İtalyan Mutfağı

İtalyan Kahve Çeşitleri ve İtalyanca kahve terimleri sözlüğü

Aşağıdaki sözlük İtalyan Kahve Çeşitleri hakkında özet bilgi sunmaya çalışan kısa bir sözlük olup, varsa İtalyan dostlarımız yeni çeşitler buldukça güncellenecektir.

Americano /a.me.riˈka.no/ Espressoya göre daha sulu dolayısıyla daha hafif içimli bir filtre kahve türü olup,  II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da bulunan Amerikan askerleri tarafından İtalyan espressosuna su ilave edilerek yapılmıştır.

Ammazzacaffé Kahveden sonra likör servisi

Bar Kahvehane. İtalyan barları İngiliz ve Amerikan pubları gibi alkol alabileceğiniz mekânlar olmakla birlikte bunların çoğunun gündüz kahve eşliğinde sohbet edilen, akşam yemeğinden hemen önce kapanan dolayısıyla gece bira eşliğinde canlı müzik dinlenebilen yerler olmadığı göz önüne alınmalıdır.

Bicerin Torino‘da içilen geleneksel bir sıcak kahve çeşidi olup, espresso, tam yağlı süt ve sıcak kakao karıştırıldıktan sonra yuvalak cam bardakta servis edilmektedir. Bicerin Piemonte dilinde ‘küçük bardak’ anlamına gelmekte olup, İtalyanca bicchierino kelimesinin karşılığıdır. ABD’de bicerin hazırlanırken süt yerine yoğun krema kullanılmaktadır.

Caffè /kaf’fɛ/ Kahve

Caffè bollente Sıcak kahve

Caffè con latte Sütlü kahve

Caffè con panna Kremalı kahve

Caffè corretto Sert kahve

Caffè decaffeinato Kafeinsiz kahve

Caffè d’orzo Arpa kahvesi

Caffè filtro Filtre kahve

Caffè freddo Buzlu kahve

Caffè lungo Hafif kahve

Caffè macchiato Az sütlü espresso

Caffè nero Siyah kahve

Caffè ristretto Az Espresso

Caffelatte Bol sütlü kahve. Espresso kahveye sıcak süt ve köpük eklenmesi suretiyle yapılan kahve cinsidir. Caffellatte, Cappuccino‘ya oranla iki misli süt ile hazırlanmaktadır.

Cappuccino Caffellatte’ye benzeyen ama daha süt tabakası daha kıvamlı daha köpüklü bir espressolu kahve içeceği olup, kahve, sıcak süt ve süt köpüğü kullanılarak hazırlanmaktadır. Cappuccino adı II. Dünya savaşından sonra Capuchin adlı Katolik rahiplerin sütü köpürterek daha kıvamlı hale getirmelerine atfen verilmiştir.  Cappuccino normalden çok sütle yapılırsa cappuccino chiaro (ıslak cappuccino), az sütle yapılırsa cappuccino scuro (kuru cappuccino) adını almaktadır.

Espresso /e’sprɛsso/ İnce çekilmiş, sıkıştırılmış ve koyu kavrulmuş kahvenin içinden özel bir makinede 15 saniye boyunca 90 derece sıcaklıktaki yüksek basınçlı su geçirilerek oluşturulan kahve çeşidinin adıdır. Kahvenin orijinal tadına en yakın lezzeti veren bu kahvenin adı hızlı hazırlanmasına atfen konulmuştur.

Frappè con gelato al caffè Kahveli dondurmalı milkshake

Latte Macchiato /ˈlatte makˈkjaːto/ Bir sütlü kahve çeşidi olup adı süt üzerinde espresso kahvenin yarattığı beneklere atfen verilmiştir. Latte macchiatonun Caffellatte den en önemli farkları süt kahveye değil tersine espressonun süte eklenmesi, daha fazla köpük içermesi ve katmanlı bir içecek olmamasıdır.

Lungo Bkz. Ristretto

Macchiato Espressonun üzerine bir kaşık köpük döküldüğünde kahvenin üzerinde oluşan lekeye atfen İtalyanca ‘benekli’ anlamına gelen adını almıştır. Caramel Macchiato ise espressoyu yumuşatmak için köpük yerine karamel şurubu kullanılmış kahve çeşididir.

Marocchino Cam bardakta sunulan bir kahve çeşidi olup espresso, süt ve kakao karışımından hazırlanmaktadır. Alessandria kentinde keşfedilen Caffè Marocchino adını 1930’larda popüler olan aynı adlı deriden alıp Faslı anlamına gelmekteydi.

Mocha Espresso kahveye süt eklenerek Caffellatte elde edildikten sonra fazladan çikolota ve köpük de eklenirse Mocha kahve hazırlanmaktadır.

Ristretto, normal miktarda kahveden yarı miktarda su kullanılarak elde edilen geleneksel bir espresso türüdür. Ristretto’nun tam tersi miktarı iki katına çıkartılan Lungo’dur. Ristretto İtalyanca’da sınırlandırılmış anlamına gelirken “Lungo” uzun anlamına gelmektedir.

Sambuca con la mosca Kahve taneli mürver likörü

Tiramisù /tiramiˈsu/ Kahve soslu İtalyan tatlısı olup, kedidili (savoiardi), kahve, yumurta, mascarpone peyniri ve kakao kullanılarak hazırlanmaktadır.

Taste Atlas Web sitesi Dünya’da sevilerek içilen kahve içecekleri not vererek şu şekilde sıralamış…

Ayrıca İlginizi Çekebilecek yazılar

Dünyanın en iyi kahve içilecek yerleri, kahvesiyle ünlü şehirler

İtalya’da hangi Şehirde Hangi Şarap İçilir veya İtalya’nın En İyi Şarap Şehirleri Listesi

İtalyan Şarapları Sözlüğü

İtalyan Şarap Kalitesi: DOC ve DCOD nedir?

Chianti Şarapları

İtalyan içkileri sözlüğü: Alkollü ve Alkolsüz içecekler

İtalyan peynirleri Sözlüğü (i formaggi d’italia)

İtalyan salamları, jambon ve pastırma çeşitleri

İtalyan Mutfağı sosları

İtalyan mutfağı sözlük: Restoran, mutfak ve pazarda kullanılan İtalyanca mutfak terimleri

İtalyan sebze yemekleri

İtalyan mutfağında balıklar ve deniz ürünleri

Risotto ve Risotto çeşitleri sözlüğü (İtalyan Mutfağı)

İtalyan Mutfağı’nda et ve et yemekleri sözlüğü

İtalyan Çorbaları

İtalyan çikolatası, fındık kremaları ve gofretleri

İtalyan Kahve Çeşitleri ve İtalyanca kahve terimleri sözlüğü