Amerika Birleşik Devletleri

Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu (Washington)

Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu, Washington’un Georgetown semtinde yer alan federal stilde inşa edilmiş ve tertemiz peyzajlı bahçeleri ile ünlü bir malikane olup, bu görkemli konak Bizans, Kolomb öncesi, Ortaçağ, Rönesans sanat ve mobilya özgü çeşitli koleksiyonları barındırmaktadır. Bizans tarihi açısından eşsiz değerdeki Dumbarton Oaks Papers adlı akademik derginin basılması da bu enstitünün çalışmaları arasındadır.

İlk başta Avrupa başkentlerinden birine aitmiş izlenimi veren bina Washington D.C.’nin tepelerinde Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu’na ev sahipliği yapmaktadır. Dumbarton Oaks adını Birleşmiş Milletlerin kurulmasına yol açan 1944 Dumbarton Oaks Konferansı ile olan bağlantısından dolayı daha önce duymuş olabilirsiniz. 2. Dünya Savaşı‘nın son döneminde 47 gün boyunca, müttefik diplomatlar savaş sonrası hedefleri burada belirlemişti. Orijinal malikane birkaç yeni kanatla genişletildi ve her bölümün kendine özgü bir tasarımı var.

Koleksiyonlar

Hestia duvar halısı “Bereket dolu Hestia” 112 x 135 cm. Mısır, 6. yüzyıl. 1945 tarihli Paganizm’in Ölümü kitabı taramasından elde edilmiştir. Dumbarton Oaks Koleksiyonu, Washington D.C

Bizans sanatı, sütunlardan ve mozaiklerden oluşmakta olup, Yunan sanatından sinlenmiş bir alanda; Kolomb öncesi eserler, cam ve ışıkla dolu zarif bir şekilde bitmiş modern bir alanda; Ortaçağ ve Rönesans çalışmaları, orjinal konutun bir parçası olan bir sergi alanında yer almaktadır.

Resim Koleksiyonları ve Saha Arşivleri

Resim Koleksiyonları ve Alan Çalışması Arşivi, çoğu Bizans konusu olan 500.000’den fazla görüntüyü çeşitli formatlarda barındırmaktadır. Kolomb öncesi ve bahçe ve peyzaj çalışmalarını destekleyen fotoğraflar ve arşiv koleksiyonları da geliştirilmektedir.

Kütüphane

Dumbarton Oaks Araştırma Kütüphanesi, üç çalışma programını destekleyen 200.000’den fazla kitap veya dökümanı içermektedir. Blisses ailesinin armağanı sırasında 8.000 ciltlik, geç klasik, erken Hristiyan, Bizans ve Ortaçağ sanat ve arkeolojisine ilişkin Bizans malzemeleri, şimdi 550 dergi aboneliği bulunan 149.000 cilte ulaşmıştır. Araştırma Kütüphanesi, 1964 yılında Robert Woods Bliss’in Kolomb öncesi sanat tarihi, antropoloji ve arkeoloji konularında 2.000 ender ve önemli eseri, 32.000’den fazla cilt ve Mildred Bliss’in nadir ciltler de dahil olmak üzere kişisel koleksiyonunu almıştı. Nadir Kitap Koleksiyonunda 10.000’den fazla cilt, baskı, çizim, fotoğraf ve taslak bulunmaktadır.

Dumbarton Oaks garden
Dumbarton Oaks bahçe peyzajı

Bina

Dumbarton Oaks’in oturduğu arazi, bir zamanlar Queen Anne’nin 1701’de Ninian Beall’e yaptığı Dumbarton Kayası (Rock of Dumbarton) bağışının bir parçasıydı. 19. Yüzyılda üzerine ilk bina inşa edilmiş, 19. yüzyılın ortalarında büyük ölçüde genişletildikten sonra ve yeniden isimlendirilmiştir. Malikanenin göze çarpan sakinleri arasında, ofiste ilk görev süresi boyunca evde yaşayan ABD Başkan Vekili (vice president) John C. Calhoun oldu. 1920’de Mildred ve Robert Wood Bliss mülkü satın almış ve tarihi ismine referansla Dumbarton Oaks adını koymuştur. Bliss ailesi, mülkiyeti giderek bugün kapladığı 54 dönüm alana genişletmekle kalmamış, bugün sergilenen tarihi eserleri toplamışlar dahası ve ölümlerinin ardından 16 dönümü Harvard Üniversitesi’ne bağışlamışlardır.

Gitmeden önce bilmek gerekenler

Dumbarton Oaks Müzesi ve bahçeler Salı – Pazar günleri halka açıktır.

Linkler

Dumbarton Oaks’ta Bizans Çalışmaları programı (Byzantine Studies) web sitesi