Türkiye

Manazan Mağaraları, Karaman

Kuruluşu 6-7. yüzyıllara Bizans İmparatorluğu dönemine tarihlenen Manazan Mağara Şehri, Yeşildere Vadisi’nin doğusunda, Karaman’a 40 km mesafede Karaman–Yeşildere Taşkale yolunun kenarında yer alan, dikey bir köy oluşturmak için yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş 5 katlı küçük mağara odalardan oluşan bir yerleşimin adıdır.

Yeşildere (İbrala) Taşkale (Kızıllar) Köyleri arasında yer alıp, doğudan ve batıdan vadiyi kontrol edebilecek stratejik konuma sahip mağaraların killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutması özelliği yerleşimi mümkün kılmaktaydı. Bununla birlikte insanların buraya sığınmasının sebebi Orta Anadolu’da yüzyıllarca süren savaş ve iktidar değişiklilerinden kaçmak isteyen insanların güvenlik ihtiyacıydı. 

Asırlar önce hayat dolu bir yerleşim olan Manazan mağaralarının ön cephesi doğal olaylar sonucu tahrip olduğundan günümüzde belirgin bir girişi yoktur. Bu karmaşık mağaralar ve tüneller dizisinde kiliseler, depolama tesisleri, ailelerin yaşadığı evler hatta mezarlıklar yer alıyordu. Zamanla iki katı çöken yerleşimin yörede sırasıyla kum kale, at meydanı ve ölüler meydanı adıyla anılan 3 katı ise hala ayakta durmaktadır. At meydanında 60 yakın tek veya iki kişilik odalar hala gezilebilecek durumdadır. Bugün Manazan artık yerleşim yeri olmamakla birlikte Taşkale köylüleri ılıman mağaraları buğday ve diğer tahıllar ile peynir depolamak için kullanmaktadır. 

https://www.youtube.com/watch?v=U5kKf8AmZwA

Manazan Güzeli

Karaman Müzesi’nde Manazan Mağaraları’ndan getirildiği için “Manazan Güzeli” olarak adlandırılan 1400 yıllık bir genç kız cesedi sergilenmektedir. Manazan Güzeli, dünyada mumyalanmadan ve hiçbir kimyasal kullanılmadan bu kadar uzun süre dayanabilen birkaç cesetten birisidir. Tüf kaya mağaralar içindeki ısı dört mevsim aynı kaldığı için dışarıdan yeni mikroorganizmalar bu ortamda yaşama şansı bulamamaktadır.1980’li yıllarda bulunan cesedin vücut bütünlüğü tam olup, üzerindeki elbiseleri ve saç örgüsüyle havası alınmış özel bir cam fanusta sergilenmektedir.

https://youtu.be/Q_uUwhoZrY0