1941

1 -15 Kasım 1941: Almanlar Moskova önlerinde sıkışıyor

1 Kasım 1941 Amerikan destroyeri USS Reuben James Atlantik’teki konvoy devriyesi sırasında bir Alman U-boat’u tarafından torpidolanarak batırıldı. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanların battığı ilk ABD savaş gemisi olan USS Reuben James’in 159 kişilik mürettebatından ancak 44’ü kurtulabildi. New York Times gazetesi: “Bir Nazi denizaltısının bir Amerikan savaş gemisinin batırılması, ABD ve Almanya’nın şu anda Atlantik’te açık savaşta olduğu şüphesini ortadan kaldırıyor.” Cumhurbaşkanı Roosevelt, ABD’nin henüz Almanya’ya savaş ilan etmeyeceğini açıkladı. ABD Deniz Kuvvetleri gemilerine yapılan U-Boat saldırıları bekleniyor ve Amerika’nın elini güçlendiriyor.

Amerikan destroyeri USS Reuben James

Wehrmacht birlikleri şimdi Moskova’nın sadece 40 mil batısına kadar ilerledi. Kızıl Ordu’nun esir aldığı

Naziler’in Güney Amerika planı

Alman askerler sorgulanınca Hitler’in 7 Kasım’da Kızıl Meydan’da bir zafer geçidi planladığını söylüyor.

2 Kasım 1941 Nazi hükümeti, Almanları savaş sırasında tasarrufa teşvik etmek ve tüketimden vazgeçirmek için tütün, alkollü içkiler ve şampanyaya yeni ağır vergiler koyuyor.

Himmler’in SS genel başkan yardımcısı Reinhard Heydrich, üst düzey Nazileri Berlin’deki Wannsee’deki bir konferansa “Yahudi sorununa kapsamlı bir çözüm” olarak davet ediyor.

Kızıl Ordu, 2 hafta süren umutsuz bir savunmanın ardından Volokolamsk Karayolu’ndan geri çekilerek, Moskova’ya giden ana yolu Almanlara terk etti. Moskovalıların tümünün Kızıl Ordu’ya güvendiğini söylemek zor; bir kısmı Almanları karşılamaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Roosevelt, Hitler’in Güney Amerika’yı Reich hamiliğinde parçalara bölme planını gösteren “gizli bir Nazi haritası” ortaya çıkarıyor. Roosevelt, “Naziler var olan tüm dinleri kaldırmayı planlıyor: Protestanlık, Katoliklik, İslam, Hindu, Budizm. Bunların yerine Swastika ve sadece bir kılıç geliyor.” Roosevelt: Hitler “yeni bir dünya düzeni” planlıyor. Naziler muzaffer olursa, “Kan ve

Ny Times Kış Savaşı Haritası

demir tanrısı aşk ve merhamet tanrısının yerini alacak.”[1]

3 Kasım 1941 Almanya, Reich’in kontrol ettiği bölgelerden Yahudi göçünün tamamen yasaklandığını duyuruyor. Tüm Alman Yahudileri doğuya, Polonya’daki gettolara gönderildi. Nazi politikası, Yahudi göçünü teşvik etmek üzerine kurulmuş durumda: Hitler’in iktidar ele geçirmesinden savaşın başlamasına kadar 304.000 Alman 522.000 Yahudi kaçtı, birçoğu şimdi Almanların ilerleyişiyle fethedilen Avrupa ülkelerine gitti.

Hitler’in iktidar ele geçirmesinden 2. Dünya Savaşı’nın başlamasına kadar, 304.000’i Almanya’dan olma üzere 522.000 Yahudi kaçarak birçoğu şimdi Almanların ilerleyişiyle fethedilen Avrupa ülkelerine gitti.

İşgal altındaki Fransa’da ağır gıda kıtlığı yaşanıyor. Paris dergisi sevgililerin artık birbirine artık bir buket çiçek değil, bir sardalye konservesi armağan ettiğini söylüyor.

4 Kasım 1941 SSCB’yi işgal eden Mihver güçleri şimdi Moskova’yı tehdit ediyor, Leningrad’ı kuşatıyor ve Sivastopol‘u kuşatıyor. New York Times gazetesi haritasında Doğu Cephesinin savaş alanlarını gösteriliyor.  Genç Alman askeri ve inançlı bir Nazi olan Karl Fuchs, SSCB’den babasına şöyle yazıyor: “Eminim düşmanın son bütünleyici kuvvetleri ortadan kaldırılmıştır.”

Kırım‘da, şu anda Sovyet Donanması tarafından binlerce kişiyi sürekli bombardıman altında tahliye edilen Sevastopol limanı,  Wehrmacht tarafından kuşatılmış durumda.

Londra‘daki Churchill’in ABD elçisi Lord Halifax, protestocular tarafından Detroit’teki domates ve yumurtalarla karşılanıyor. İngiltere’nin ABD’yi savaşa sürüklemek istediğini iddia eden “Amerikan Anneleri” yumurtalı protestolarda başrol oynuyor.

Rusya’nın çamurla kaplı yolları donuyor

5 Kasım 1941 Alman Yüksek Komutanlığı, Rusya’nın çamur yollarının donmasını beklemek için doğudaki taarruz operasyonlarına tam durma emri verdi.

Guy Fawkes Gecesi olmasına rağmen İngiltere’deki gökyüzü hala sessiz; geleneksel havai fişek gösterisi ve şenlik ateşi bu yıl yapılmıyor çünkü sıkı bir karartma hala yürürlükte.

6 Kasım 1941 İngiliz istihbaratı gizlice “Guy Fawkes Operasyonu nu yürüttü, 2 Alman casusunun güvenli Nazi varlıkları olarak güvenilirliğini sağlamak için Kuzey Londra‘daki bir yiyecek deposuna ateş açmasına yardım etti. Bu iki adam, gerçekte İngilizler hesabına çalışan çift taraflı ajanlarıdır. İngiltere’ye gönderilen neredeyse her Alman casusunu ele geçiren İngilizler bunların bazılarını çift taraflı çalışmaya zorluyor. MI5 tarafından yönetilip, “MUTT” ve “JEFF” olarak adlandırılan bu ajanlar şimdi Berlin’e yanlış bilgi sağlıyorlar.  İngiliz gazetelerinde usulüne uygun olarak rapor edilen başarılı bir sabotaj bildiriliyor. Bununla birlikte İngiliz polisi soruşturmasında, Londra’daki yiyecek deposuna saldırmak için İngiliz yapımı yangın bombalarının kullanıldığını keşfedince Scotland Yard ve MI5 arasında tartışmalar yaşandı.

Rusya’nın çamur yolları donuyor

Bazı Wehrmacht birimleri şimdi Moskova önlerine ulaşıyor ancak Almanlar aylarca süren savaştan sonra tükenmiş durumda: çoğu piyade tümeni ölü ya da yaralılar sebebiyle yarı yarıya azalmış durumda.

Japonya 1 Numaralı Gizli Emri verdi: Aralık ayının başında, İmparatorluk Filosu Pearl Harbor’ı bombalayacak, İmparatorluk Ordusu Malaya ve Doğu Hint Adaları’nı işgal ederek ABD, İngiltere ve Hollanda’ya karşı bir savaş başlatacak.

“Doğuda Amerika Birleşik Devletleri Filosu yok edilecek… Uzak Doğu’ya uzanan tedarik hatları kesilecek. Düşman operasyon üsleri ve doğal kaynaklar bakımından zengin alanlar ele geçirilecek.”[2]

Japon pilotlar, Pearl Harbor öncesinde

Japon pilotlar, Pearl Harbor’daki ABD Donanması üssü hedefleri olduğunu duyduklarında şaşırdı ve çok memnun oldular: İçlerinden birsi: “Doğru zamanda doğmuşum!”. ABD’nin Japonya Büyükelçisi Joseph Grew, “Amerikan ekonomik ablukası, Japonya’yı yakında ulusal hara-kiri- yapmaya zorlayabilir” uyarısında bulundu.

Leningrad sokakları, 1941

7 Kasım 1941 Tamamen kuşatılan Leningrad’da insanlar tüm yakacak odunu bitirdiğinden yataklarında donmuş vaziyette bulunuyorlar. 60 gündür kuşatılan Leningrad’da insanlar dondurucu soğuk ve her gün Alman topçu ateşinin yol açtığı korku dışında açlıkla da mücadele etmek zorundalar. Kızıl Ordu, Bolşevik Devriminin 24. yıldönümünü Kızıl Meydan’da geçit töreni düzenleyerek kutluyor.

Sosyalist Devriminin 24. yıldönümüne adanan Moskova Kızıl Meydanındaki 7 Kasım 1941 Kızıl Ordu Geçit Töreninde Stalin Konuşması (İngilizce Altyazı)

Stalin, konuşmasında Kızıl Ordu’ya hitaben “Alman işgalcilerin boyunduruğu altındaki Avrupa’nın köleleştirilmiş halkları, sizi kurtarıcıları olarak görüyorlar” diyerek sesleniyor. Bu sırada Moskova’yı savunan Sovyet hatları hala umutsuzca ince ki Kızıl Meydan’da geçit töreni yapan birlikler cephe hattına doğru ilerlemeye devam ediyor.

Kızılordu geçit töreni, Moskova, 1941
Sovyet nakliye gemisi Armenia

Sovyet nakliye gemisi Armenia, Karadeniz’de, Kırım’daki Alman saldırılarından yaralı birlikleri tahliye ediyor. Gemide bulunan 5000’den fazla zayiatla, Sivastopol’a değerli sivilleri tahliye etmesi emredildi. Luftwaffe’nin dalış bombardıman uçakları, Sivastopol’dan sadece birkaç saat sonra aşırı yüklenen hastane gemisi Ermenistan’ı görüyor, gövdesine boyanmış kırmızı haçlar olmasına rağmen gemiye saldırıyorlar. Bir Alman torpidosu tarafından vurulan Ermenistan dakikalar içinde battı, 6000’den fazla yaralı boğulurken sadece 8’i kurtulabildi.

8 Kasım 1941 SSCB’deki Alman askerlerinde ilk donma belirtileri rapor ediliyor. Wehrmacht askerine henüz Rusya’nın kış şartlarına uygun giysiler giydirmedi. Ruslar ise Alman işgalini geçici olarak da olsa durduran soğuk havaların gelişini kutluyor.

Kraliyet Hava Kuvvetleri şu ana kadarki en büyük hava bombardımanını başlattı: 380 RAF uçağı Köln,

Alman Freya radar sistemi

Berlin ve Mannheim’ı bombalıyor ancak 34’ü vuruluyor. Kraliyet Hava Kuvvetleri bombardıman uçakları “Nachtjagd” (Gece Avcıları) adlı rdeneysel bir radar sistemi ile donatılmış Alman savaş uçakları tarafından tehdit ediliyor.

Bir İskandinav tanrıçasından adını alan Alman Freya radar sistemi şimdi işgal altındaki Avrupa’ya uzanıyor ve Luftwaffe’in gelen bombardıman uçaklarını görmesine ve onları ele geçirmek için avcı uçakları göndermesine izin veriyor. Danimarkalı direnişçilerden Thomas Sneum adlı pilot sayesinde İngilizler Freya’yı öpğreniyor. Thomas Sneum, Nazi işgali altındaki Danimarka’da inşa edilen radar istasyonunun fotoğraflarını gizlice çekti.

9 Kasım 1941 Avcılarının savaş uçaklarını geceleri düşürmelerini sağlayan yeni İngiliz uçak radarını gizlemek için İngiliz propagandası RAF pilotlarının karanlıkta görebileceklerini iddia ediyor, çünkü pilotlar çok sayıda havuç yiyorlar. İngiliz gece savaşçısı ası John “Kedinin Gözleri” Cunningham, uçağının radarı sayesinde karanlıkta 13 düşman uçağı düşürdü, ancak basına sürekli olarak havuç diyetinin ona kedi benzeri bir gece verdiğini iddia eden röportajlar verdi.

Almanlar Tikhvin kasabasında,1941

-25 ° C’yi bulan soğuk havada yaşanan sert savaşın ardından Almanlar, kuzeydeki Leningrad’a giden son bağlantı yollarını kesip Moskova’yı güneyden tehdit edebilmek için Tikhvin kasabasını ele geçirdi.

Almanlar bir kar fırtınası sırasında saldırdılar, panzerlerinin ilerlemesini Rus askerlerinden gizlemeyi başardılar ve kanlı sokak savaşlarından sonra 20.000 Kızıl Ordu askerini esir aldılar.

Alman Dışişleri Bakanlığı, Naziler tarafından sınır dışı edilen Alman Yahudileri vatandaşlıklarından

Von Moltke

çıkarma ve tüm mallarına el koyma kararını verdi. 24 üst düzey bürokrattan yalnızca biri Helmuth von Moltke yeni kanuna karşı oy kullandı. Von Moltke, Wehrmacht’ı Cenevre Sözleşmesine uymaya ve Sovyet mahkumlarını öldürmemeye ikna etmeye ikna etmeye çalıştı ama başarısız oldu.

10 Kasım 1941 Akdeniz’de, “Force K” olarak anılan 4 Kraliyet Donanması savaş gemisi Libya’daki Mihver kuvvetlerine takviye sağlayan bir İtalyan konvoyuna saldırdı. İngilizlerin Enigma kodlarını kırmaları sayesinde, İtalyanların kesin güzergahı ve gücü biliniyor. İngiliz destroyeri HMS Penelope’deki bir subay: Hedefimiz bizi görmedi bile; 2 İtalyan destroyeri ile 9 ticari gemisi batırılırken İngilizler hiç kayıp vermedi.

New York Times, ‘Tokyo savaşa hazırlanıyor derken, Japonlar fanatik ve ümitsiz, şehirde sert bir düşünce kontrollü var’ diyor. Japon diplomatlar Washington’daki son müzakerelerini yapmaya çalışırken, Japon Ordusu Malaya ve Filipinler’i eşzamanlı vurmak için seferber oldu. Japonya dışişleri bakanlığına savaşı engellemeleri için 30 Kasım tarihine kadar süre verildi. Özel Japon elçisi Saburo Kurusu, ABD yaptırımları kaldırırsa İmparatorluk Ordusunu “Çin’in çoğundan” geri çekmeyi teklif ediyor; Amerikalılar bunun yerine Japonya’dan “Çin’den tamamen çıkmasını” talep ediyor. Japon uçakları Çin’in Changteh kentine yukarıdan buğday, pirinç ve pamuk atıyor ama hepsi Japon ordusunun bilim adamları tarafından yetiştirilen, hıyarcıklı veba taşıyan pire ile dolu.

11 Kasım 1941 Churchill, “ABD Japonya ile savaşa girerse, İngiltere’nin savaş ilanını bir saat içinde ilan edeceğini” açıkladı. Oysa bugün ‘Ateşkes Günü’ (Armistice Day), 23 yıl önce bugün 1. Dünya Savaşı’nın (“Büyük Savaş”) bitmesi kutlanıyor. 14 yıllık planlama ve inşaatın ardından, Canberra’da ‘Avustralya Savaş Anıtı’ açıldı. Aslında artık “tüm savaşları sona erdirecek savaşın” bu görevi başaramadığı açıkça anlaşıldı. Toplu Gözlem anketi, pek çok Britanyalının Ateşkes Günü’nün “anlamını yitirdiğini” iddia ettiğini ve iki dakikalık saygı duruşunu görmezden geldiğini belirtiyor. Birinci Dünya Savaşı gazilerinden biri şöyle dedi: “Bunu görmek beni çok hayal kırıklığına uğrattı. Anıt son savaşa ait, buna değil.” ABD’nin Ateşkes Günü’nde Başkan Roosevelt: ‘Bu yıl, Amerikalılar şu anda Avrupa’da dolaşan zulmü yenmek için “ölenlere olan borçluluğumuzu” ölçebilir’ diyor.[3]

12 Kasım 1941 Bugün Polonya Bağımsızlık günü. Polonya bağımsız bir devlet olduktan 23 yıl sonra tamamen Nazi Almanya’sı tarafından işgal edildi.

Force K

SSCB’deki Alman birliklerine nihayet kış ekipmanları verildi ama kısıtlı oranlarda; Wehrmacht topçu birliklerinde 4 kişiye 1 palto temin edilebildi. Gestapo şefi Heinrich Mueller şikâyet ediyor: “Sovyet mahkumların %5-10’u toplama kamplarına gitmek için ölüm yürüyüşü yapıyor.” Sonuç olarak Alman sivillerin ölümleri fark etmelerini engellemek mümkün değil. Halkın görmesini engellemek için kamp mesafesi kısa olmayan Ruslar olay yerinde idam edilecek. SSCB’deki donma sıcaklığının düşmesi Almanlara avantaj sağlamaya başladı.

Rus karayolları, şimdiye kadar şiddetli yağışlar nedeniyle çamur nehirlerine dönüşmüş durumdayken donup sertleşince Wehrmacht için kullanılabilir hale geliyor.

Rus savaş esirleri

13 Kasım 1941 Dondan iyice sertleşmiş zeminde Almanlar, kış gelmeden önce Sovyet savunucularını ezmek için Moskova’ya son bir hendek saldırısı başlatıyor.

Bismarck’ı battan gemi olarak bilinen İngiliz uçak gemisi HMS Ark Royal, Cebelitarık’taki bir Alman denizaltı tarafından torpidolandı ve yaralandı. Torpido, Ark Royal’ın ana telefon santralini çökerterek geminin diğer gemilerle iletişimini kopardı. Mürettebat zifiri karanlıkta petrol ve deniz suyu karışımından çıkma mücadelesi veriyor.  İç iletişim parçalandığında, Ark Royal’in kaptanı 1500 kişilik mürettebata koşucular vasıtasıyla emir vermek zorunda kaldı.

14 Kasım 1941 Belarus’ta Orsha’da kasvetli bir konferanstan sonra, Alman yüksek komutanlığı, Wehrmacht’ın tükendiğini kabul etmesine ve Kızıl Ordu’da hala savaşa hazır 160 tümeninin bulunduğunu kabul etmesine rağmen, bu yıl Moskova’yı ele geçirme girişiminde bulunuyor.

Kuşatılmış Leningrad’da, açlıktan ölmek üzere olanların cesetleri sokaklarda bırakılıyor çünkü artık yiyecek tükeniyor: Günlük ekmek tayını artık kişi başına sadece 125 gram. Leningrad Hayvanat Bahçesi’nde personel, hayvanları aç vatandaşlardan korumak için tesislerinde uyuyor.

Stalin, Wehrmacht aleyhine karşı saldırı talep ediyor: Kızıl Ordu’nun gergin ve bitkin durumuna rağmen Almanları Moskova kapılarından kovmak için istiyor.

HMS Ark Royal

15 Kasım 1941 Amerika Birleşik Devletleri denizde açık savaşa doğru bir adım daha attı: ABD Kongresi, Amerikan ticaret gemilerini ve sahil güvenlik gemilerini silahlandırmaya başladı dahası savaş malzemelerini doğrudan İngiliz limanlarına teslim etmelerine ve saldırıya uğradıklarında Alman U-botlarıyla savaşmaları için izin verdi.

İngiltere-SSCB ittifakını güçlendirmek için İngilizler, Sovyet Nazi karşıtı propaganda ürünlerini yayınlamaya başladılar: “Faşist ırk teorisine göre, gerçek Aryan, Hitler gibi sarışın, Göring gibi ince ve Goebbels gibi güzel olmalı.”

Amerikalılar bir şekilde savaşa hazırlanıyorlar. Çizgi film kahramanı “Denizci Popeye” (Temel Reis), ABD Donanması’na katılıyor.

Sovyet anti-Nazi posterİ: Faşist ırk teorisine göre, gerçek Aryan, Hitler gibi sarışın, Göring gibi ince ve Goebbels gibi güzel olmalı

İngiliz denizaltıları, “Flipper Operasyonu” için Libya’daki Alman hatlarının arkasına pek çok komando çıkarıyoa. Amaç: General Rommel‘e suikast yapmak. Afrikakorps‘un komutanını öldürme planı İngilizler için pek hayırlı başlamadı: 59 komandodan sadece 36’sı fırtınalı havada denizaltılardan karaya çıkmayı başardı.

New York Times, Alman ordusunun kıtlıkla karşı karşıya olduğunu iddia ediyor. “Gözlükçüler tükendi, üretim yasaklandı, savaş için gerekli pek çok malzemenin üretimi durduruldu”

Notlar

[1] http://usmm.org/fdr/kearny.html

[2] http://ibiblio.org/pha/monos/152/152app01.html

[3] http://ibiblio.org/pha/timeline/411111awp.html