1942

16 – 30 Haziran 1942: Alman panzerleri Stalingrad yolunda

16 Haziran 1942 Wehrmacht taarruz birlikleri, Sivastopol’un güçlü savunmasını kırarak Stalin Kalesini ele geçirdi: Kızıl Ordu topçu ateşi, Almanları durduramadı.

Alman alev ateşçileri, Sivastopol‘un siperlerinden Kızıl Ordu askerlerini yakıyor: Bunlar 25 metre mesafeden katranla yapışkan hale getirilmiş yanan benzin püskürtüyor.

Sivastopol’te Rus tahkimatları yok ediliyor

17 Haziran 1942 Japonya’nın 2. Dünya savaşındaki ilk deniz yenilgisi olan Midway Muharebesi, Japonya’da sert bir şekilde sansürleniyor. Japon propagandasında “Batı emperyalizminin ahtapotunun” Pasifik’te yenilgisi kutlanmaya devam ediliyor.

Almanlar Sivastopol’a yaklaşırken, Sovyet Donanması çılgınca şehrin savunucularını gemilerle taşıdığı yeni birliklerle güçlendirmeye çalışıyor. Böylece Karadeniz Luftwaffe için atış poligonuna dönüşüyor.

18 Haziran 1942 Müttefik birlikleri, Mihver tankları tarafından kuşatılma korkusuyla savundukları Gazala hattını terk ederek Libya’da tümüyle aşağı geri çekiliyor. Kuzey Afrika’daki İngiliz askerleri, hem Almanlardan çekilmek hem de dizanteri yüzünden tuvalete koşmak zorunda kalmalarını şakayla karışık “Gazala dörtnalı” olarak adlandırıyorlar. Alman tankları Mısır sınırına ulaşmak için yarışırken Müttefiklerin Tobruk kalesini görmezden geliyor.

19 Haziran 1942 Sivastopol’un savunması Alman saldırısında parçalanıyor: İşgalciler Molotov ve Maxim Gorky kalelerini istila ederek Kızıl Ordu’yu şehrin altındaki tünellerin derinliklerine doğru sürüyorlar.

Müttefik kuvvetler, Libya’nın Tobruk kentinde bir kez daha kuşatma altına alındı, çünkü Kuzey Afrika’daki yeni Mihver saldırısı sahil yolunu kesiyor ve İngilizleri Mısır sınırına doğru geri çekilmeye zorluyor. Gerçekte, General Rommel İngiliz komutanlarını aldatıyor: Mihver kuvvetlerine Tobruk’u karanlıkta kuşatma emri verildi ve Almanlar sürpriz bir şafak saldırısına hazırlar.

Kırım’daki son Sovyet direnişi olan Sivastopol, 120.000 Kızıl Ordu askerine rağmen Nazi saldırısıyla yok olmanın eşiğine geldi.

Rommel’in tankları Tobruk yolunda

20 Haziran 1942 Bir günlük çatışmadan sonra, İtalyan ve Alman birlikleri Tobruk limanına girerek Müttefiklerin olası kaçışını engelledi. Sürekli Alman bombardımanı altında, Tobruk’u koruyan bir Hint alayı kaçıyor. Rommel’in tankları boşlukları dolduruyor. Kuzey Afrika’daki Mihver kuvvetleri, Tobruk sahil kasabasındaki Müttefiklere felaket getiren sürpriz saldırılar düzenledi.

21 Haziran 1942 Reinhard Heydrich’i öldüren Çekoslovak suikastçılar, 750 Waffen-SS askeri tarafından bir Prag kilisesinde köşeye sıkıştırıldı ve katledildi. Jozef Gabčík ve Jan Kubiš, 1 milyon Reichsmark’lık Alman ödülü için bir direniş savaşçısı tarafından ihanete uğradı. Kilise bodrumunda köşeye sıkışan ve sadece tabancalarla silahlanmış 7 Çekoslovak komandosu, onları yakalamak için kuşatan Nazilere karşı çaresizce ölümüne savaştı. Waffen-SS onları göz yaşartıcı gazla temizlemeye çalıştı ve sonunda binaya su basması için Prag itfaiye teşkilatını getirdi.

22 Haziran 1942 Geçen yıl, Avustralyalı, İngiliz ve Polonyalı birlikler, Mihver kuvvetlerine karşı 9 ay boyunca Tobruk’u kuşatmıştı. Şimdi, Libya liman kenti bir günde Rommel’in birliklerince ele geçiriliyor. Hitler keyifli, Churchill öfkeli. Almanlar ve İtalyanlar 24 saat süren çatışmalardan sonra Libya’nın Tobruk limanını fethetti: 35.000 Müttefik asker teslim oldu.

Tobruk’taki müttefik ordusu, arkasında Alman ve İtalyan tankları olduğu halde geri çekilirken işe yaramaz siperlerini terk ediyor, yakıt ve cephanelerini düşmanın eline geçmemesi için yakıyor.

SSCB’de Alman Binbaşı Joachim Reichel’in uçağı Sovyet hatlarının arkasına düşüyor. Evrak çantasında Almanya’nın Doğu Cephesi’ndeki yaz saldırısı ‘Mavi Dosya’ için ayrıntılı planlar taşıyor: Alman planları şimdi Rusların elinde.

23 Haziran 1942 Fransa’nın teslim olmasından ve işgalinden 2 yıl sonra, 1,5 milyon Fransız savaş esiri hala Alman esaretinde olup, ücretsiz çiftlik işçisi olarak kullanılıyor. Naziler işgal altındaki Fransız “müttefiklerine” Almanya’ya gönderilen her 3 işçi için 1 Fransız savaş esirini serbest bırakacaklarına söz veriyor.

Fransız hükümeti, SSCB’ye karşı Nazi savaş makinesine yardım etmek için 10.000 vasıflı işçiyi Almanya’ya taşıyor. Propaganda şöyle: “Onlar kanını sizde emeğinizi verin işini veriyorlar. Avrupa’yı Bolşevizmden kurtarmaya yardım edin.”

Libya’da Tobruk’un Eksen tarafından ele geçirilmesiyle kendinden geçmiş olan Hitler, Alman General Rommel‘i Mareşalliğe terfi ettirir. Rommel: “Bir tümen daha göndermesini tercih ederim.”

Pierre Laval

Fransa Cumhurbaşkanı Petain tarafından iki yıl önce görevden alınan Laval, Nazi işgalcilerin ısrarı üzerine görevine iade edildi. Fransız İşçileri serbest bırakılması karşılığında savaş çabalarına yardım etmeleri için Almanya’ya Fransız işçileri gönderme konusunda görüştü. Fransa Başbakanı ve Fransız Faşisti ve Vichy’nin Nazilerle iş birliğinin destekçisi Pierre Laval radyoda şu açıklamayı yapıyor: “Alman zaferi diliyorum, çünkü onlar olmadan Bolşevizm her yere yerleşir.”

24 Haziran 1942 Tobruk’ta Müttefiklere karşı kazanılan zaferden sonra, Almanlar Kuzey Afrika’da ilerlemeye devam ediyor; panzerler Mısır sınırını aştı.

25 Haziran 1942 Alman bombalama listesinde Niagara Şelaleleri hidroelektrik santrali, Newark’taki Pennsylvania İstasyonu, alüminyum fabrikaları, “Yahudi işletmeleri” ve ordu üsleri var. Nazi casuslarına ABD’ye “terör dalgası” yayma emri verdi. Sahte doğum belgeleri, Sosyal Güvenlik Kartları, geçici erteleme kartları ve ABD para birimi cinsinden yaklaşık 175.000 ABD doları ile birlikte sekiz Alman casusu gizlice ABD’ye gönderildi. İngilizce konuşan Nazi casusları Amerika’ya sızıyor, bir Alman denizaltısı tarafından kıyıdan bırakıldıktan sonra Florida’ya doğru yüzüyor. Yakalanırlarsa kazazede olduklarını iddia etmeleri emredildi.

Volkhov nehrindeki bataklıklarda, ölüm tuzaklarından kaçmak için, etrafı çevrili 2. Şok Ordusu’ndan hayatta kalan 150.000 asker, Almanlardan gizlice kaçmak için dağılıyor. Leningrad’ın eteklerinde, Sovyet 2. Şok Ordusu çöküyor: Stalin yeni Mihver ilerlemesi karşısında geri çekilme iznini reddettiğinden beri bir ay boyunca Alman güçleriyle çevrili askerler açlıktan ölme noktasında.

Focke-Wulf Fw 190, Alman yapımı II. Dünya Savaşı uçağı. FW-190’lar tek pilotlu, tek motorlu bir önleyici avcı uçağı olarak tasarlanmıştır. 1941 yılında hizmete girdi ve savaş sırasında 6.000 tanesi avcı-bombardıman olmak üzere 20.000 tane üretildi. 1943 yılında Türkiye bu uçaklardan 72 tane satın almıştır.

Alman pilotu Oberleutnant Armin Faber, İngiltere üzerinde Müttefik uçaklarıyla bir it dalaşı sırasında kafası karıştı ve Bristol Kanalı’na indi. Hızlı düşünen bir İngiliz çavuş uçağın kanadına atladı ve Faber’i bir işaret fişeği ile tutsak etti, eğitim üssünde mevcut olan tek silah buydu. İngiliz istihbaratı bir Focke-Wulf’u ele geçirmek için o kadar çaresizdi ki, bir Fransız hava üssüne bir komando baskını yapmayı planlıyorlardı. Uçak kendi eliyle İngiltere’ye geldi. Yeni Alman savaş uçağının son modeli Focke-Wulf 190, İngilizler tarafından böylece bozulmadan ele geçirildi. Luftwaffe pilotu, kaybolup güney Galler’i Fransa ile karıştırınca uçağını hasar görmeden bir RAF havaalanına indirdi.

26 Haziran 1942 Ocak ayındaki başarısız taarruzdan bu yana Leningrad yakınlarında mahsur kalan Sovyet 2. Şok Ordusu, Alman kuşatmasından kaçmak için kaotik bir girişimde yok edildi. Komutanları Teğmen General Andrey Vlasov da dahil olmak üzere 10.000 Kızıl Ordu adamı yakalandı.

27 Haziran 1942 ABD’deki Alman casuslarının karışık geçmişler var: Kimi Nazi kimisi ise savaş karşıtı. Birisi New York‘taki zamanını Amerikalı karısı ve metresi arasında bölüştürüyor. Washington’daki Alman casusu George Dasch, misyonunu ve diğer Nazi ajanlarına ihanet ediyor. ABD sahil güvenlik görevlisinin ajanları bırakan denizaltıyı tespit etmesi ve sahilde gömülü radyo ekipmanı bulması sayesinde FBI onları avlıyor. FBI ajanları, Dasch Almanların planlanan iki yıllık terör kampanyası bütçesi olan 84.000 dolar nakit parayı gösterene kadar bir Nazi casusunun Büro merkezine gireceğine inanmıyordu.

Washington DC’de Başkan Roosevelt ve Winston Churchill liderliğinde İngiltere ile ABD arasında askeri konferans sona eriyor. Her ikisi de, Sovyetlerin Mihver’e karşı “ikinci cephe” açmayı kabul etmesine rağmen, Avrupa anakarasının hemen işgal edilmeyeceğini kabul ediyor.

General Dwight David Eisenhower, lakabı Ike, ABD’nin 34. başkanı. II. Dünya Savaşı’nda 1944-45 yıllarında Batı Avrupa’daki Müttefik kuvvetlerinin başkomutanlığını yapmıştır. 1951’de NATO’nun ilk başkomutanı olmuştur. Alman asıllıdır.

Britanya’da toplanan ABD Ordusu kuvvetlerinin daha önce hiç çatışma görmemiş yeni bir komutanı var: General Dwight D. Eisenhower Birleşik Krallık’a geliyor.

28 Haziran 1942 Bir yıl önce Almanlar Sovyetler Birliği’ni işgal etmişti. Bugün, Hitler, bu yaz savaşı sona erdirmeyi amaçlayan yeni ve büyük bir saldırı olan Mavi Dosya’yı başlattı. Bununla birlikte ‘Mavi Dosya’ Moskova’yı ele geçirme girişiminden vazgeçiyor: Bunun yerine Wehrmacht Stalingrad’ı geçerek güneyi hedef alacak ve petrol zengini Kafkasya bölgesini ele geçirecek.

29 Haziran 1942 Rommel’in Afrika Birlikleri Mısır’a girerken, Güney SSCB’de Almanlar blitzkrieg savaşlarıyla ilerliyor.

30 Haziran 1942 Açık Ukrayna ovaları tank savaşı için ideal araziyi sağlıyor: Alman panzerleri şimdi Stalingrad’a doğru ilerleyerek, Kızıl Ordu’ya vuruyor. 10 gün önce, yeni Mavi Dosya’nın ayrıntılı planlarını taşıyan bir Alman uçağı Sovyet hatlarının gerisinde düşmüşse de Stalin, Wehrmacht’ın bir sonraki vuruş yapacağı yerin “açıkça yerleştirilmiş kanıtlarını” reddetti. Almanlar güney SSCB’ye saldırırken, sahte Luftwaffe keşif uçuşlarıyla kandırılan Kızıl Ordu’nun rezervlerinin yarısından fazlası Moskova’yı savunmaya devam ediyor.

Almanlar geçen ayı, Sovyet komutasını Moskova’nın hala ana Nazi hedefi olduğuna inandırmak için bir dezenformasyon kampanyası olan “Kremlin Operasyonu” ile geçirdiler. Almanlar Moskova’yı ele geçirme girişimini “küçük siyasi hedef” olarak görmekten vazgeçti.