Yunan Mitolojisi

Electra, Elektra (Yunan Mitolojisi)

Electra, Elektra (Ἠλέκτρα) Yunan Mitolojisinde birden fazla kadın karakterin adıdır.

1. Atlas’ın yedi kızından (Pleiad) birisinin adı olup, Zeus‘tan Jasion ile Dardanus’u Etrüsk kralı Korythus’tan ise Jasion’u doğurmuştur (Apollod. iii. 10. 1, 12. §1, 3) Dardanus, Samothrake adasından Troya’ya giderek Troya hanedanını kurmuştur. Palladion söylencesinde Elektra’nın adı geçmekte olup, Zeus’un tecavüz etmek istediği kadın Palladion’a sığınınca tanrı kızgınlıkla heykeli gökyüzünden aşağı atmış, Troya’ya düşen Palladion sırada bir tapınağa yerleştirilmiştir. Elektra, kız kardeşleriyle birlikte Pleiades (Ülker) adlı takımyıldızına dönüştürülmüştür.

2. Okeanos ve Tethys’in kızı, Thaumas’ın karısı, İris ile Harpieler olarak bilinen Aello (Fırtına) ve Okypete’nin (Hızlı Kanat) annesidir (Hesiod Theogny 266; Serv. ad Aen. iii. 212).

3. Troya Savaşı sırasına Yunanlıların kralı olan Agamemnon ile

Orestes, Electra and Hermes at the tomb of Agamemnon. Side A of a lucanian red-figure pelike, ca. 380–370 BC.
Orestes, Electra ve Hermes Agamemnon’un mezarında (Lukanya vazosu, MÖ 380-370)

Klytemnestra’nın kızı olup, babasının öldürülürken erkek kardeşi Orestes’in kaçmasını sağlamıştır. Elektra sonradan, annesi ile sevgilisi Aegisthus’tan babasının katilinin intikamını alan Orestes’in arkadaşlarından Pylades ile evlenmiş, Medon ve Strophius’u doğurmuştur. Elektra’nın öyküsü Sophokles ve Euripides’in Elektra adlı oyunları ile Richard Strauss’un Elektra operasına (1909) ilham kaynağı olmuştur.