Campania İtalya Tarihi

Baiae

Baiae (İtalyanca ‘Baia’), Campania bölgesinde Napoli Körfezi’nin kuzeybatı kıyısında günümüzde Bacoli belediyesi sınırlarında bulunan eski bir Roma kentiyken bugün batık bir arkeolojik park olarak Roma’nın Sodom ile yarışan dönemin hedonisti Las Vegas’ı olarak tanımlanan yerleşiminin harikalarını barındırıyor.

 

Archaeological Park of Baiae, Baia
Baiae Arkeoloji Parkı, Baia. Fotoğraf: Carole Raddato. (Flickr, CC BY-SA 2.0)
Roman map of Italy. Sinus Cumanus (Bay of Naples) Pompeii, Aenaria (Ischia), Vesuvius, Surrento (sorrento), Aequana, Acerrae, Atella, Liternum, Cumae, Misenum, Volturnum, Caieta (Gaeta), Formiae, Minturnae, Suessa, Teanum (Teano), Neapolis (Napoli), Puteoli (Pouzzoli), Trebula, CompulteriaCales (Calvi), Capua, Calatia, Sueassula, Novae, Noia, Nuceria,Telesia, Capreae (Capri)
Napoli Körfezi ve civarını içeren Roma dönemi İtalya haritası: Sinus Cumanus (Bay of Naples) Pompeii, Aenaria (Ischia), Vesuvius, Surrento (sorrento), Aequana, Acerrae, Atella, Liternum, Cumae, Misenum, Volturnum, Caieta (Gaeta), Formiae, Minturnae, Suessa, Teanum (Teano), Neapolis (Napoli), Puteoli (Pouzzoli), Trebula, CompulteriaCales (Calvi), Capua, Calatia, Sueassula, Novae, Noia, Nuceria,Telesia, Capreae (Capri)…

Roma Cumhuriyeti’nin son döneminde popüler bir sayfiye kenti olan Baiae MÖ 100 – MS 500 arasında Romalı zenginlerin villalarıyla doluydu. Asırlarca gözde bir tatil beldesi olan Baia, Roma seçkinlerinin kaprisli eğlencelerine hitap etti. Pompeii, Herculaneum ve Capri kadar gözde olan yerleşim Hedonistik yaşam biçimi, görevlilerin yolsuzlukları ve skandal söylentileriyle ün salmıştı. Kasabanın alt kısmı daha sonra toprağı hareket ettiren yerel volkanik faaliyetler denize batmışsa da yakın zamanda sualtı arkeolojisi batık arkeolojik parkta korunan güzel binaların çoğunu ortaya çıkarmıştır. Şehrin adı Homeros’un Odysseia destanında Odysseus’un gemisinin bu şehrin yakınlarına gömülen dümencisinden gelmekteydi.

Mosaic niche from Baiae with garden scene, a peacock on a fence with other birds and leafy plants, 1st century AD, Fitzwilliam Museum, Cambridge (UK)
Baiae’den mozaikli niş, bahçe manzarasına sahip, diğer kuşlar ve yapraklı bitkilerden oluşan bir çit üzerinde bir tavus kuşu, MS 1. yüzyıl, Fitzwilliam Müzesi, Cambridge (İngiltere). Fotoğraf: Carole Raddato. (Flickr, CC BY-SA 2.0)

Doğal volkanik deliklerin üzerinde bulunan Baiae, şehrin her yerinde ortaya çıkan sıcak su kaynakları ile oldukça kolay inşa edilen şifalı kaplıcalarıyla ünlüydü. Antik dönemde Nero, Cicero ve Caesar gibi en güçlü kişilerin kenti ziyaret ettiği ve bunların çoğunun orada kalıcı tatil villaları inşa ettiği biliniyordu. 8. Yüzyılda Araplarca işgal edilen eski lüks kentin kalıntıları 16. Yüzyıl başlarında, tamamen terk edilmişti. Şehir kalıntılarının boşaltılmasından sonra, su seviyesi bir zamanlar bölgeye su çekilen aynı volkanik deliklerden dolayı yavaşça yükseldi ve antik kalıntıların çoğu koyun sığ suları altında boğuldu.

Baia Parkı Harabelerinde Görülebilecek Yerler

Günümüzde Baia’nın antik kalıntıları dünyanın az sayıdaki sualtı arkeolojik parkından birisi olarak ziyaret edilebilir. Ziyaretçiler yıkık yapıları ve şaşırtıcı bir şekilde korunmuş kent heykellerini cam dipli tekneler vasıtasıyla hatta şnorkelle yüzerek veya tüplü dalış yaparak görebilirler. Kentte birkaç tapınak vardı ve bu yapılar Merkür Tapınağı, Diana Tapınağı ve Venüs Tapınağı gibi kubbeli yapılardı. Ayrıca yukarıdaki kasabada batık olmayan Parco Archeologico delle Terme di Baia‘da pek çok ilginç yapı ve eser görülebilir. Sosandra Hamamlarında keşfedilen Helenistik heykeller günümüzde şehrin arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.

Diana Tapınağı

Diana Tapınağı, şimdi yarı yarıya çökmüş olan zeminden buhar topladığı için termal banyolar için kullanılmıştır.

Merkür Tapınağı

Dünyanın en büyük Merkür Tapınağı olup, büyük tüf bloklarından yapılmış ve kubbede merkezi bir deliğe sahip 21.5 m çapında bir kubbeye sahiptir. Hamamın

The Hemicycle Nymphaeum Theatre, Archaeological park of Baiae, Baia
Yarım daire formundaki Nymphaeum Tiyatrosu, Baiae Arkeoloji Parkı, Baiaa. Fotoğraf: Carole Raddato. (Flickr, CC BY-SA 2.0)

soğuk havuzunu içine almak için kullanılmıştır.

Venüs Tapınağı

Venüs Tapınağı, 3 metre çapında, havuza bakan bir balkona ve sekiz büyük kemerli pencereye sahip, batık bir sekizgen şeklinde bir yapıydı. Scipione Mazzella, orada tanrıçanın heykelini bulduğunu iddia etmişti.

Ambulatio Villası

“Ambulatio Villası”, altındaki körfezin olağanüstü manzarasına sahip birkaç merdiven seti ile birbirine bağlanmış altı teraslı bir yapıdır. Son merdiven “Merkür sektörüne” götürür. İkinci terasta iki tacı olan uzun bir koridor bulunmaktadır.