Campania

Positano (Salerno, Campania)

Positano 40°37′40″N 14°28′55″E [Pusitano] Salerno ilinde 3.983 nüfuslu (2010) bir belediye olup, Amalfi sahilinde (Costiera Amalfitana) bir tepe üzerinde konumlanmış önemli bir turizm merkezidir.

Positano, Monti Lattari dağının yeşili, Akdeniz evlerinin beyaz, pembe ve sarısı; çakıllı kumsallarının gümüş ve grisi ile denizin mavisinin buluştuğu Amalfi sahilinin en ünlü tatil beldesidir.

Birinci Dünya Savaşı‘ndan sonra uluslararası sanatçılar tarafından beğenilince ünü artan Positano, el yapımı deri sandaletleri ve keten kıyafetleri, Akdeniz tarzındaki güzel 19-20.yüzyıl binaları ve kartpostal manzaraları ile ünlüdür.

Şehrin her köşesinden görülebilen Santa Maria Assunta Collegiate Kilisesi’nin mayolika kiremitli kubbesi altında 18. yüzyıla tarihlenen Bizans esintili bir Kara Madonna ikonu korunmaktadır. Söylenceye göre içinde Meryem Ana‘nın bir tasviri bulunan bir Osmanlı teknesi burada karaya vurduğunda geminin kaptanı tablonun “posa, posa” (‘beni indir, beni indir’) fısıltısını duymş ve korkuyla resmi denize atmıştır. Mucizevi bir şekilde, gemi kurtularak yelken açtıktan sonra bölgenin yerlileri Positano adını verdikleri geminin karaya vurduğu yerde Meryem Ana onuruna kilise inşa etmişlerdir.

Positano sahilinin kalbi hemen her zaman kalabalık Spiaggia Grande olup, Amalfi Sahili’nin en büyük plajlarından birisidir. Akdeniz güneşinde güneşlenmek için daha huzurlu bir yer arayanlar ise Fornillo plajına bayılacaktır.

Arkeolojiye meraklıysanız eski bir Roma villasının bulunduğu yerde yakın zamanda açılan yerel Museo Archeologico Romano‘yu ziyaret edebilirsiniz.

Positano sokaklarında sıralanan birçok zanaatkar atölyesinden dünyanın en güzel sandaletlerinden bir çift satın alabilirsiniz. Bir ayakkabıcı ayağınızı ölçecek ve yarım saat içinde özel bir çift sandalet için stil ve süslemeleri seçtikten sonra teslim edecektir.

Amalfi Sahili limonlarıyla yapılan limoncello likörü buradan alınacak en önemli hatıra eşyasıdır.  Yöreye özgü limonlu sünger kek Delizia al Limone’yi ise Positano’nun en ünlü ve en iyi pastanesi Zagara’nın terasında yiyebilirsiniz.

Amalfi Sahili (Costiera Amalfitana) videom. Daha fazla video ve destek için Youtube kanalıma üye olabilirsiniz.

 Positano nerede? Positano harita

Positano harbour Amalif coast Italy
Liman

https://www.youtube.com/watch?v=9x5aPdcbExI

Positano tarihi

Positano panorama (Carlo Brogi, 1850-1925)

Positano, Amalfi SahiliAmalfi cumhuriyetinin limanlarından birisi olan kasaba 16-17. yüzyıllarda zenginleşmişse de sonradan düşüşe geçmiş ve çoğu yoksul balıkçılar olan halkının önemli bir kısmı 20. yüzyıl başlarında ABD’ye göçmen olarak gitmiştir. Amerikalı yazar John Steinbeck’in Harper’s Bazaar dergisinin Mayıs 1953 sayısında yazdığı “Positano bites deep” başlıklı makale bölgeye zengin ABD’li turist akını başlatırken kasabanın kaderi değişmiş kısa zamanda ünlü ve zengin kişilerin gözde tatil mekânı haline gelmiştir.

Positano gezilecek yerler

Bir söylenceye göre İstanbul’dan çalınıp korsanlarca bölgeye getirilen ‘Kara Meryem’ ikonasını barındıran Santa Maria Assunta kilisesi, Saraken kulesi ve liman görülebilir.

Bölgeye özgü limon likörü ‘Limoncello’ ile alkollü limon kokteyli ‘L’Albertissimo’ denenebilir. Positano’ya uzun bir merdiven ile bağlı olan Montepertuso Nocelle Mezrası Monte bucato (Çamaşır dağı) tepesinin yukarısında yer almaktadır.

Positano mutlaka yapıalcak şeyler

. Spiaggia Grande

Piazza Flavio Gioia, Positano

Siyah taşlarla çevrili ve çok sayıda bar ve restoran bulunan Grande plajı

. Torri saracene

16. yüzyılda Toledo valisi tarafından Arap korsanlara karşı inşa edilen bir kuledir.

. Santa Maria Assunta ve Cripta Medievale Kilisesi

Grande paljının hemen üstünde yeralan ilginç kubbeli kilise görmeye değer

. Blue Star Boat Tours

Molo Spiaggia Grande, 84017

☎ +39 089 811888

www.bluestarpositano.it

info@bluestarpositano.it

Amalfi kıyısı ve mağaraları tekne turuyla keşfedin

Positano ne yenir? Nerede yenilir?

. Ristorante Casa Mele

Via Guglielmo Marconi 76, 84017

☎ +39 089 811364

www.casamele.com/

İtalyan ve Japon mutfaklarının en lezzetli örnekleri

. La Taverna del Leone

Via Laurito 43, 84017

☎ +39 089 875474

www.latavernadelleone.com