Britanya Mitolojisi Kelt Mitolojisi

Gawain, Sir Gawain(Britanya Mitolojisi)

Gawain, Sir Gawain (Britanya Mitolojisi) Kral Arthur külliyatında Yuvarlak masa şövalyelerinin lideri olan Arthur’un sadık taraftarları ve yeğeninin adıdır.

Gwalchmei adıyla serinin en eski öykülerinden Mabinogion’da rastlanan Gawain, Kraliçe Margawase ile Orkney kralı Lot’un oğlu, Agravain, Gaheris ile Gareth’in kardeşi, Modred’in üvey kardeşidir. Lancelot’un yakın arkadaşı olan Gawain kibar, şefkatli ve cesur bir savaşçı olarak tasvir edilmiş, bir varyanta göre Arthur’dan sonra Camelot’u yönetmiştir. Florence, Lovell ve Gingalain adlı üç çocuğun babası olarak gösterilen şövalye sadece Kelt değil İngiliz ve Fransız edebiyatında konu edilmiştir.

Gawain, 11. yüzyıl sonlarına tarihlenen Culhwch ve Olwen söylencesinde Arthur’un yeğeni olarak anılanmış, krala Culhwch ile mücadelesi ve aşkı Olwen’e kavuşmasında yardım etmiştir. Geoffrey of Monmouth’un 1136 tarihli Historia Regum Britanniae adlı eserinde ise Arthur’un kız kardeşi Anna’nın Gualguanus adlı olağanüstü bir savaşçı oğlu ve tahtın mirasçısı olarak anılmıştır. Norman şair Wace’in Roman de Brut adlı eserinde şövalye yönü ön plana çıkarılmış, 12. Yüzyıl sonlarında Fransız şövalye romanslarında boy gösterir olmuştur. Bununla birlikte kahraman ile ilgili en popüler efsane Orta dönem İngilizce yazılmış 1360 tarihli Sir Gawain ve Yeşil Şövalye olup, iki savaşçı 12 ay sonrasında çarpışmak için anlaşmış zamanı geldiğinde Gawain hasmının kafasını kesmeyi başarmıştır. Sir Thomas Malory’nin Le Morte d’Arthur adlı eserinde ise Gawain, Arthur‘un karısı ile aşk yaşayan Lancelot ile ölümüne dövüşmüş, son nefesinde mezarı başında iki gece boyunca gözyaşı dökecek olan eski arkadaşını affettiğini söylemiştir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016