İtalya İtalya Gezi Yazıları

İtalya gezilecek muhteşem yerler listesi (1)

Ciao bella gente! (Merhaba güzel insanlar! ) Dünyanın çok az yeri İtalya gibi tabiat, sanat, tarih, mimari, müzik ve kültür açısından zengin olabilir. La Dolce Vita‘nın ülkesinde dost canlısı insanlar arasında insan ruhu için festival havasında geçirilen her gün yeni bir sanat hazinesi, bir tabiat harikası ya da tadına doyamayacağınız yeni bir yemek çeşidini keşfedebilirsiniz. Doğa, tarih, kültür, gastronomi, romantizm gezi motivasyonu ne olursa olsun her çeşit turistin ister yalnız ister balayı çifti isterse çocuklu aile açısından İtalya gezilecek yerler ve öncelikli destinasyonlar arasında yer almaktadır. Dünyanın her yerinden farklı kültürlerden gelen farklı zevklere sahip insanlara keyifle yemek yedirmeyi başarmış ünlü mutfağı, dünya çapında futbol takımı ve nefes kesici şehirleri İtalya’yı dünya turizminin de gözbebeği yapmaktadır.İnternet üzerinde gerek Türkçe gerekse İngilizce web sitelerinde genellikle bir sayı eşliğinde verilen ‘İtalya’nın gezmeye değer 30 yeri’, ‘İtalya’da nefes kesici 15 Şehir’, ‘İtalya’da ziyaret etmeye değer 33 muhteşem yer’, ‘İtalya’da Mutlaka Görülmesi Gereken 9 Yer’, ‘İtalya’da Görmeniz Gereken 10 Şehir’, ‘İtalya’nın En Güzel 10 Şehri’ benzeri başlıklı bol fotoğraflı listeleri incelerken İtalya’yı baştan aşağı defalarca gezmiş birisi olarak bir gün kendi İtalya gezi listemi hazırlamayı aklımın bir köşesinde koymuş ama uzun süre orada unutmuştum. Kısmet bugüneymiş ki İtalya’nın gerçekten görmeye değer, çoğu zaten bilinen ama kimileri de kıyıda köşede kalmış yerlerini aşağıda liste bir halinde sunuyorum.

İtalya Gezilecek muhteşem yerler listesi (1)

Civita di Bagnoregio, Viterbo

Civita di Bagnoregio

İtalya’nın ‘Tepedeki Mücehveri‘ olarak da bilinen Civita di Bagnoregio Etrüskler tarafından 2500 yıl önce Tiber Nehri Vadisine bakan kayalık bir plato üzerinde kurulmuş olup, erozyonla sürekli tahrip olma tehlikesinde altında zamanla izole edilmiştir. Yaz mevsimi başında turist ziyaretine açılan Civita di Bagnoregio kenti Viterbo kentine bağlı olup, 2006’da Dünya Anıtlar İzleme listesine konulmuştur.

Trastevere, Roma

Trastevere, Rome
Trastevere, Roma

Tarihi Roma kentinin işçi sınıfının mahallesi Trastevere, 20. yüzyılda açıkhava pazarları, İtalyan mutfağının leziz örneklerinin tadılabildiği küçük trattoriaları ile günümüzün gözde buluşma ve eğlence mekanlarından birisi haline dönüşmüştür.

Isola di Loreto (Monte Isola, Brescia ili)

Isola di Loreto, Iseo Gölü’nün ortasında yer alan bir adacıktır. 1910’da Kraliyet

Isola di Loreto, Lombardy Italy
Isola di Loreto. Brescia ili, Lombardia

Donanması kaptanı Vincenzo Richeri, Loreto adasında göle bakan bir kaya üzerine neo-gotik bir kale inşa etmekle kalmamış, etrafını çam ağaçlarıyla dolu bir bahçe ile çevrelemiştir. Özel mülkiyet olan Isola di Loreto’ya feribot ile ulaşılabilmektedir.

Capri

Napoli Körfezinden 5 km açıkta yer alan küçük ama ünlü Capri adası Yunan

Capri adasında Akdeniz’in turkuaz renkli suları

mitolojisinde sirenlerin adası olarak bilinmekteyken, Roma döneminde imparatorların sayfiye yeri olarak ünlenmiştir ki Tiberius’un adada bir villası bulunmaktaydı. Capri adası İtalya’nın gözde turizm merkezlerinden birisi olup özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında iğne atılsa yere düşmeyecek denli dolu bir turizm sezonu geçirmektedir. 6.45’te kalkıp adaya giden ilk vapura binmeyi başarırsanız güneşin doğuşuna şahit olabilirsiniz. Capria dasında Mavi Mağara (Grotta Azzurra), Villa Jovis, Villa San Michele, San Michele Arcangelo kilisesi görmeye değer olup ayrıca Folklor Festivali (1 Ağustos), Eylül’de üzüm hasadı festivali (Settembrata Anacaprese) ve Aralık ayı başlarında Capri Film Festivali ilgi alanına göre değerlendirilebilir.

Detaylı bilgi: Capri Adası

Castello di Petroia

Castello di Petroia

Castello di Petroia, Orta Çağ’da Umbria yakınlarında Gubbio’da inşa edilmiş eski bir kale olup, 1909’da David Sagrini tarafından satın alınmış ve günümüzde bir otele dönüştürülmüştür.

 

San Gimignano, Toskana

San Gimignano, Toscana
San Gimignano

San Gimignano, Toskana bölgesinde etrafı surlarla kaplı küçük ve iyi korunmuş bir Ortaçağ kenti olup, Siena ve Floransa’dan günübirlik ulaşılabilecek bir mesafede yer almaktadır. Katedralin bulunduğu meydan (Piazza del Duomo) SanGimignano1300 Müzesi, Resim gaelrisi (Pinacoteca Civica), Torre Grossa kulesi (giriş 5 €), Sant’Agostino ve Collegiata kiliseleri gezilebilir.

Lago di Como (Como Gölü)

Lecco ili Como gölü kıyısında yer almaktadır

Lombardiya’da yer alan İtalya’nın üçüncü büyük gölü Lago di Como veya Como Gölü, peri masallarını andıran bir atmosfere sahip olup, etrafı saray ve villalarla döşelidir.  Y formundaki Como gölü etrafında  Como, Tremezzo, Menaggio,Nesso, Bellagi, Varenna, Colico, Lecco, Bellano ve Griante kasabaları yer almaktadır.

Positano, Campania

Positano Amalfi Coast Italy
Positano, Amalfi kıyısı

Amalfi Sahili’nde mükemmel bir konuma sahip olan Positano, kolaylıkla İtalya’nın en güzel kıyı kentlerinden birisi olup, her yıl yüzbinlerce turist tarafından ziyarete edilmektedir. Detaylı bilgi: Positano

 Cascate del Varone

Cascate del Varone

Cascate del Varone veya Varone Şelalesi, Trentino Alto Adige’de, Riva del Garda’ya 3 km uzaklıkta yeralmakta olup, yemyeşil tepelerden aşağıya zarifçe süzülmektedir. Avusturya İmparatoru I. Franz Joseph’İn yanı sıra Franz Kafka ve Thomas Mann gibi yazarların da ziyaret ettiği gözde mekanlardandır.

Cascate delle Marmore

Cascate delle Marmore

Cascate delle Marmore veya Marmore Şelalesi, Umbria civarında Terni’de bulunmakta olup, yemyeşil çayırlar üzerinden aşağıya zzarifçe süzülmektedir. Şelalenin etrafındaki bölge pek çok sanatçıya ilham kaynağı olan çok sayıda gizli kanyon, bakir bir orman ve küçük dereler barındırmaktadır.

Erice, Sicilya

Erice

 

Erice Dağı’nın tepesinde yer alan ve Trapani şehrine bakan Erice, antik kalıntılarla dolu kıyı kenti olup, muhteşem deniz manzarası, Norman kaleleri ve lezzetli badem kurabiyeleriyle ünlüdür. Yaz mevsiminde Trapani’den teleferik ile ulaşılabilen Erice’ye kış soğuğunda ancak yerel otobüslerle gidilebilir.

Manarola, Cinque Terre

Manarola

UNESCO Dünya Mirası kapsamında bulunan “Cinque Terre”nin beş sahil kasabasından birisi olan Manarola’ya otomobil dışında Pisa Centrale istasyonunda (La Spezia yönünde) tren ile 8 E civarında bir fiyat ödenerek ulaşılabilmektedir. Manzara, deniz ve Liguria’Nın nefis yemeklerinin tadını çıkarın!

Isola Bella

Isola Bella

Isola Bella veya Güzel Ada, Kuzey İtalya’da Göller Bölgesinde Lago Maggiore’de yer almakta olup, ada içerisinde Borromeo villası ile nadir görülen egzotik bitkilerle dolu İtalyan tarzı bir bahçeyi barındırmaktadır. İçi paha biçilmez eserlerle dolu villa ve nefis bahçesi görmeye değer.

Castel Savoia

Castel Savoia

Valle d’Aosta bölgesinde Gressony-Saint-Jean kasabası civarında Ranzola tepesi eteklerinde kurulmuş olan Castel Savoia 19. yüzyılda İtalya kraliçesi Maragrita’nın yazlık ikametgahıydı. Etrafı nadir botanik çeşitliliği barındıran ormanlık alanda bir kaya üzerinde yer alan kalenin 5 farklı kulesi bulunmaktadır.

Pompeii

Pompeii
Pompeii Antik Kenti

2.000 yıl önce Vezüv Yanardağı tarafından yıkılan Pompeii kenti büyüleyici bir arkeolojik keşif olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve İtalya’Nın en çok ziyaret edilen yerleri listesinde yerini çoktan almıştır. Üzerindeki küller asırlar sonra temizlendikten sonra Antik şehrin ana caddelerinden Via dell’Abbondanza‘ya dolaşırken Roma imparatorluğunda yaşadığınız hissini edinebilirsiniz. Siteye kolay erişim için yakınlardaki Torre Annunziata veya Napoli şehrinde konaklamanız faydalı olacaktır.

Bologna

Bologna kent merkezi panoramasında çatılar ve tarihi yapılar

Bologna, gıda, müzik ve üniversiteleri ünlü bir Ortaçağ kenti olup, Roma ve Venedik‘in turist kalabalığından kaçmak isteyenler ile Parma gibi gastronomi öncelikli gezenlerce tercih edilmektedir.  Bologna mutfağı (la cucina Bolognese) dünya çapında ünlü olup, arkeoloji müzesi, yahudi müzesi, MAMBo müzeleri, Bologna kuleleri (Torre degli Asinelli ve Torre dei Garisenda), Palazzo della Mercanzia, Tombe dei Glossatori, Santuario della Madonna di San Luca ve Avrupa’nın en iyi korunmuş revakları (portikolar) mutlaka görülmelidir.

İtalya Gezilecek muhteşem yerler listesinin (1) devamı olan İtalya Gezilecek muhteşem yerler listesi  (2) şurada