Yunan Mitolojisi

Amphiaraus (Yunan Mitolojisi)

Amphiaraus, Amphiaraos (Eski Yunanca Ἀμφιάραος), Yunan Mitolojisi‘nde şifacılık bilgisini Melampus’tan devralan şifacı ve kâhin Argos kralı olup, Oikles ile Hypermnestra’nın oğludur.

Amphiaraus Söylencesi

Homer’e göre Zeus ile Apollo tarafından korunan Amphiaraus Kalydonia domuzu avına, Argonautların yolculuğuna, Thebai seferine katılmıştır.

Oropos’tan bir araba yarışının mermer adak kabartmasında Amphiarus MÖ 4. yüzyıl (Pergamonmuseum, Berlin)

Argos krallığının taht kavgaları sırasında amcası Talaos’u öldürüp kuzeni Adrastos’u ülkeden kovmuşsa da sonradan barıştığı kuzeninin kız kardeşi Eriphyle ile evlenmiştir. Adrastos, Polyneikes’e kendisini Thebai tahtına oturtma konusunda söz vermiş olduğu için kayınbiraderini öleceği umuduyla Thebai seferine çıkması için ikna etmiştir. Harmonia’nın kolyesini rüşvet olarak alan karısının da onayıyla Thebai’ye yürüyen yedilerden birisi olan Amphiaraos, Tydeus’u karnından yaralayan Melanippos’u öldürmüş, kafasını keserek Tydeus’a getirmiş o da kafayı yararak düşmanının beynini yemiştir. O zamana dek Tydeus’u destekleyen Athena adamın yamyamlığından tiksinerek savaşın seyrini değiştirmiş, peşinde Periklymenos olduğu halde İsmenos kıyısına kaçan Amphiaraos burada Zeus’un gönderdiği bir yıldırım ile arabasıyla birlikte toprağa gömülmüştür (Homer  Odysseia xv. 244; Apollod. i. 8; Hygin. Fab. 73; Pseudo-Apollodorus, Bibliotheke, 1.8.2, 3.6.2., 3.8.2; Pausanias, Description of Greece 5.17.7-8, ii. 21; Pindar, 9. Nemean Ode)).

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016