Mitoloji

Güvercin, Güvercinler (Mitoloji)

Güvercin, Güvercinler (Latince: Columbiformes) kısa boyun ve bacaklı, küçük başlı, orta büyüklükte kuşların adı olup,yeryüzünde Kutuplar haricinde her yerde bulunan kuşlardır.  

 Yahudi Mitolojisinde Güvercinler

Güvercin (özellikle kumru) saflık ve temizliğin sembolüdür. Nuh Tufanı öyküsünde Nuh etrafta kara olup olmadığını anlamak için gemiden bir güvercin uçurmuştur.

İslam Mitolojisinde Güvercinler

Saklandığı mağarada örümcek ağlarının üzerine yuva yaparak peygamberi düşmanlarından koruyan kuş olarak saygı görmektedir. Ayrıca güvercinlerin Kâbe’nin üzerinden uçmadığına ve üzerine konmayarak bu kutsal mekâna büyük saygı gösterdiklerine inanılmaktadır. İslam tasavvufunda güvercinlerin ermiş insanların ruhu olduğuna, bedenleri uyuduğu sırada ruhlarının dünyayı dolaştığına inanılmaktadır. Anadolu’da Hızır’ın insanlarla karşılaşmak için büründüğü kılıklardan birisinin güvercin olduğuna inanılmaktadır.

Yakındoğu Mitolojisinde Güvercinler

Astarte’nin tapınaklarında tanrıçaya sunulmaktaydı.

Yunan Mitolojisinde Güvercinler

Güvercinlerin Aphrodite’in arabasını çektiğine inanılmakta tanrıçaya tapınaklarında bu kuş sunulmaktaydı. Söylenceye göre Eros ile Aphrodite çiçek toplama yarışmasına girmiş kazanan Eros tanrıçaya yardım eden iki su perisini güvercine dönüştürmüş onlar da o günden sonra Aphrodite’in arabasını çekmişlerdir.

Hıristiyan Mitolojisinde Güvercinler

Bir efsaneye göre Joakhim ve Anna’nın Meryem’in doğumunda önce rüyalarında bir güvercin görmüşlerdir. Markos incilinde (1: 9–11) İsa’nın vaftizi sırasında Kutsal Ruh’un gökyüzünden bir güvercin görünümde indiği kaydedilmiştir.

Anadolu Mitolojisinde Güvercinler

Söylenceye göre insanlarla perilerin iç içe yaşadığı dönemlerde insan padişahının oğlunun peri padişahının kızına sevdalanması üzerine soylarının perilerle karışmasını istemeyen insanlar, perilere karşı savaş açmış ve perilerin korkudan güvercinlere dönüşmesine sebep olmuşlardır. İnanışa göre peri soyu Nevşehir/Göreme’nin güvercinliklerinde soylarını sürdürmektedir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016