Yunan Mitolojisi

Abas (Yunan Mitolojisi)

ABAS Yunan Mitolojisi’nde birden çok karakterin adı olarak geçmektedir. Eski Yunanca Ἄβας veya Ἄβαντος ‘temiz kalpli’

Argos kralı Abas

1. Merkez Yunanistan’da Phokis bölgesinde yer alan Abae şehrinin kurucusu kabul edilen 20. Argos kralı ve büyük bir savaşçının adıdır. Aigyptos oğulları amcaları Danaos’un kızları ile evlenmeye zorlanınca, gerdek gecesi biri dışında tüm gelinler yeni kocalarını öldürmüş, sadece Hypermnestra kocası Lynkeus’a kıyamamıştır. Bu evlilikten doğan Abas, Argos kralı olduktan sonra Okaleia ile evlenmiş, çiftin Akrisios ve Proetos adlı ikiz oğulları ve İdomene adlı kızları dünyaya gelmiştir (Apollodorus ii. 2. 1, Hyginus. Fab. 170). Bir söylenceye göre ünlü kutsal kalkanı sayesinde savaşta yenilmeyen Abas, aşırı gururu yüzünden Aphrodite tarafından kuğuya dönüştürülmüştür (Ovid XIV, 505). Bir başkasına göre ise Peloponnesos’ta Lyrkeia bölgesine adını veren Lyrkos, Abas’ın gayrımeşru oğluydu.

Abantialıların Atası

2. Euboialı Abantislere adını veren kahramanın adı olup, bir söylenceye göre Poseidon ile su perisi Arethousa’nın bir diğerine göre ise Khalkon’un oğlu ve Khalkadon ile Kanetos’un babasıydı. Trakya’da doğmuş ve Abantialılar adı verilen kabilenin kurucusu olmuştur. Kabilesiyle Euboea’ya göç etmiş ve burayı kral olarak yönetmiştir (Paus. II, 12, 2; Apollodorus. Rhod. Argonautica, ii. 79; ii.1.1).

Kahin

3. Melampous ile İphianeira’nın oğlu, Amythaon’un torunu, Koeranus, İdmon ve Lysimakhe’nin babası olan Argoslu bir kâhinin adıdır (Apollod. i. 9. 13; Hyginus. Fabulae 14; Paus. 1. 43. 5).

Eleusis kralı

4. Metaneira ile Keleus’un oğlu, Eleusis kralının adı olup, Triptolemus’un kardeşiydi. Persephone‘u arayan Demeter ile alay edince tanrıça tarafından kertenkeleye dönüştürülmüştür (Ov. Met. 5. 450). Farklı söylenceler bu olayı yaşayan kişinin adı Askalabus annesinin ki Misme olarak geçmektedir (Antonin. Lib. 23.)

Troyalı

5. Troyalı Eurydamas’ın Troya savaşı sırasında Diomedes tarafından öldürülen oğludur (Homeros. İlyada. 5. 148)

Thebaili (Thebesli)

6. Yediler’e karşı Thebai kentini savunanlardan birisi olup, oğulları Kydon ile Argus savaş sırasına öldürülmüştür (Statius, Thebaid 7. 646, 9. 758).

Kentaur

7. Pirithous ile Hippodamia’nın düğününe katılan bir kentaurun adıdır (Ov. Metamorphoses. 12. 306)

Troyalı (Truvalı)

8. Troyalı bir savaşçı olup, Troya savaşı sırasında Sthenelus tarafından öldürülmüştür (Quintus Smyrnaeus, Troya’nın Düşüşü 11. 81)

Perseus’un arkadaşı

9. Perseus’un bir arkadaşının adıdır (Ovid v. 126)

Aeneas’ın arkadaşları

10. Aeneas’ın biri Troyalı diğeri Etrüsk kökenli iki arkadaşının adıdır (Virgil  Aeneid i. 121, x. 427).