Ortadoğu Mitolojisi Roma Mitolojisi Yahudi Mitolojisi

Nehrin Akıntısına Bırakılan Bebek Söylencesi

AKINTIYA BIRAKILAN BEBEK veya Nehrin Akıntısına Bırakılan Bebek Söylencesi farklı kültürlere ait masal ve efsanelerde ortak bir tema olarak karşımıza çıkmakta olup bunların en ünlüsü Eski Ahit’te bahsi geçen bebek Musa’nın hikâyesidir.

Musa Peygamberin nehre bırakılması

Yahudi Mitolojisinde adı bilinmeyen (I. Seti veya II. Ramses olmalı) bir Mısır firavunu ülkesinde yaşayan Yahudilerin sayıca arttığını görünce tüm erkek çocukların öldürülmesini emretmiş, Musa’nın annesi oğlunu firavunun askerlerinden koruyabilmek için bir örgü sepetin içinde Nil nehrine bırakmıştır. Tesadüfen çocuğu firavunun kızı bulmuş ve kendi çocuğu gibi büyütmüştür. Musa büyüdüğünde gerçek kimliğini keşfetmiş ve halkının önderi olmuştur.

Akad kralı Sargon’un nehre bırakılması

Yakındoğu Mitolojisinde Akad kralı Sargon’un (MÖ 2334-2279) hakkında benzeri bir söylence bulunmaktadır. Bir tapınak rahibesi olan Sargon’un annesi bebeğinden zorla ayrılmış, bir sepet içerisinde akıntıya bırakılan bebek saray bahçıvanı tarafından bulunmuş, saraydan birisi gibi büyütülen çocuğu gören tanrıça İnanna çocuğa kral olma gücü vermiştir.

Romulus ve Remus’un nehre bırakılması

Roma Mitolojisi‘nde Vesta bakiresi Rhea Silvia ile savaş tanrısı Mars‘ın ikizleri olan Romulus ve Remus bekâret yeminini bozduğu için ölüme mahkûm edilen anneleri tarafından bir sepet içerisinde Tiber nehrine bırakılmıştır. Dişi bir kurt tarafından bulunup emzirilen çocukları daha sonra bir çoban bulmuş ve kendi oğulları gibi yetiştirmiş, çocuklar büyüdüklerinden Roma kentinin kurucusu olmuşlardır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016