Özhan Öztürk

(For English biography click here)

Özhan Öztürk, Trabzon Sürmene'de Hacı Ahmetoğulları (Fettahoğlu) adıyla bilinen Karadenizli bir ailenin ilk çocuğu olarak 1968 yılında İstanbul'da doğmuştur. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi'ni bitirmiş*, 1992-93 arasında askerlik hizmetini Deniz Kuvvetleri Heybeliada Deniz Lisesi'nde yedek subay diştabibi olarak tamamlamıştır. Üniversite yıllarından itibaren halkbilim, tarih ve mitolojiye ilgi duyan yazarın o dönemden itibaren pek çok makalesi çeşitli dergiler ile yerel ve ulusal gazetelerde yayınlanmıştır.

Karadeniz Ansiklopedik Sözlük, 2005

1996-2004 arasında Karadeniz bölgesi kültür, tarih, yerel dil ve lehçeleri üzerine yaptığı 8 yıllık saha ve arşiv çalışması sırasında Karadeniz Bölgesi'ne özgü Türkçe lehçelerin yanı sıra Hemşince, Lazca ve Trabzon Rumcası gibi bölgede hala konuşulan diller ve bu dillerin taşıdığı folklorik mirası da anlamaya ve derlemeye çalışmıştır. 2000 yılında karalahana.com adlı bir web sitesi kurarak yeni yeni yaygınlaşan internet aracılığıyla bir yandan bilgi derlemeye devam ederken diğer yandan bölge kültürünün tartışılması, geliştirilmesi ve sahiplenmesine çalışmış,  Karadeniz bölgesinde çevre felaketlerine yol açacak uygulama ve projelerin başlatılması sebebiyle konunun ivedilikle tartışılması için

Folklor ve Mitoloji Sözlüğü, 2009

kamuoyu oluşturmaya  yönelik yayın yapmıştır.  Yazarın 'Karadeniz Ansiklopedisi' olarak da anılan  iki ciltlik Karadeniz Ansiklopedik Sözlük adlı çalışması 2005 yılında Heyamola Yayınlarının ilk kitabı olarak yayımlamıştır.

Sonrasında 4 yıllık bir arşiv çalışmasının ardından halkbilim, mitoloji ve dünya inançları konularını kapsayan Türk dilinde hazırlanmış en kapsamlı alfabetik çalışma olan Folklor ve Mitoloji Sözlüğü adıyla Phoenix yayınlarınca 2009 yılında yayımlanmıştır.

Pontus: Antikçağ'dan Günümüze Karadeniz'in Etnik ve Siyasi Tarih, 2016 (Nika Yayınevi, 3. Baskı)

Karadeniz Ansiklopedik Sözlük'te edindiği birikimi, tarih araştırmaları ve mitoloji bilgisiyle de sentezleyen yazar Karadeniz’in dört bir kıyısında Antik Çağ’dan günümüze yaşamış tüm halk ve kültürlerin bıraktığı izleri, kurulup, yıkılan kent ve medeniyetlerin tarihini 2011, 2012 ve 2016 (Nika Yayınları genişletilmiş edisyon) yıllarında 3 ayrı baskısı yapılan Pontus: Antikçağ'dan Günümüze Karadeniz'in Etnik ve Siyasi Tarihi adlı çalışmasında özetlemiştir. Yazar bu çalışmasında o zamana dek Türk Tarih Tezi bağlamında genişçe bir külliyat oluşturulan Karadeniz Tarihi çalışmalarından farklı olarak evrensel tarihle barışık yerli ve batılı kaynakları birbiriyle karşılaştırarak değerlendirerek okuyucuya sunmuştur.

Dünya Mitolojisi, 2016

Folklor ve Mitoloji Sözlüğü'nden farklı olarak içeriği sadece mitoloji olan, daha derin ve çeviri Mitoloji sözlüklerinden daha detaylı, meraklı amatörlerin ötesinde akademisyenlere de hitap edebilecek bir çalışma hedefleyen yazar  yine kadim kültürlerin yaratılış, tanrı ve kahramanlara dair söylence ve inançlarını 2016 yılında Nika Yayınlarından yayımlanan Dünya Mitolojisi adlı sözlük çalışmasında 10 binden fazla madde halinde değerlendirmiştir.

Türkiye'nin Başarılı Kişileri

Tümü referans kitabı olan bu çalışmalar Türkiye, ABD, Almanya gibi pek çok ülkenin üniversite kütüphanesinde (Princeton, Pennsylvania, Stanford, Columbia), Amerikan Kongre Kütüphanesi ve Milli kütüphane'de yer almakta olup, çeşitli alanlara mensup çok sayıda yazar ve akademisyenin çalışmasında kaynak kitap olarak kullanılmıştır.

İlgili Sayfa

Yazara ayrıca An Oxford Worldwide Press Publications tarafından yayımlanan 'Successful People in Turkey' (Türkiye'nin Başarılı Kişileri) adlı çalışmada yer verilmiştir. Özhan Öztürk'ün çok yazarlı kitaplar ile çeşitli dergilerde geçmişte yayımlanan ve güncelliğini yitirmeyen çeşitli makale ve denemeleri bu sitede makaleler bölümünde yayımlanmaktadır veya taranıp ileride yayımlanacaktır.

Yazar ayrıca Eski Çağ ama özellikle Roma-Bizans mitoloji, tarih ve coğrafyası ilgilenmekte, Türk, Yunan ve İtalyan kültürlerini araştırmakta, İngilizce, Yunanca ve İtalyanca bilmektedir.

 

 

 

  • *Sonradan 2. üniversite olarak İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü

 

 

YAZAR İLE İLETİŞİM KURMAK VEYA TAKİP ETMEK İÇİN:

You Tube Kanalımdan: Yunan Mitolojisine Giriş: 12 Olympos Tanrısı

Ekoturk TV’de Soyut Şeyler Ekonomisi’nin 116. bölümünde A. Selim Tuncer‘in konuğu olduğum ‘mitoloji ve Karadeniz konulu’ TV programını seyredebilirsiniz