Yunan Mitolojisi

Eski Yunanistan’ın En Ünlü AV Partisi: Kalydonia Domuz Avı, Aetolia Domuzu Avı

Makale: Özhan Öztürk

Kalydonia Domuz Avı veya Aetolia Domuzu Avı Yunan Mitolojisinde Tanrıça Artemis’in kendisine yakışan uygun kurbanları sunmadığı için Kalydon kralı Oineus’u cezalandırmak üzere ülkesine musallat ettiği, ekinleri yok ederek kıtlığa sebep olan yaban domuzunu (Kalidonya Domuzu, İngilizce Calydonian Boar, Antik Yunanca ὁ Καλυδώνιος κάπρος, ὁ Καλυδώνιος ὗς, )  öldürmek için düzenlenen av partisinin adıdır.

Kalydonia avı Yunan sanatında Argo yolculuğu ve Troya savaşı gibi popüler bir konu olarak sıkça işlenmiştir. Homer ve Hesiod’un efsanenin mitin ayrıntıları farkında olduğu anlaşılmasına rağmen Oxyrhynkhus’ta (Yukarı Mısır) bulunan ve Stesichorus’a (MÖ 640–555) ait bir papirüs parçasında kısmen değinilen öykünün tamamını içeren bir anlatı günümüze ulaşamamış, bildiklerimiz Bibliotheke’te yer alan özeti ve Romalı şair Ovid’in derlemesiyle sınırlı kalmıştır. Kalydon avı Yunan geleneklerini çiğnediği için lanetlenen Meleagros’un kaderini ve imkânsız bir girişimi konu almasına karşın birlikte avlanmanın Yunanlılara özgü destansı bir modelini sunduğu için eşsiz bir öyküdür.

Kalydonia Domuz Avı

Yunanistan her yerine salınan habercilerin çağrısıyla Atina’dan Theseus, Peirithous, İason ile Admetus, Sparta’dan Kastor ile Polydeukes, Messene’den İdas ile Lynkeus, Arkadia’dan Ankaeus ile tek kadın iştirakçi Atalanta ayrıca Akhilles’un babası Peleus ve Ajax’ın babası Telamon ava katılmak için Kalidonia’ya gelmiş, av öncesinde kral tarafından düzenlenen 9 günlük bir şenlikte topluca eğlenmişlerdir. Av sırasında domuzu ilk yaralayan Atalanta olmakla birlikte hayvan Oeneus’un oğlu Meleager tarafından öldürülünce ödül olarak vaat edilen domuzun post ve dişlerini kimin alacağı tartışma konusu olmuştur. Yeni evli olmasına karşın Atalanta’ya âşık olan Meleagros dayıları olan Küretlerle kavga etme ve deriyi tanıdıkları arasında eşit biçimde pay ederek geleneğe uymamak pahasına postu Atalanta’ya vermiştir. Thestios’in oğulları ödülün bir kadına verilmesini erkekler adına utanç verici bulup, postu kadından zorla alıp Meleager’e vermeye kalkışmıştır. Postu kabul etmeyen kahraman öfkeye kapılarak Thestios’in oğullarını öldürdükten sonra postu Atalanta’ya geri vermiştir. Kahraman bu yüzden annesi Althaia tarafından kendine benzetilen bir tahta parçasını ateşe atılması suretiyle lanetlenmiştir. Meleagros bu yüzden kenti Kuretler tarafından kuşatılırken babasına yardım etmektense evine kapanmayı tercih etmişse de ancak evi yakılırken savaşacak iradeyi bulabilmiştir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016