Mitoloji

Ağaç Ruhları (Mitoloji)

AĞAÇ RUHLARI Pek çok kültürde ağaçların ruhu olduğuna inanılmakta olup, yazılı kayıtlarda en eski ağaç ruhu Yunan mitolojisindeki dryadlardır. Dryad kelimesi Yunanca “meşe ruhu” anlamına gelmekle birlikte diğer ağaçların ruhu için de bu tanım kullanılmıştır.

Yunan Mitolojisinde Ağaç Ruhları

Hamadryadlar da dryadların bir çeşidi olup, yaşadıkları ağacın kesilmesi durumunda öleceklerine inanılmaktaydı. Dişi ağaç perileri diğer periler gibi güzel kadınlar olarak tasvir edilmekte Pan ve satyrler tarafından kovalandıklarına inanılmaktaydı. Dryadlar insanlarla evlenebilmekte olup, sözgelimi Orpheus’un eşi Eurydike bir ağaç perisiydi. Yine Yunan mitolojisinde bazı ölümlülerin tanrılar tarafından ağaca dönüştürüldüğü görülmektedir. Ayrılmamak için sürekli dua eden âşıklar Baukis ile Philemon ölümlerinden sonra Zeus tarafından ağaca dönüştürülmüş benzer şekilde Apollon tarafından kovalanan Daphne adlı su perisi de defne ağacına dönüşmüştür. Bunun yanı sıra bazı efsanelerde insan ve diğer varlıkların bir ağacın içinde hapsedildiğine de rastlanmakta olup, Kral Arthur efsanesinde büyücü Nimue, Merlin’i bir ağacın içerisine hapsetmişse de bazı büyü sırlarını ele geçirdikten sonra hasmını bırakmıştır.

Ortaçağ Söylencelerinde

Çeşitli Ortaçağ efsanelerinde Yeşil Adam adı verilen (İskoçya’da hille-dhu) bir ağaç ruhunun varlığına rastlanmakta olup, Kral Arthur efsanesinde Sir Gawain tarafından kafası kesilen Yeşil Şövalye’nin aynı figür olduğu ve bu varlığın temelinde bir bereket sembolü olduğu sanılmaktadır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016