1942

16 -31 Aralık 1942: Paulus, Stalingrad’dan Geri Çekilmiyor

16 Aralık 2020 İngiltere hükümeti. Almanya’nın Polonya’daki Yahudilere karşı “vahşi katliamlar” gerçekleştirildiğini ve bu soğukkanlı cinayetlerde 1000 kişiyi öldürdüğünü ilan etti. İngiliz Yahudileri, Nazi zulmünün kurbanları için bir gün yas tuttu. Şimdiden 3 milyona kadar insanın öldüğüne inanılıyor.

17 Aralık 2020 Alman tankları batıdan Stalingrad’a yaklaşırken, General Paulus, Alman komutanları tarafından Hitler’in emirlerine karşı Kızıl Ordu kuşatmasından kaçmaya teşvik ediliyor. Kızıl Ordu’yu yarıp geçmeye çalışan tankların yardım gücüne komuta eden General Von Manstein, Paulus’a şehrin tuzağından kaçmaya çalışması için yalvarıyor: “Şimdi yapın ya da 6. Ordu’yu kurtarmayın!”

Britanya Parlamentosu, hastalığın yayılmasını kısıtlamak için yeni yasalar çıkardı: en az 2 kişi tarafından bildirilen zührevi hastalıktan mustarip olanlar tutuklanıp hastaneye kapatılabilir.

18 Aralık 2020 Birleşik Krallık hükümeti, zührevi hastalıkların kontrolsüz bir şekilde nüfusa yayıldığını duyurdu ve daha güvenli cinsel uygulamaları teşvik etmek için ulusal bir propaganda kampanyası başlattı. Savaşın başlamasından bu yana geçen üç yıl içinde, İngiltere’deki frengi oranı % 70 oranında arttı. Hükümet “zührevi hastalıkların toplum üzerindeki etkisinin binlerce Nazi uçağının yol açtığı yaralanmalardan daha felaket olduğunu” iddia ediyor.

Luftwaffe hava konvoyları

19 Aralık 2020 Luftwaffe hava konvoyları, Stalingrad’da mahsur kalan Almanlara 180 ton gıda getirdi ki şimdiye kadarki en yüksek günlük miktar olsa da tuzağa düşürülen Altıncı Ordu’nun ihtiyaç duyduğu 400 ton yiyeceğin çok altında.

Volga nehri

Volga nehri dondu. Aylarca Kızıl Ordu’nun Alman ateşi dolu küçük tekneler ile su üzerinde asker ve erzak göndermeye çalışmasının ardından, Sovyetler artık Batı Stalingrad’daki birliklerine kolayca tedarik gönderebiliyor.

Stalingrad

20 Aralık 2020 Alman yardım gücünün Stalingrad’ın Sovyet kuşatmasını kırma girişimine rağmen, General Paulus şehri terk etmeyecek ve Altıncı Ordu’da bir kaçış girişiminde bulunmayacak: General, Hitler’e itaatsizlik etmeyi reddediyor.

İngiltere hala ciddi ithal gıda kıtlığıyla karşı karşıya, Avrupa’dan gelen tedarikler tamamen kesiliyor ve Atlantik nakliyesi tehdit altında. Birleşik Krallık hükümeti, halkın yeni sürülmüş bahçelerde, tarlalarda ve parklarda “kendi yemeğinizi yetiştirmesini istiyor. Britanyalılar sert ve mütevazi bir Noel için hazırlanıyor: Birleşik Krallık hükümeti, hediye yerine, insanları savaş tasarruf bonosu satın almaya çağırarak Britanya’nın savaş çabalarını finanse etmeye yardımcı oluyor.

Noel Baba ve Winston Churchill Jr.

İngiliz Noel misafirleri arasında şu anda İngiltere’de konuşlanmış 1 milyondan fazla ABD’li asker bulunuyor. Londra’da Noel Baba, Başbakan’ın torunu Winston

7 Aralık’I Hatırla (Remember December 7th)

Churchill Jr.’a Amerikalı çocuklara yönelik bir partide bir hediye veriyor.

21 Aralık 2020 Kuzey Afrika’daki Mihver güçleri, El Agheila’da kısa bir savaşın ardından Libya’dan çekildi. Hitler’in hiçbir yere teslim olmama emrine rağmen, Alman ve İtalyanlar Tunus’a doğru uzun süre geri çekilmeye devam ediyor.

Savaş muhabiri Alan Moorehead Noel için İngiltere’ye geri döndüğünde şunları kaydetmişti: “İngiltere’deki her şehir perişan görünmeye başladı, böylece insanlar sürekli çirkinlik ve ihmal ve çürüme atmosferiyle çevrelenmişti… Daha fazla insan daha önce hiç olmadığı kadar yüksek ücret alıyordu, ancak bunun için satın alabileceğiniz gerçek bir değerin çok azı vardı. Herkesin işi vardı, ama sonsuz angarya, dokuz, on ya da günde on iki saat… Yemek yeterliydi ama sıkıcıydı ve her şeyin ötesinde herkesin hayatına sürekli ilgi yemek, yemek, yemek, nasıl pişirileceği, nasıl elde edileceği ve nasıl korunacağıydı. Yaptığım neredeyse her konuşma sonunda yemek konusuna getirildi. ”

22 Aralık 2020 Japon istilası tarafından Burma’dan sürüldükten bir yıldan fazla bir süre sonra, İngiliz ve Hint birlikleri karşı saldırıya başladı ve Hindistan sınırları civarındaki ormanlara saldırdı.

23 Aralık 2020 Pearl Harbor’daki ABD Deniz üssüne Japon saldırılarından bir yıl sonra, Amerikan hükümeti nihayet tüm kayıpların listesini ve enkaz halindeki ABD savaş gemilerinin ilk fotoğraflarını yayınladı:

Pearl Harbor‘da ölen 2.335 ABD askerinin arasında, harap olan USS West Virginia’daki bir depoda mahsur kalan üç denizci vardı. Vücutlarının yanındaki duvara saldırılardan sonra 16 gün daha yaşadıklarını kaydettiler ancak aileleri bu konuda bilgilendirilmedi.

Stalingrad’daki küçük üslere tutunmak için aylarca süren çaresiz mücadelenin ardından, Kızıl Ordu artık tuzağa düşürülmüş Almanlara acımasızca zarar veriyor. Çevrelenmiş, erzaksız ve şiddetli kış havasıyla karşı karşıya olan Altıncı Ordu, Sovyetler tarafından yere indiriliyor.

Birleşik Krallık’ta garnizon birlikleri, karneli yemeklerinde et sıkıntısı çekiliyor. Amerikalılar, bu yıl birbirlerine hediyeler vermek yerine, birikimlerini ABD’nin savaş çabalarına katkıda bulunmaları için devlet tasarruf bonosu satın almaya çağırılıyor: “Bu Noel: savaş bonosu (hediye) verin”.

23 Aralık 2020 Stalingrad’ın donmuş harabelerinde, mahsur kalan Alman Altıncı Ordusu kasvetli bir Noel Günü’nü kutlamaya hazırlanıyor: Kızıl Ordu kuşatmasını yaran bir yardım gücü de nihayet ezildi. Stalingrad’da Alman Teğmen ve Protestan papaz Kurt Reuber, Meryem Ana’nın karakalem resmini çiziyor; Kapana kısılmış 6. Ordu için kasvetli bir Madonna. Reuber mektubunda: “Donmuş çamurdaki deliğimi bir stüdyoya çevirdim… Uygun malzeme yok ve kâğıt için bir Rus haritası kullandım. Ama keşke sana Madonna’mı ne kadar özümsemiş olduğumu söyleyebilseydim ve benim için ne kadar önemli. ”

Papua’da Noel’i kutlayan Amerikalılar

Kısa süre önce Müttefiklerle Kuzey Afrika’daki Vichy güçlerini teslim etmek için bir anlaşma yapan Fransız Amiral François Darlan, bir Fransız monarşist tarafından öldürüldü. Darlan’ın ölümü için çok az kişi yas tuttu: Vichy, Kuzey Afrika’da teslim olduğu için ondan nefret ediyor; Özgür Fransa Hitler’le iş birliği yaptığı için ondan nefret ediyor ve Müttefik komutanlar tarafından güvenilmez birisiydi. İngiliz politikacı Harold Macmillan şöyle yazıyor: “Bir kez satın aldığında, satın alınmış olarak kaldı.”

25 Aralık 2020 İngilizler Noel’i geleneksel ikramlar olmadan kutlarlar. Gıda Bakanlığı, çikolataların veya portakalların bulunmadığı durumlarda şunları önermektedir: “Sebzelerin renkleri çok güzel. Havuçların neşeli ışıltısı, pancarın zengin kıpkırmızı, maydanozun zümrüdü de tadı kadar enfes görünüyor. ”

26 Aralık 2020 Papua Yeni Gine’de Japon işgalcilerle savaşan Amerikan birlikleri, Noel’i ameliyat örtüleri ve sigara paketleri ile süslenmiş ev yapımı bir ağaçla kutluyorlar.

Kuzey Afrika’daki müttefik orduları, Noel’i Rommel ve Mihver birliklerini Tunus’a doğru kovalayarak geçiriyorlar.

Kızıl Ordu tankları, Luftwaffe’nin Stalingrad’a ikmal yapmak için hayati öneme sahip olan Tatsinskaya Havaalanı’nı ele geçirmek için Rostov yakınlarındaki Alman hatlarını beklenmedik bir şekilde kırdı. 46 Alman uçağı yok edildi veya yerde yakalandı.

27 Aralık 2020 Papa, Vatikan radyosunda bir Noel konuşması yaptı ve Nazi zulmüne ırkça açıkça atıfta bulunarak insanların öldürülmesini kınadı. Alman hükümeti,

Amiral Hipper kruvazörü

Papa XII. Pius’u “tarafsızlığını ihlal etmekle” suçluyor

28 Aralık 2020 Alman birlikleri Stalingrad‘dan kaçamadığından ve Kızıl Ordu’nun güney SSCB’deki seferleri sıkışan Altıncı Ordu’yu daha da izole ettiği için Alman Yüksek Komutanlığı derin bir umutsuzluğa kapılıyor.

29 Aralık 2020 Stalingrad’daki Alman birlikleri şimdi açlıkla karşı karşıya, iki dilim ekmeğe indirilen yiyecek tayını, biraz konserve yiyecek ve toplayabildikleri kadar çürük at eti. Bazı askerler yetersiz beslenmeden devriye gezemiyor.

Hitler, Stalingrad’ın hava tedarikinin “bir rasyonelleştirme meselesi olduğunu … Biri, parlak Genelkurmay subayları yerine ihracatçıların işi planlamasını sağlamalı” diyor. Hitler, Luftwaffe’ye gıda konsantreleri getirmesini emrediyor.

29 Aralık 2020 Uzak güney SSCB’de Kızıl Ordu, Rostov’a yaklaşarak batıya doğru ilerliyor ve Kafkasya’daki aşırı gerilmiş Alman ordularını kesmekle tehdit ediyor.

Tatsinskaya Havaalanı’nı

30 Aralık 2020 Stalingrad “cebinde”, Kızıl Ordu askerleri, Rumen birliklerinin esaret altına girmesini izliyor. Bu kış güney SSCB’de şimdiye kadar 50.000’den fazla Mihver mahkumunun kaçmayı başardı. Hitler, Kızıl Ordu’nun kuşatılmasının “ikinci bir Stalingrad”a yol açacağı korkusuyla, Wehrmacht güçlerinin Kafkasya’dan çekilmesini istemeye istemeye emretti. Sonunda Führer, SSCB’nin petrolüne el koyma hayalinden vazgeçti.

Amiral Hipper kruvazörünün önderliğindeki 8 Alman savaş gemisi, SSCB’ye malzeme taşıyan bir İngiliz Arktik konvoyunu pusuya düşürmeyi ve yok etmeyi planlayarak Norveç’ten kuzeye doğru yola çıkıyor.

31 Aralık 2020 Japon Amiral Ugaki, zafer ve felaketle geçen bir yıl hakkında düşünüyor: “Bahar ne kadar muhteşem! Ama Midway‘den beri ne kadar başarısız bir şekilde savaştık!”. Guadalcanal’da ABD Deniz Kuvvetleri ile altı ay süren çaresiz savaştan sonra, Japon Ordusu Pasifik adalarını Amerikalılardan geri almanın imkânsız olduğuna karar verdi: Artık geri çekilme zamanı.