İtalya Gezi Yazıları İtalya Önemli Bilgiler

İtalya’da Yapılması Gerekenler Listesi

Devasa bir müze olan İtalya, görülecek ve yapılacak çok ilginç şeylere sahip bir ülke olup, ister ilk kez isterse defalarca gitmiş olun İtalya yolculuğunda diğer turistlerin sıkça yaptığı çoğu kişinin ise aklına bile gelmeyecek ‘İtalya gezisi mutlaka yapılması gereken şeyler listesi’ şöyle.   

Taorimina’dan Etna Yanardağının Görünümü, Sicilya

Etna Yanardağına tırmanın!

3,329 m yüksekliğiyle Avrupa’nın en büyük yanardağı olan Etna veya Mongibello

Etna Yanardağı, Sicilya

(Latince Aetna, Sicilya dilinde Mungibeddu) Sicilya’nın doğu sahilinde Catania ili sınırları içerisinde, Messina ve Catania kentleri arasında yer almaktadır. 1,190 km2 lik alan kaplayan Etna İtalya’da ki 3 aktif volkandan birisi olup, Vezüv’ün yüksekliğinin nerdeyse iki katına sahiptir. Yunan mitolojisinde Zeus’un Typhon’u bu dağın altına hapsettiği, dahası demircilik tanrısı Hephaestus’un bu

Etna dağı krateri

dağın içinde yaşadığına inanılmaktaydı. Haziran 2013’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dâhil edilen Etna’nın zirvesine ulaşmak için tarım alanları, üzüm bağları ve meyve bahçeleriyle dolu muhteşem bir yoldan geçeceksiniz. Etna’nın zirvesini çevreleyen park içindeki kraterlerde adeta ayda yürüyormuş hissi yaşayabilirsiniz ki özellikle kış aylarında kar yağışı altında gerek kraterlerin görünümü gerekse gökyüzünü manzarası gerçekten görmeye değer.

Milano Victor Emmanuel Galerisi Alışveriş Merkezi

Milano’da Alışveriş Yapın!

İtalya gezisi pek çok turist için moda öncelikli bir gezi olup, tasarım ve finans merkezi olmanın yanı sıra moda başkenti ünvanını elinde tutan Milano kaliteli restoran ve barlarının yanı sıra dünyaca ünlü markalar ve özel butiklerin en iddialı mağazalarını barındırmaktadır. Kredi kartınızı talan eden Haute couture kıyafet ve tasarımların peşindeyseniz bir başka moda kenti Paris’in gittikçe genişleyen moda bölgesinin aksine, Milano’daki butikler İtalyanca Quadrilatero d’Oro (‘altın dikdörtgen’) olarak bilinen bir kareye sığmaktadır. Duomo’nun yakınındaki cam çatılı çarşı Gallerie Vittorio Emanuele II dünyanın en eski AVM’si olup, Prada’nın amiral gemisi olan ana mağazasına 1913’ten beri ev sahipliği yapmaktadır. Louis Vuitton ve Gucci gibi markalar dahil çok sayıda ünlü marka Galleria’nın çatısı altında bulunmaktadır. Salı – Cumartesi 9.30 – 12.30 ve 3.30-7.30, Pazartesi 3.30-7.30 arasında açık olan mağazalar Pazar günü büyük ölçüde kapalı olup, yılda iki defa Ocak ve Temmuz aylarında indirim (saldi) yapılmaktadır. Avrupa Birliği vatandaşı olmayan ülkelerden gelenler 154.94 € üzerindeki alışverişlerinden vergi iadesi (İngilizce value added tax veya VAT, İtalyanca IVA) almaktaysa da mağazanın kapısında ‘Tax-Free Shopping’ yazdığına emin olun veya kötü bir sürprizle karşılaşmamak için alışveriş öçncesinde mutlaka sorarak öğrenin. İtalya’dan ayrılmadan önce Malpensa ve Linate havaalanalarından 9.00-22.00 saatleri arasında bu vergiyi nakit oalrak tahsil edebilirsiniz. Milano’nun moda açısından önemli caddeleri ve barındırdıkları mağazaların adresleri şöyledir:

Via della Spiga

D&G accessories, no.2; Fendi, no.9; Prada accessories, no.18; Armani accessories, no.19; D&G woman, no.26; Just Cavalli, no.30; Byblos, no.33; Roberto Cavalli, no.42; Marni, no.50.

Via Manzoni

Armani Superstore, no.31; Paul Smith, no.32; Armani Casa, no.37.

Via Sant’Andrea

Missoni, no.2; Trussardi, no.5; Kenzo, no.9; Giorgio Armani, no.9; Chanel, no.10; Moschino, no.12; Gianni Versace, no.14; Gianfranco Ferré, no.15; Barbara Bui, no.17; Miu Miu, no.21; Hermès, no.21; Prada sport, no.21.

Via Montenapoleone

La Perla, no.1; Louis Vuitton, no.2; Ralph Lauren, no.4; Bottega Venezia, no.5; Sergio Rossi, no.6; Gucci, no.7; Prada women, no.8; Armani Junior, no.10; Gianni Versace, no.11; Valentino, no.20; Alberta Ferretti, no.21; Christian Dior, no.21.

Davud Heykeli, Floransa

Davud Heykelini Ziyaret Edin!

Doğal güzellikleri, mutfağı ve muhteşem tarihi İtalya’nın sanat hazinelerini

Michelangelo’nun Davut heykeli. Accademia Galerisi, Floransa

görmenize engel olmasın! Dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biri, Michelangelo’nun Davut heykeli Floransa’da sizin ziyaretinizi bekliyor!.

Davud heykelini kim yaptı? Michelangelo Buonarroti

Davud heykeli ne zaman yapıldı? 1501- 1504 arasında (2003-2004’te restore edildi)

Davud heykeli Nerede bulunuyor? Floransa, İtalya Accademia Galerisi’nde

Davud heykeli uzunluğu 5.16 m

Davud heykelinin yapıldığı malzeme Toskana’da Carrara’daki taş ocaklarından tek bir blok mermer, dünyanın en beyazlarından biri kabul edilmektedir.

Davud heykeli Kaç kilo geliyor? 5,660 kg

Davud heykelinin kopyası var mı? Evet, en meşhur olanı yine Floransa’da Piazza della Signoria’da orijinalin tam olarak bulunduğu yerde ve bir diğeri ise Piazzale Michelangelo’da

Gianicolo Tepesinden Roma’yı Seyredin!

Roma’nın batısında yer alan Janiculum veya Gianicolo, Monte Mario’dan sonra kentin en yüksek ikinci tepesi olup, Roma’daki her binayı ve anıtı görebileceğiniz devasa bir teras vazifesi gördüğünden günün her saatinde mola verip Ebedi Şehir’in harika manzarasını görmelisiniz. Gianicolo, Tiber nehrinin batısında ve Antik Roma kentinin dışında yer almakta olduğundan Roma’nın Yedi Tepesi listesinde yer almamaktadır.

Papayı görmeden mi ayrılacaksınız?

Vatikan ziyareti için Katolik olmanız gerekmez! Her çarşamba Aziz Petrus Meydanı’nda Gianicolo’nun hemen yanında, Papa’nın ofisinin penceresinde Papa’yı görmek mümkündür. Bununla birlikte Vatikan gezisi sadece barındırdığı sanat hazineleri açısından bile ziyaret edilmeye değer denilebilir.

Venedik İtalyancasını gondolcuların konuşma hatta aryalarında duyabilirsiniz

Venedik’te Gondol Gezisi Yapın!

Günümüzde turistik ve pahalı bir turist tuzağına dönüşmüş olsa da Venedik‘te romantik ve büyüleyici bir gondol yolculuğu herkesin en az bir kez denemesi gereken bir şeydir. 12. yüzyıldan itibaren Venedik’in ana ulaşım şekli olan gondollara bindiğinizde su kanallarından Venedik’in farklı bir manzarasını görebilirsiniz. Ortalama gondol yolculuğu 40 dakika sürmekte olup, ücreti € 80- € 100 arasında değişmektedir. Gondolu gezi değil de bir yere gitmek için kullanırsanız resmi tarifede 40 dakikası 6 kişiye kadar 80 € ve ilave her 20 dakika 40 € olarak ücretlendirilmektedir. Venedik’te gondol gezileri Ente Gondola firmasınca düzenlenmekte olup, herhangi bir sorunuz veya şikâyetiniz varsa burayı (tel. + 39-041-528-5075; www.gondolavenezia.it) arayabilirsiniz.

Pizzanın anavatanı Napoli

Napoli’de Pizza Yiyin!

Pizzanın anavatanına gittiğinizde en lezzetli pizzayı doğum yeri kabul edilen Napoli’de yiyeceğinizden kuşkunuz olmasın! 482°C’lik odun ateşi fırınında pişirilen Napoli pizzası, özünde bir Napoli sokak yemeği olduğu için yolda yenilebilmesi için cüzdan gibi (portafoglio) ikiye katlanacak kadar yumuşak olmalıdır. Napolili pizzacıların neredeyse tümü pizzayı Napoletana DOC statüsüyle kendilerine mal edecek denli iddialı olsalar da en ünlüleri şunlardır:

50 KALÒ

Ne Yenir: Calzone; Margherita; Marinara; ’Nduja di Spilinga; Pizza dell’Alleanza; Pizza Fritta

Adresi: Piazza Sannazaro 201B Mergellina, Naples Campania 80122 (+39 08119204667; 50kalo.it)

PIZZARIA LA NOTIZIA, 53

Ne Yenir: Ciropedia; Del Contadino; Margherita DOP; Marinara; Napoletana

Adresi: Via Michelangelo da Caravaggio 53A Mergellina, Naples Campania 80126 8 39 0817142155; pizzarialanotizia.com)

L’ANTICA PIZZERIA DA MICHELE

Ne Yenir: Margherita; Marinara

Adresi: Via Cesare Sersale 1–3 Forcella , Naples Campania 80139 (+39 0815539204;damichele.net)

PIZZERIA GINO SORBILLO

Ne Yenir: Bufalina; Margherita; Margherita Gialla; Marinara; Napoletana; ’Nduja

Adresi: Via dei Tribunali 32 San Lorenzo, Naples Campania 80138 (+39 081446643; sorbillo.it)

DA ATTILIO

Ne Yenir: Broccoli Raab and Sausage; Carnevale; Endive; Sole nel Piatto

Adresi: Via Pignasecca 17 Pignasecca, Naples Campania 80134 (+39 0815520479; facebook.com/pizzeriadaattilio/)

PIZZERIA FRATELLI SALVO

Ne Yenir: Cosacca; Margherita del Vesuvio; Marinara; Montanara Classica; Montanara alla Genovese; ’Nduja and Verzin Cheese; Papacelle e Conciato; Ripieno Fritto

Adresi:  Largo Arso 10–16 San Giorgio a Cremano, Naples Campania 80046 (+39 081275306, salvopizzaioli.it)

STARITA

Ne Yenir: Angioletti; Diavola; Margherita; Marinara; Montanara

Adresi:  Via Materdei 27–28 Materdei, Naples Campania 80136 (+39 0815441485; pizzeriestarita.it)

PIZZERIA DI MATTEO

Ne Yenir: Bufalina DOP; Pizza Fritta

Adresi:  Via dei Tribunali 94 San Lorenzo , Naples Campania 80139 (+39 081455262; pizzeriadimatteo.com)

Roma’da Piazza Navona’da Bir Kahve İçin!

Piazza Navona’da Bir Kahve İçin!

Muhteşem bir çeşme, restoranlar ve kafelere ev sahipliği yapan Roma’nın tarihi meydanında soluklanıp, bir kahve içerken etraftaki telaşlı turist kalabalığından bir anlığına da olsa kopma fırsatını yakalayabilirsiniz. Caffè Sant’Eustachio (Piazza Sant’Eustachio 82), Antigua Tazza d’Oro (via dei Pastini 11), Giolitti (via Uffici del Vicario 40), Canova Tadolini (via del Babuino 150/A), Caffè Domiziano (Piazza Navona 88), Antico Caffè Greco (via Condotti 86), Rosati (Piazza del Popolo 4/5A),  Chiostro del Bramante Café (via Arco della Pace 5), Mondi Caffè (via Alvari 29), Bar del Cappuccino (via Arenula 50)  Roma kentinde bulunan ziyaret etmeye değer en iyi kafelerdir.

Cortina’da Kayak Yapın!

Cortina d'Ampezzo 1920 travel poster
Cortina d’Ampezzo için 1920 seyahat posteri

İtalya’yı sadece yaz mevsimi ve deniz tatiliyle özdeşleştiriyorsanız yanılıyorsunuz! İtalya’nın kuzeyi kayak ve kış sporları için mükemmel göz kamaştırıcı dağlarla dolu olup, Olimpiyat oyunlarının eski ev sahibi Cortina D’Ampezzo, kış aylarında ziyaret edilebilecek gözde turizm merkezlerinden birisidir. Cortina kış sporları ve sosyal hayat açısından Gstaad ve Aspen gibi dünyanın en önemli kayak merkezlerinden birisidir.

Juliet’in Evine Bir Aşk Notu Bırakın!

Shakespeare’in ‘Romeo ve Juliet’ oyunundaki kadın kahraman Juliet’in evi olduğu

Juliet’in evi (Casa di Giulietta) Verona, İtalya

iddia edilen bir ev, Verona’da balkonuna çıkmanızı ve duvarına bir aşk notu en azından kapısındaki binlerce kilitinin yanına sizinkinin de asılmasını bekliyor. Bir turist tuzağı ve kesinlikle gerçekdışı bir iddiaya dayanan balkonu bile yakın zamanda tarihi binaya eklenen bu evi ziyaret etmekle bir şey kaybetmeyeceksiniz ama keyifle zaman geçireceğinizden şüpheniz olmasın!