Yunan Mitolojisi

Harmonia (Yunan Mitolojisi)

Harmonia (Eski Yunanca Ἁρμονία) , Yunan Mitolojisi’nde uyum tanrıçasının adı olup, Thebai söylencelerinde Ares ile Aphrodite’nin, Samothrake efsanesinde ise Zeus ile Elektra’nın kızı ama her ikisinde de Kadmos’un karısıdır.

Harmonia Söylencesi

Thebai söylencesinde Harmonia, Zeus tarafından Kadmos ile evlendirilirken Olympos tanrılarının tümü düğüne katılmış, geline düğün hediyesi

Polynices giving Eriphyle the necklace of Harmonia. Attic red-figure oinochoe, ca. 450–440 BC. Found in Italy (Musée du Louvre)
Polynices, Eriphyle’ye Harmonia’nın kolyesini verirken. Attika kırmızı figürlü oinochoe, MÖ 450-440 İtalya’da bulundu (Louvre Müzesi, Paris)

olarak Aphrodite veya Athena tarafından (Diod. iv. 48, v. 49; Pind. Pyth. iii. 167; Stat. Theb. ii. 266; comp. Hes. Theog. 934 ; Horn. Hymn, in Apoll. 195.) Kharitlerin dokuduğu bir elbise ile Hephaestus tarafından bir gerdanlık hediye edilmiştir( Apollod. iii. 4. 2).  Bir başka söylence ise Europe’den edindiği hediyelerin kıza bizzat Kadmos tarafından verildiği söylenmektedir. Bir söylenceye göre kimsenin paylaşamadığı bu hediyeler Ares ile Aphrodite’in aşkını kıskanan Hephaistos ile Athena tarafından kullananların hayatını zehirleyen sihirli bir suya batırıldıklarından hem bunları kullananlara hem de Thebai kentine uğursuzluk getirmiştir. Gerçekten de gerdanlığı takanlardan Eryphyle yüzünden Thebai kentine yürüyen Yediler ölmüş, Arsinoe ise kocası tarafından terk edilmiş, sonunda gerdanlık Delphoi kentindeki Apollon tapınağına adak olarak verilmiştir. MÖ 4. Yüzyıla dek tapınakta tutulduğu bilinen emanetler bu tarihte çalınmıştır. Ovid’in Metamorphoses’una göre göre Harmonia ile Kadmus yılanlara dönüşmüştür.

Harmonia’nın karşıtı uyumsuzluk tanrısı Eris, Roma mitolojisindeki karşılığı Concordia karşıtı ise Discordia’dır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016