1943

1-15 Nisan 1943: Katyn Ormanı Katliamı Ortaya Çıkıyor

1 Nisan 1943 İngiliz hükümeti, SSCB‘ye umutsuzca ihtiyaç duyulan askeri malzemeleri taşıyan Kuzey Kutbu tedarik konvoylarını askıya almaya karar verdi. Kuzey denizi Alman savaş gemileriyle dolu olduğu gibi havanın açık olduğu günlerde Luftwaffe İngiliz gemilerini kolayca bulup batırabiliyor. SSCB ve İngiltere’nin iki yıl önce Nazilere karşı ittifak kurmasından bu yana, konvoylar düzenli olarak çoğu Amerikan “Lend-Lease” yardımı tarafından sağlanan tankları, uçakları ve yakıtı Kuzey Buz Denizi üzerinden Murmansk’a götürüyordu. Stalin, Kuzey Kutbu konvoylarının askıya alınmasına öfkeleniyor ve “siyasi nedenlerden” şüpheleniyor: Churchill‘in Nazilerin ve Komünistlerin birbirlerini tüketmek için uzun ve acımasız bir savaşa kilitlenmesini istediğine inanıyor.

2 Nisan 1943 ABD Hava Kuvvetleri bombardıman uçakları, Nazi işgali altındaki Hollanda‘nın Rotterdam şehrini tersaneleri hedef alarak bombaladı. Güçlü rüzgâr ve yanlış bombardıman, yangının rıhtımdan sivil konutlara yayılmasını sağladı. 350’den fazla Hollandalı öldü, 20.000 kişi evsiz kaldı.

3 Nisan 1943 Aralarında New York Times’ın da bulunduğu Müttefik gazeteleri ilk kez işgal altındaki Avrupa’da Nazilerin Fransız Yahudilerini tutuklandığını ve doğuya Reich’ın “imha merkezlerine” gönderildiğini bildirdi.

Avustralya ve Yeni Zelanda birlikleri Tunus’taki Mihver Kısrak Hattı’nın bir ucunu yarıp geçince Alman ve İtalyan kuvvetleri kuşatma korkusuyla hızla kuzeye çekiliyor.

4 Nisan 1943 Yeni Zelanda’daki ırkçı ayaklanmalar: 1000 Müttefik asker, Wellington askeri kulübünün önünde muazzam bir kavga çıkardı. “Manners Street Muharebesi” Amerikan birliklerinin Maori askerlerinin girmesini engellemeye çalışmasıyla başladı, Yeni Zelandalılardan onlarcası yaralandı.

SSCB‘nin Alman işgalcileri, Smolensk yakınlarındaki Katyn Ormanı‘nda Polonyalı subayların toplu mezarını keşfettiler. Tamamı savaş esiri olan binlerce kurbanın üç yıl önce Sovyet NKVD tarafından öldürüldüğü sanılıyor. Komünizm karşıtı kanıtlar arayan Naziler, SSCB‘nin doğu Polonya’yı işgalinden sonra, 1940’ta Sovyetlerin Katyn’de ve diğer yerlerde 22.000 Polonyalı eliti gizlice katlettiğinin ortaya çıkardıklarını iddia ediyor.

Poon Lim’in salı

5 Nisan 1943 Çinli bir denizci Poon Lim, 8 metrelik bir salda Güney Atlantik’te denizde 133 gün kaybolduktan sonra kurtarıldı. Bir İngiliz ticaret gemisinde görevli olan Lim, geçen Kasım ayında bir Alman U-botu tarafından gemisinin torpillenmesinden sonra hayatta kalan tek kişiydi.

Poon Lim salının bisküvi tedarikini tükettikten sonra, kanvas bir ceketle yağmur suyunu yakalayarak ve geminin ipinden örülmüş bir ip üzerinde bükülmüş bir tel kancayla balık tutarak hayatta kaldı. Ayrıca deniz kuşlarını yakaladı ve leşlerini köpekbalıklarını yakalamak için yem olarak kullanarak kanlarını içti. Sonunda Brezilyalı balıkçılar tarafından kurtarılan Lim’e, hiç kimsenin bir gemi enkazından sonra bir sal üzerinde daha fazla hayatta kalamadığı söylendi. Cevabı: “Umarım hiç kimse bu rekoru kırmak zorunda kalmaz.” Oldu.

Nazi propagandacısı Goebbels, Komünist vahşetin kanıtlarını keşfetmekten mutluluk duyuyor: Katyn katliamını, SSCB’yi İngiltere ve Polonya sürgün hükümetinden ayırmak için propaganda malzemesi olarak kullanmayı umuyor.

Mortsel bombardımanı

6 Nisan 1943 ABD 8. Hava Kuvvetleri’nin başarısızlıkla sonuçlanan bombalama saldırısı, 209’u okul çocuğu da dahil olmak üzere 936 Belçikalı sivil öldü. Alman işgali altındaki Belçika Mortsel’e yapılan saldırı, Nazi kontrolündeki Erla Motor Works’ü hedef alıyordu ancak sadece 2 Amerikan bombası hedefi vurdu.

7 Nisan 1943 Birleşik Krallık Moskova Büyükelçisi Sir Archibald Kerr, Londra‘daki bakan Lord Pembroke’a şöyle yazıyor:

“Bu karanlık günlerde insan, gökyüzünden dökülen küçük ışık demetlerini arama eğilimindedir. Günlerim muhtemelen seninkinden daha karanlık ve ihtiyacım var, alabildiğim tüm ışığı alıyorum. Ama ben iyi bir adamım ve zaman zaman üzerime ne kadar az parlaklık geleceği konusunda kaba ve bencil olmak istemiyorum. Bu yüzden sizlerle hüzünlü hayatımı aydınlatan küçük bir parıltıyı paylaşmayı ve Tanrı’nın bana kartında Mustafa Kunt olduğunu yazan yeni bir Türk meslektaşı verdiğini söylemek istiyorum.

Hepimiz böyle hissediyoruz, Reggie, ara sıra, özellikle Bahar üzerimize geldiğinde, ama çok azımız bunu kartlarımıza koymak ister. Bunu yapmak için bir Türk gerekir.”

Müttefik orduları Kuzey Afrika’da son saldırıya hazırken, Amerikan ve İngiliz bombardıman uçakları İtalya’ya başlatılan en büyük hava saldırısını gerçekleştirdi: Güney İtalya şehirlerine ve askeri merkezlere saldıran 1000’den fazla uçak Borizza, Boca de Felso ve Milo’daki İtalyan hava alanlarını harabeye çevirdiğinde 250 uçak yerde yakalandı ve imha edildi.

Afrikakorps, Tunus’ta binlerce Mihver askerinin esir düşmesiyle birlikte geri çekiliyor. Yaralı bir İngiliz askeri bir Alman esir ile sigara paylaşıyor.

8 Nisan 1943 Kuzey Afrika’da Müttefik ve Mihver kuvvetleri, yaz yaklaşırken kavurucu sıcakta savaşıyor. Tunus’ta iki İtalyan Bersaglieri askeri bir dereden içki içiyor.

9 Nisan 1943 İngiliz ve Amerikan askerleri şimdi Tunus çöllerinde Kuzey Afrika’daki Mihver kuşatmasını tamamlıyor: İngilizler batıda Mısır’dan, Amerikalılar doğuda Fas’tan geliyor.

İngiliz ve Amerikan orduları Kuzey Afrika’da Djebel Chemsi’nin aşağısında bir araya geldi. Mareth Hattı geçildikten sonra güney Tunus’taki Müttefik kuvvetlerinin karşısında düzlüklerden başka bir şey bırakmadı. Mihver güçleri denize doğru kaçıyor.

Alman Otto ve Elise Hampel, Alman hükümeti tarafından “vatana ihanet” suçundan giyotinle idam edildi. Suçları, Nazi rejimini işçi katili olarak suçlayan ve iş birliği yapmamayı teşvik eden 200 kartpostal dağıtmaktı.

10 Nisan 1943 İngiltere‘de ipek tükendi çünkü tüm değerli, ithal malzemeler paraşüt yapmak için ayrıldı. Kadınlar artık çorap giyiyor gibi görünmek için bacaklarını kahverengiye boyuyorlar.

11 Nisan 1943 İngiliz birlikleri, Sicilya’ya bakan bir Tunus limanı olan Sfax kasabasını ele geçirdi. Geldiklerinde Tunuslular ve Fransızlar tarafından karşılanan Müttefik kuvvetlerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Kuzey Afrika’daki Mihver kuvvetleri şimdi dar Tunus yarımadasında sıkışıp kaldı, Müttefik orduları yaklaşıyor ve bombardıman uçakları denizde kurtarma operasyonlarını durduruyor.

12 Nisan 1943 Müttefiklerin Alman anavatanlarındaki bombalama kampanyası olarak, Reichsmarschall Göring, tüm yetişkin Almanların artık hava saldırısı bekçisi, yangın gözetleme ve gece karartmayı zorunlu kılma olarak çalışmaları gerektiğine karar verdi.

Luftwaffe’nin başkanı Göring ile artık Almanya‘da yaygın bir şekilde alay ediliyor. 3 yıl önce şunları söylemişti: “Hiçbir düşman bombardıman uçağı Ruhr’a ulaşamaz. Ruhr’a ulaşılırsa, benim adım Göring değil. Bana Meyer [yaygın bir Alman adı] diyebilirsiniz. “Artık Berlinliler hava saldırısı sirenlerine “Meyer’in trompetleri” diyorlar.

13 Nisan 1943 Britanya hükümeti, tarihsel olarak yüksek düzeyde borç almanın yanı sıra, halkı savaş bonosu almaya çağırıyor. İngiltere Bütçe Günü’nde Maliye Bakanı, savaşın üç yıl önce 5 milyon sterlin olan maliyetinin artık Britanya’ya günde 15 milyon sterline mal olduğunu duyurdu. İngiliz hükümeti, 2.848.614.000 £ ‘luk benzeri görülmemiş yıllık açığı kapatmak için vergileri ve borçlanmayı artıracak.

14 Nisan 1943 Nazi Almanyası, SSCB topraklarında korkunç bir şeyin keşfedildiğini duyurdu: Görünüşe göre Sovyetler tarafından öldürülen ve Katyn ormanı etrafındaki toplu mezarlara atılan binlerce Polonyalı subay ve entelektüelin cesedi. Naziler, Polonyalıların Sovyet gizli polisi NKVD tarafından öldürülmesini “tipik Bolşevik vahşeti” olarak kınıyor.  Almanlar, Polonyalı subaylar olduğu iddia edilen 10.000 ceset bulduklarını iddia ediyorlar. Almanlar tarafından Smolensk yakınlarında bulunan öldürülen Polonyalı subayların toplu mezarlarının haberi yayınlandığında Merkezi Londra‘da bulunan Nazi karşıtı Polonya hükümeti, Sovyet hükümetinden açıklama talep ediyor.

15 Nisan 1943 Bir Amerikan B-24 “Kurtarıcı” uçağı olan Lady Be Good, bir bombalama görevinden dönen Sahra Çölü’nde kayboldu. 9 mürettebattan 8’i kazadan sağ kurtuldu. ABD Ordusu Teğmen Robert Toner, uçağının Libya çölünde düşmesinden 8 gün sonra Lady Be Good’un günlüğüne son yazısını şöyle yazıyor: “Henüz yardım yok, gece çok soğuk “. O ve 8 uçak mürettebatı Sahra kumlarının derinliklerinde can veriyor…

General Sikorski

Polonya özgür hükümeti lideri General Sikorski, öfkeyle Londra‘da Downing Caddesi’nde 10 numaralı binayı ziyaret ediyor. Churchill, kendisine Sovyetlerin 15.000 Polonyalı subayı öldürdüğüne dair kanıtları olduğunu söylüyor… çok sayıda delil vardı.” Sikorski, eğer ölürlerse yapabileceğiniz hiçbir şey onları geri getiremez “diyor.”

 

İddialara karşın Stalin, SSCB‘nin Polonya’daki işgal kaosunun ortasında subaylarının Polonyalı “izini kaybettiği” ve ardından Alman işgali geldiği açıklamasıyla yetiniyor.

Lavrentiy Beria tarafından Josef Staline yazılan Polonyalı sivil ve subay esirlerin kurşuna dizilmesinin tavsiye edildiği 5 Mart 1940 tarihli rapor ve listenin orijinali

Katyn Katliamı veya Katyn Ormanı Katliamı*

 

Katyn Katliamı veya Katyn Ormanı Katliamı, 1940 yılında yaklaşık 22.000 Polonyalı subay, sivil ve aydınların başlarına birer kurşun sıkılarak gerçekleştirilen toplu infaz. Sovyetler Birliği hükûmeti uzun yıllar bu olayda kendisinin sorumlu olmadığını açıkladı, olayın Nazi Almanyası tarafından gerçekleştirildiğini savundu. Ancak 1990 yılında Mihail Gorbaçov yaşananların Sovyetler tarafından gerçekleştirildiğini kabul etti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1992 yılında Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa’ya infaza dair Josef Stalin’in imzaladığı emrin orijinal belgelerini verdi. Ayrıca 2010 yılında, dönemin Rusya başbakanı Dmitri Medvedev, 22.000 bin kişinin infaz edildiği bu katliam hakkındaki Sovyet belgelerinin çevrimiçi olarak yayınlanmasını emretmiştir. Bunun üzerine Rusya, hükümete ait bir web sitesinde Katyn’deki Polonyalı mahkumların katliamına ilişkin belgeleri yayınladı.

Katliam, NKVD şefi Lavrentiy Beria’nın 5 Mart 1940’ta, esir alınan Polonyalı subayların infaz edilmesi teklifi ile gündeme geldi. Bu teklif, Joseph Stalin’in önderliğindeki Sovyetler Birliği Komünist Partisi Politbürosu tarafından kabul edildi. Öldürülenlerin arasında, Polonya’nın işgali sırasında esir alınmış yaklaşık 8.000 asker, 6.000 polis memuru ve 8.000 Polonyalı aydın (bu kişiler arasında toprak sahipleri, avukatlar, fabrika sahipleri de vardır) bulunmaktadır. Katledilenler arasında Polonyalılar, Polonyalı Ukraynalılar, Belaruslular ve Polonyalı Yahudiler vardı.

Nisan 1943’te Nazi Almanyası, Katyn Ormanı’nda toplu mezarların bulunduğunu duyurdu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi mezarlar hakkında soruşturma açmayı talep etmiş bunun üzerine Stalin, Londra merkezli Sürgündeki Polonya Hükûmeti ile diplomatik ilişkileri koparmıştır. Yıllar boyunca Sovyet yetkililer tüm suçlamaları inkâr etmiş ve kurbanların Naziler tarafından öldürüldüğü iddia etmiştir. Fakat 1990 yılında, Sovyetler yapılan suçlamaları kabul etmiş ve infazları Stalin’in emri ile gerçekleştirdiklerini kabul etmişlerdir. NKVD tarafından gerçekleştirilen bu toplu infazı da kınamışlardır.

Sovyetler Birliği Başsavcılığı (1990–1991) ve Rusya Federasyonu (1991–2004) tarafından yürütülen soruşturmalarda, Sovyetlerin bu olayda aldığı rol kabul edilmiş ancak bu eylemi bir savaş suçu veya katliam olarak isimlendirmeği kabul etmemişlerdir. Olayın faillerinin öldüğü gerekçesiyle Rusya soruşturmaya kapatmış ve Rus hükümeti bu olayda hayatını kaybedenleri Büyük Temizlik kurbanları olarak sınıflandırmamıştır. Öte yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi buna karşı çıkmış ve Rusya’nın 1940’ta Sovyet gizli polisi (NKVD) tarafından öldürülen Polonyalıların akrabalarının haklarını ihlal ettiğini ve Katyn katliamını bir savaş suçu olduğunu beyan etmiştir. Kasım 2010’da Rus Devlet Duması katliam emri için Stalin ve diğer Sovyet yetkililerini suçlayan bir bildirgeyi onayladı.

Katyn’de gerçekleşen katliam, birçok Polonyalı’ya göre Sovyet sisteminin Polonya ulusuna karşı yürüttüğü ceza politikasının bir sembolüdür. Olayda hayatını kaybedenlerin yakınları, bu katliamın bir soykırım olarak kabul edilmesini istemektedir.

*Türkçe Vikipedi’den alınan bölüm