Yunan Mitolojisi

Priam (Yunan Mitolojisi)

PRİAM Yunan Mitolojisinde Troya’nın son kralı olup, Laomedon ile Strymo veya Placia’nın oğlu, Hektor, Paris ve Kassandra’nın babasıdır.

Söylenceye göre Herakles, Troya’yı ele geçirmesinin ardından Priam ile kız kardeşi Hesione’yi esir etmiş, Hesione’yi arkadaşı Telamon ile evlendirirken geline bir düğün hediyesi vermek isteyince Hesione kardeşinin özgürlüğünü istemiştir. Herakles de o güne dek Podarkes olarak bilinen erkek kardeşini Hesione’ye sembolik bir ücret karşılığı satmış böylece Podarkes o tarihten sonra ‘satılmış’ anlamına gelen “Priam” olarak adlandırılarak kendisine Troya emanet edilmiştir (Apollod. ii. 6. 4, iii. 12. 3). Priam ilk olarak Merops’un kızı Arisbe ile evlenmiş çiftin Aesakus adlı oğulları dünyaya gelmiştir.

Homer’in İlyada’sında Priam onurlu, saygıdeğer ve tanrılara saygılı bir adam olarak tasvir edilmekte olup, karısı Hekabe ve diğer kadınlardan aralarında Hektor, Paris, Deiphobus, Helenus, Pammon, Polites, Antiphus, Hipponous, Polydorus, Troilus, Kreusa, Laodike, Polyxena ve Kassandra’nın bulunduğu en az 50 kızı ve 50 oğlu olduğu bilinmektedir (Apollod. iii. 12. 5; Hygin. Fab. 90).

Helen’i kaçırarak Yunanlıların Troya’ya gelmesine yol açan Paris, Priam’ın küçük, Hektor ise Priam’ın büyük oğlu olup, savaş zamanı oldukça yaşlı olan Priam savaş meydanına inmemiştir. Hektor teke tek karşılaştığı Akhilles tarafından öldürüldükten sonra kral, Hermes’in eşliğinde savaşçının çadırına kadar giderek cenaze töreni düzenleyebilmek için oğlunun cesedini yalvararak istemiştir (Homeros İlyada xxiv. 470). Homeros, Priam’ın ölümünü vermemekle diğer şairler Zeus Herkeius sunağının önünde oğlu Polites’i izleyip öldüren Pyrrhus tarafından öldürüldüğünü kaydetmişlerdir (Virgil  Aeneid ii. 512; Paus. ii. 24. 5, iv. 17. 3)

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016