Türkiye

Zeus Mağarası, Kuşadası

Kuşadası ilçesinde Güzelçamlı sahil kasabası yakınlarında bulunan Zeus Mağarası, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın girişinin yaklaşık 200 m batısında yer almaktadır. Mağaraya güneye doğru 20 m uzunluğunda kaygan, taşlı bir patika ile ulaşılmaktadır. Mağaranın girişi zeytin ağaçları ve kır çiçekleri tarafından kapatılmış olsa da, dağ akıntıları ve deniz suyuyla beslenen soğuk havuza ulaşmak için taş bir yoldan yaklaşık 50 metre aşağı inmek gerekiyor.

Ege bölgesinde, her biri Olympos tanrılarının kralı ile efsanevi bir bağı olan çok sayıda sözde Zeus Mağarası vardır. Bu yağaralar yerel söylencelerde kutsal kabul edilmekte turistlerce ilgi gösterilmektedir. Kaya içinde doğal gölet görünümündeki mağara 60 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 10 metre derinliğindedir

Efsaneye göre Zeus, denizlerin ve fırtınaların hükümdarı olan Poseidon’u kızdırdığında ölümcül fırtınalara çıkaran kardeşinin gazabından kaçmak için Güzelçamlı’daki bu yeraltı mağarasına sığınarak kardeşinden saklanırmış. Öykünün başka bir versiyonunda, Zeus’un köy kızlarıyla yüzmek için Olimpos Dağı’ndan kaçarak bu mağaraya geldiğini tanrının çapkınlıklarından usanan karısı Hera’nın burada onu bulamadığı anlatılmaktadır. Sözde güzellik tanrıçası Afrodit’ bu mağarada yüzdükten sonra güzelleşmiştir. Bir başka efsaneye göre Hz. İsa’nın annesi Meryem Ana da Samos Adası’ndan Efes’e yaptığı yolculukta Zeus mağarasını ziyaret edip sularında yıkanmıştır. Bu nedenle Zeus Mağarası içindeki suyun kadın cildini güzelleştirici etkisi olduğuna inanılmaktadır.
Bu mağarayı ziyaret eden bazı insanlar, yerel bir geleneği takip ederek dileklerinin gerçekleşmesi umuduyla mağaranın ağzının yanındaki bir dilek ağacına (zeytin ağacı) bir bez parçası bağlamaktadır.

Gitmeden önce bilinmesi gerekenler

Zeus Mağarası, hem yerli halk hem de turistler arasında gerek yüzmek gerekse fotoğraf çektirmek oldukça popüler bir ziyaret yeri olup, yıl boyunca mağaranın sıcaklığı 5 santigrat derecedir. Otobüsle kolayca erişilebilen Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ziyaretçileri genellikle mağaraya da uğramaktadır. Mağaranın tabanındaki havuza giden yol kaygan olduğundan, iniş sırasında ziyaretçilerin dikkatli olması tavsiye edilmektedir. Bazı ziyaretçiler mağaranın turizm sezonunda son derece kalabalık ve civarda bol miktarda çöp olduğundan şikayet etmektedir.