidir.

Coppa gelato Cam kupada dondurma

Cornetti Bir kruvasan çeşidi

Crescia Marche bölgesinde Paskalya zamanı yapılan turta çeşidi

Croissant Kruvasan

Croccante Çıtır, gevrek

Croccante alle mandorle Bademli çıtır

Crocette Calabria bölgesine özgü içi ceviz, meyve şekerlemesi ve yabani rezene doldurulmuş kuru incir

Cupeta Calabria, Campania, Puglia ve Sicilya mutfaklarına özgü P.A.T. etiketli bir bademli koz helvası çeşidi olup, Mandorlato veneto ile benzerlik göstermektedir.

Curry Köri sosu

Cuzzupa Catanzaro ve Reggio Calabria illerinde paskalya zamanı yumurta, şeker, un, süt ve maya kullanılarak üretilen bir kurabiye çeşidi olup P.A.T listesinde yeralmaktadır.

Dolce /dɔlʧe/ Tatlı.

Dolci Tatlılar

Dolci al carrello Tatlı arabası

Dolcificante Tatlandırıcı. Saccarina (sakarin), aspartame (aspartam), fruttosio (fruktoz)

Éclairs Ekler tatlısı

Elvezia Mantova mutfağına özgü badem unu, şeker, yumurta ve tereyağı kullanıalrak hazırlanan P.A.T. etiketli bir tatlı çeşidi olup, Helvezia adıyla da bilinmektedir.

Fiapòn Lombardia ve Emilia-Romagna bölgelerine özgü bir tatlı çeşidi olup, polenta, un, şeker, limon kabuğu rendesi ile zeytinyağı veya kızartma için domuz yağı kullanılarak hazırlanmaktadır.

Finocchini Monferrato, Piemonte ve Refrancore bölgeklerine özgü PAT etiketli bir bisküvi çeşidi olup, un, su, yumurta, maya, şeker, bal, rezene tohumu ve anason özü kullanılarak hazırlanmaktadır.

Fonduta Fondü

Frittole Friuli-Venezia Giulia ve Veneto bölgelerinde kuru üzüm, portakal ve limon kabuğu içeren hamurdan hazırlanan kızarmış çörek çeşidinin adıdır.

Giuggiulena /dʒud.dʒuˈlɛ.na/ Sicilya ve Calabria bölgelerine özgü susam, badem ve bal karışımından yapılan bir nugat çeşididir. Geleneksel olarak noel zamanı hazırlanan tatlı ayrıca Giurgiulena, Cubaita ve Cumpittu adlarıyla bilinmekte, Arap mutfağından ödünçlendiği sanılmaktadır.

Graffa Alman Pastası ya da Berliner

Granita /ɡraˈniːta/ Sicilya’ya özgü yarı dondurulmuş şekerli tatlı

Gubana Slav ve Germen mutfaklarında babka ve kugelhopf adlarıyla bilinen kekin İtalyan versiyonu olup, Friuli Venezia Giulia bölgesinde paskalya ve noel zamanı pişirilmektedir. Gubana, kek hamuru içerisine çikolata, ceviz, badem, çam fıstığı, çekirdeksiz kuru üzüm, meyve şekerlemesi ve kuru erik eklenerek hazırlanmaktadır.

In agrodolce Tatlı ve ekşi

Kaiserschmarren Trentino Alto Adige bölgesine özgü elmalı rendelenmiş krep olup ‘Kayzer karışığı’ anlamına gelen adı Avusturya imparatoru (Kayzer) I. Franz Joseph’e aften verilmiştir.

Krapfen Donut

Lingue di gatto Kedi dili bisküvisi

Maritozzo con la panna Roma’ya özgü içi krema dolu fırında pişirilmiş oval formda çörek

Marzapane /martsa’pane/ Marzipan

Meringa Beze

Minne di Sant’Agata Sicilya’nın Catania bölgesine özgü yarımküre şeklinde üzeri beyaz şeker sır ile kaplı içinde ricotta, şekerli meyve ve çikolota, tepesinde bir kiraz tanesi milföy pasta olup, Aziz Agatha festivali sırasında yapılmaktadır. Cassatella di sant’Agata ve minnuzzi ri sant’Àjita o ri Virgini adlarıyla da bilinmektedir.

Montebianco Kestane, çikolata ve kremadan hazırlanan bir tatlı olup adını Mont Blanc dağından almıştır. Şeker ve vanilya katılan kestane püresi tepe şeklinde hazırlandıktan sonra tepesine krema eklenerek dağ formu verilmektedir.

Mostaccioli Campania ve Calabria bölgesine özgü üzeri çikolata ile kaplı baharatlı kurabiye çeşididir.

Mousse al cioccolato Çikolatalı mus

Muesli Müsli

Muffin Muffin

Nacatole Calabria bölgesinde özellikle Locri ve Reggio Calabria’da üretilen, P.A.T. etiketli geleneksel bir tatlı çeşidi olup, un, yumurta, şeker ve anasondan hazırlanan atnalı formundaki hamurlar domuzyağı veya tereyağında kızartıldıktan sonra servis edilmektedir.

Necci Toscana bölgesine özgü kestane unundan yapılan şeker ve ricotta peynirli krebin adıdır.

Nocciolini di Chivasso Piemonte bölgesinde Chivasso ve Canavese kentlerinde meringue (beze ‘şeker ve yumurta beyazı’) ile fındık kullanılarak üretilen PAT etiketli küçük formda bir kurabiye çeşidi olup, Lombardia bölgesinde üretilen Nocciolini di Canzo’ya benzemektedir.

Nzuddha Calabria bölgesine özgü un, karamelize bal, anason likörü ve diğer tatlandırıcılar ile yapılan Arap kökenli mayasız bir çörek çeşididir.Pandoro /panˈdɔːro/ Verona bölgesinde Noel zamanı un, yumurta, şeker ve tereyağı kullanılarak hazırlanan 8 köşeli mayalı kek olup servis edilmeden önce üzeri şeker ve vanilya ile kaplanarak üzeri karla kaplı İtalyan Alplerine benzetilmekteydi.

Panettone /panetˈtoːne/ Milano kentine özgü kuru üzüm ve şekerli meyve ile yapılan mayalı Noel keki olup, silindir, sekiz kenarlı yıldız veya sekizgen formunda hazırlanmaktadır.

Panforte Siena bölgesine özgü bir meyveli kek olup, fındık, badem, meyve şekerlemesi, bal ve çeşitli baharatlarla hazırlanmaktadır.

Pardulas Sardunya bölgesine özgü taze ricotta, yumurta, şeker, limon ve portakal kabuğu ile doldurulmuş fırıldak formunda kurabiye çeşididir.

Parrozzo /parˈrɔttso/ Abruzzo bölgesine özgü badem ve çikolata ile yapılan höyük şeklinde noel keki olup, 1920’de Pescara pastanesinin sahibi Luigi D’Amico tarafından keşfedilmiştir.

Papassinos Sardinya bölgesine özgü hamurunda kuru üzüm ile kurutulmuş meyveler bulunan bisküvi çeşididir.

Pan di Spagna Sünger Kek

Pan di spezie Zencefilli çörek

Pandolce Liguria bölgesine özgü üzüm ve çam fıstığı ile hazırlanan bir Panettone çeşidi olup, Cenova keki adıyla da bilinmekteydi. 16. yüzyılda Pandolce Alto adıyla Cenova’da noel keki olarak yapıldığı bilinmektedir.

Panna /’panna/ Krema

Panna acida Ekşi krema

Panna cotta Krem puding

Panna da cucina Sade krema

Panna montata Krem şanti

Panna per dolci Çifte krema

Pasticciotto /pas.tɪˈtʃiɔt.to/ Puglia’ya özgü 2.5 cm kalınlığında ricotta peyniri veya yumurtalı muhallebi dolu kurabiye olup geleneksel olarak henüz sıcakken kahvaltıda yenilmektedir.

Pastiera /paˈstjɛːra/ Napoli ve Campania bölgelerine özgü bir paskalya keki olup, ricotta peyniri, buğday taneleri ve meyve şekerlemesi ve portakal çiçeği suyu kullanılarak yapılmaktadır.

Picellati Molise bölgesine özgü kurabiye çeşidi olup içine pişmiş üzüm suyu, bal, meyve şekerlemesi, badem ve fındık karışımı konulmaktadır.

Pignolata [Pignulata] Messina kökenli bir tatlı çeşidi olup Sicilya’nın yanısıra Calabria’da da yapılmaktadır. Üzeri çikolata ve limonlu şurup kaplı bir yumuşak pasta çeşidi olan pignolata genellikle hafifçe dondurulduktan sonra servis edilmektedir.

Pizzelle /pitˈtsɛlle/ Un, yumurta, şeker, tereyağı ya da bitkisel yağ ve tatlandırıcı kullanılarak hazırlanan geleneksel İtalyan waffle tatlısının adıdır. Abruzzo bölgesinde Ortona kentinde ortaya çıktığı sanılan pizzelle Lazio bölgesinde ferratelle, Molise’de cancelle adlarıyla bilinmektedir.

Profiteroles Profiterol

Purceddhruzzi Basilicata ve Apulia bölgelerine özgü popüler bir Noel tatlısı olup, un, maya, beyaz şarap, su ve tuz kullanılarak yapılan domuz formundaki P.A.T. etiketli küçük hamur parçaları ayrıca Sant’Antonio Abate onuruna 17 Ocak günü yenilmektedir.

Putiza Friuli Venezia Giulia bölgesine özgü içi çikolata, ceviz, badem, çam fıstığı ve kuru üzüm dolu kek çeşididir.

Ricciarelli Siena’ya özgü İtalyan kurabiyesi olup, 14. yüzyıldan beri badem, şeker,

Bademli Sieana kurabiyesi Ricciarelli

bal, yumurta akı kullanılarak yapıldığı bilinen bir makaron çeşidir.

Roccocò Campania bölgesine özgü baharatlı kurabiye çeşididir.

Sanguinaccio dolce Basilicata bölgesine özgü karnaval sırasında bitter çikolata ile hazırlanan P.A.T. etiketli tatlı krema olup, genellikle bisküvi eşliğinde tüketilmektedir.

Sasanello gravinese Puglia bölgesine özgü P.A.T etiketli bir kurabiye çeşidi olup, un, şeker, pişirilmiş şarap, rendelenmiş portakal kabuğu, tarçın, karanfil ve kakao kullanılarak hazırlanmakta bazen içine badem veya üzüm de ilave edilmektedir.

Savoiardi Kedi dili bisküvisi

Sbrisolona Mantova mutfağına özgü P.A.T. etiketli kuru ve ufalanan yapıda bademli kek çeşidi olup, mısır unu, beyaz un, badem, şeker, tereyağı, yumurta ve limon kabuğu rendesi kullanılarak hazırlanmaktadır.

Scarcella Puglia bölgesinde un, şeker, yağ ve yumurta kullanılarak hazırlanan bir paskalya kurabiyesi çeşididir.

Semifreddo Yarı dondurulmuş tatlı

Sfogliatine Verona mutfağına özgü içi reçel, bal, peynir gibi çeşnilerle dolu küçük puf böreği

Sorbetto Meyve suyu ve meyve püresiyle yapılan dondurmaya benzeyen soğuk yenen bir tatlı olup, genellikle yemeklerden önce yenilmektedir.

Sospiri Sardinya’ya özgü genellikle renkli kâğıda sarılı olarak satılan badem ezmesi tatlısı

Spuma di mandorla [spume d’eminele] Puglia bölgesine özellikle Bari iline özgü yumurta, şeker, tarçın, limon kabuğu, karanfil ve badem kullanılarak yapılan bir bisküvi çeşididir.

Strucchi Friuli bölgesinde Natisone Vadisi köylerinde yapılan köfte formunda içinde kuru üzüm, çam fıstığı bulunan P.A.T etiketli tatlı kurabiye çeşidi olup, strucchi, struchi, struki, strucoli veya strucoleti adlarıyla bilinmektedir.

Strudel di mele Trentino Alto Adige mutfağına özgü içi elma, fıstık ve kuru üzüm ile dolu puf böreği kek çeşididir.

Sugolo Emilia-Romagna, Lombardia ve Veneto bölgelerinde üzüm şırası ve un kullanılarak hazırlanan geleneksel bir puding çeşididir.

Tartellette Küçük turta

Tartufata Piemonte ili, Vercelli kasabasına özgü bir çikolatalı kek çeşidi olup, sünger formdaki kekin üzeri önce krem şanti ardından kırılan dalgalar formunda çikolata tabakaları ile kaplanarak hazırlanmaktadır.

Tartufo Calabria bölgesinde Pizzo kasabasına dondurma tatlısının adı olup, iki veya daha fazla dondurma çeşidi ile meyve şurubu hazırlanmakta ortasına sıklıkla dondurulmuş çilek, kiraz veya böğürtlen konulmaktadır.

Tiramisù
Tiramisu

/tiramiˈsu/ Kahve soslu İtalyan tatlısı olup, kedidili (savoiardi), kahve, yumurta, mascarpone peyniri ve kakao kullanılarak hazırlanmaktadır.

Torta Barozzi Modena kasabasında 1887’de pastane işleten Eugenio Gollini tarafından üretilen siyah renkli kek çeşidinin adı olup, 1907’de Jacopo Barozzi’nün doğum günü onuruna şimdiki adını almıştır. Kekin üretiminde yun dışında umurta, çikolata, kakao, kahve, şeker, tereyağı, margarin, vanilin, rom, badem ve yerfıstığı kullanılmaktadır.

Torta caprese Kapri adasına özgü bir kek olup çikolata, şeker, yumurta sarısı ile ceviz veya badem kullanılarak yapılmakta bazen karışıma Strega veya başka bir likör eklenmete ve üzeri pudra şekeri ile kaplanmaktadır. Söylenceye göre Napoli kralı ile evlenen Avusturya prensesinin canı Sacher adlı Avusturya’nın ünlü çikolatalı kekini çekmişse de tarifi bilmeyen Napolili aşçılar kendilerine özgü Torta caprese’yi icat etmişlerdir.

Torta co’ bischeri Pisa mutfağına özgü içi haşlanmış pirinç, yumurta, çikolata, kuru üzüm, çam fıstığı, şekerlenmiş meyve, muskat ve likör ile tatlandırılmış bir macun ile doldurulan bir turtanın adıdır.

Torta delle rose Mantova iline bağlı bir tatlı çeşidi olup, un, yumurta, tuz, tereyağı, süt, vanilya, bal, maya ve şeker kullanılarak hazırlanmakta adını gül tomurcukları formunda hazırlanmasından almaktadır.

Torta di ceci /ˈtorta di ˈtʃeːtʃi/ Bkz. Farinata

Torta di San Biagio Mantova’da yerel aziz San Biagio onuruna 3 Şubat günü hazırlanan P.A.T. etiketli geleneksel kek olup, beyaz un, domuz yağı, şeker, beyaz şarap ve limon kabuğu ve suyu, badem, yumurta, bitter çikolata, rom veya anason kullanılarak hazırlanmaktadır.

Torta gelato Dondurmalı pasta

Torta greca Mantovana iline özgü un, tereyağı, şeker, yumurta, Marsala veya Amaretto likörü, badem (soyulmuş ve kavrulmuş), vanilya ve tuz kullanılarak hazırlanan bir tatlı çeşidi olup adından da anlaşılacağı gibi Yunanistan kökenlidir.

Torta margherita Tereyağlı pandispanya

Torta pasqualina Liguria mutfağına özgü yumurta, lor peyniri, ıspanak ya da enginar dolu bir turta çeşididir.

Torta salata Sebzeli turta olup et ve peynirde içerebilmektedir.

Torcetti [torcèt] Piemonte bölgesinde buğday unu, su, yağ, maya, malt ve tuz kullanılarak at nalına benzer formda üretilen PAT etiketli geleneksel kurabiye çeşididir.

Torrone /tor’rone/ Koz helvası

Torrone di nocciole Fındıklı koz helvası

Tortino Mini pasta

Tortionata Lombardia bölgesinde Lodi kentinde un, tereyağı, şeker ve badem kullanılarak yapılan kekin adı olup, Carlo Tacchinardi tarafından 19. yüzyılda bulunmuştur.

Turtèl sguasaròt Lombardia bölgesinde özellikle Basso Mantovano ve civarında aperatif (primo piatto) olarak tüketilen P.A.T etiketli bir tatlı çeşidi olup, kuru fasulye, tarçın, karanfil, küçük hindistan cevizi, rendelenmiş limon, sıcak şarap ve şeker kullanılarak hazırlanmaktadır.

Zabaione /dzabaˈjoːne/ Piemonte mutfağına özgü yumurta sarısı, şeker ve tatlı şarap (Moscato d’Asti veya Marsala şarabı) ile yapılan bir tatlı olup, cam bardak veya kupa içerisinde üzerine çilek, yaban mersini, şeftali gibi meyvelerle birlikte servis edilmektedir.

Zelten Trentino Alto Adige mutfağına özgü bir noel keki olup, yapımında un, şeker, rum, incir, kuru üzüm, üzüm, meyve şekerlemesi, fındık, ceviz, badem ve baharatlar kullanılmaktadır.

Zeppole Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Marche, Lazio, Molise, Puglia, Sardinya ve Sicilya’ya özgü mutfağına özgü içi krema ile doldurulup, kızartılmış 10 cm çağında yuvarlak hamur böreğidir. P.A.T etiketli tatlı Kuzey İtalya’da frittelle, Orta ve Güney İtalya’da ise daha çok San Giuseppe festivali zamanında yapılmasına atfen St. Joseph çöreği (zeppola di San Giuseppe) adıyla bilinmektedir.