Toskana

Saturnia termal banyoları (Terme di Saturnia)

Saturnia termal banyoları (İtalyanca ‘Terme di Saturnia’), Manciano belediyesinde, Saturnia köyüne birkaç kilometre mesafede bulunan bir grup kaplıcanın adıdır. Amiata Dağı’ndan, Fiora ve Albegna tepelerinden gelen termal sular banyoları beslemekte olup, Roselle’deki (Terme di Roselle) ve Talamone (Terme dell) Maremma grossetana’ya kadar uzanan geniş bir alanı kaplamaktadır. Saturnia’daki termal sular 3000 yıldan fazla bir süredir sürekli olarak akmaktadır ki Roma soyluları tarafından kullanıldığı bilinmektedir.

Saturnia termal sularla dolu havuzda yıkananlar

Söylence

Etrüskler ve Romalılarca anlatılan bir efsaneye göre Terme di Saturnia, iki tanrının iktidar mücadelesi sırasında Jüpiter‘in Saturn’e attığı şimşekler yüzünden oluşmuştu. Bir başkasına göreyse Roma tanrısı Satürn, sürekli savaştıklarını gördüğü insanların memnun olmaları için termal su pınarları yaratmıştır.

Termal sular

Toskana kırsalı ile çevrili Saturnia, Orta İtalya coğrafyasına göre daha tropikal görünen ve maksimum rahatlama sağlayan iki ana şelale alanına sahiptir. Ana termal sular, Gorello Şelalelerinin yanı sıra eski bir değirmende bulunan Değirmen Şelaleleri olup, 37.5 ° C’lik bir sıcaklığa sahip kükürtlü kaynak suyu, terapötik özellikleri ile tanınmaktadır. Kaynaktan saniyede yaklaşık 800 litre su alınmakta olup, bu durum suyun optimal bir şekilde değiştirilmesini sağlamaktadır. Suda çözünen mineraller litre başına 2.79 gram olup, kimyasal yapı kükürt, karbon, sülfat, bikarbonat-alkalin, toprak, hidrojen sülfür gazı ve karbon dioksitten oluşmaktadır. Burada bazı ücretsiz seçenekler de dahil olmak üzere, suyun tadını çıkarmak için birkaç seçeneğiniz vardır. Terme di Saturnia’da güzel korunmuş, büyük bir spa ve tesis bulunmakta olup, giriş saatini, haftanın hangi günü geldiğiniz ve kalmak istediğiniz sürenin uzunluğuna bağlı olarak çeşitli ödeme seçenekleri mevcuttur. Tesis çok geniş olup, yüksek sezonda bile kalabalıktan etkilenmeyeceğinizden emin olabilirsiniz. Ayrıca havlu ve banyo bornoz için ekstra ücret alındığını da unutmayın!

Saturnia kaplıcaları. Maremma, toskana, İtalya

Turizm

Saturnia Spa bölgesinde çeşitli termal tedavilerin yanı sıra, erkekler ve kadınlar için parfüm ve kremlerin de ürettiği, özel lüks spa’sı ile de ünlüdür. Etrafta Volterra, Monteriggioni, Siena ve sayısız diğer Ortaçağ kasabasından bulunmaktadır. Vaktiniz varsa, bu köylerden en az birini ziyaret etmenizi öneririm. Monteriggioni en küçüklerinden biridir ve bir saatten daha kısa sürede kolayca görülebilir. Bölgede bir Etrüsk Nekropolü ve eski bir Roma kapısı bulunmaktadır.

Nerede

İtalya’daki çoğu eski şehir gibi, Saturnia da stratejik olarak bir tepenin üstüne yerleştirilmiştir. Saturnia, Toskana bölgesindeki küçük bir şehir olup, Floransa üzerinden güneye doğru yaklaşık 2 ½ saat süren araba yolculuğuyla ulaşılabilmektedir. Ücretsiz kaplıcalar ve lüks spa, tepenin tabanında yaklaşık 3.5 Kilometre (2 mil) uzaklıktadır.

Nasıl Gidilir?

Floransa şehrindeki bir rent a acar bayinden araba kiralayıp gitmeniz en akıllıca seçenektir. Otomobil kiralamadıysanız, Saturnia’ya otobüs ve trenle de ulaşılabilirsiniz. Tren sizi Saturnia’dan bir saat uzaklıktaki Grosseto’ya kadar götürebilmektedir. Bu durumda yolculuğun geri kalanında bir veya iki otobüse binmeniz gerekecektir.

Yemek

Terme di Saturnia’da açık ve kapalı oturma alanlarına sahip kafeteryalar bulunmakta olup, lazanya, kızarmış tavuk, kızarmış patates ve salata gibi yemekler ile kahve, alkol, cips ve diğer atıştırmalıkları temin edebilirsiniz. Cascate del Mulino (Gorello) ücretsiz havuz ziyaretçileri için şelaleye yakın bir bar bulunmaktadır ki burada crostini, panini, makarna, hamburger, alkol ve kahve servis edilmektedir. Sularla işiniz bittiği zaman ise iyi bir akşam yemeği için kiralık arabanıza binerek 10 dakika mesafedeki Poggio Murella adlı küçük kasabaya giderek Ristorante Il Capriccio’da lezzetli İtalyan yemeklerini tadabilirsiniz. Saturnia kasabasında ise Il Cantucci di Anastasia lezzetli pizzalarıyla ünlüdür.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ayağınızı sayısız çakıl taşından korumak için koruyucu deniz ayakkabısı giymeniz akıllıca olacaktır. Doğal kaplıcalara aşina olmayanlar için söylüyorum asla mücevher takmayın; sudaki kükürt, gümüş gibi metallerle temas ettiğinde karartmaktadır. Suda küçük kırmızı kurtların olduğunu görebilirsiniz ki bunlar tamamen zararsızdırlar. Suya girmenin ücretsiz olduğu bölümde duş ve tuvalet ücretlidir. Cascate del Mulino’da , ücretsiz bir park yeri bulunmakla birlikte Spa’nın geniş otoparkı ise ücretlidir.

Ilıca merakınız varsa, Toskana bölgesinde Saturnia dışında Terme di bagno Vignoni, Chianciano terme ve Terme di San Filippo gibi kaplıcalar da bulunmaktadır.

Kaynak

Aldo Mazzolai. Guida della Maremma. Percorsi tra arte e natura. Firenze, Le Lettere, 1997