Yunan Mitolojisi

Agave (Yunan Mitolojisi)

Agave (Eski Yunanca Ἀγαύη ‘ünlü’), Yunan Mitolojisi‘nde birden fazla karakter bulunmaktadır.

Kadmus’un Kızı

Thebai kralı Kadmos ile tanrıça Harmonia’nın kızı, 5 Spartoiden birisi olan Ekhion’un karısı, Pentheus’un annesi, Polydorus, İno, Semele ve

Agave with other women (Maenads) killing Pentheus
Agave, diğer kadınlarla (Maenads) Pentheus’u öldürüyor

Autonoe’nin kardeşidir (Pseudo Apollodorus, Bibliotheca iii. 4. 2). Semele aşığı Zeus’un kendisine tüm ihtişamıyla görünmesini isteyince tanrının yıldırımları tarafından çarpılarak ölmüştür. Dionysos’un izleyicisi Maenadlardan birisi olup, kız kardeşi Semele’nin tanrı Zeus’tan hamile kaldığı dedikodusunu yayınca Semele’nin oğlu Dionysos tarafından cezalandırılmıştır. Euripides’in ‘Bacchae’ adlı oyununa göre Agave, Thiasos bayramında Dionysos tarafından çıldırtılınca kız kardeşi Autonoe ile birlikte öz oğlu Thebai kralı Pentheus’u parçalayarak öldürmüştür (Ovid Metamorphoses İii. 725). Agave ayıldığında yaptığının farkına vararak Thebai’den İllyria’ya kaçtığını burada kral Lykotherses ile evlenmiştir. Bununla birlikte yeni kocasının babasının kentine göz diktiğini anlayınca onu öldürmüştür (Hyginius Fabulae. 184, 240, 254).

Nereid

Nereidlerden birisidir (Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 1.2.7; Homer, İlyada 18.35; Hesiod, Theogony 240;Hyginus, Fabulae)

Danaid

Danaidlerden birisi olup, Libya kralı Danaus ile kraliçe Europa’nın kızıdır. Lycus ile evlenerek Aegyptus ve Argyphia’nın annesi olmuştur (Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.4.2)

Amazon

Bir Amazon savaşçının adıdır ( Hyginus, Fabulae 163)

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016