İtalyan Mutfağı

Bra sosisi (Salsiccia di Bra)

Salsiccia di Bra veya Bra sosisi, Geleneksel Tarımsal Gıda Ürünü (P.A.T.) olmanın ötesinde kraliyet kararnamesiyle korunan tek İtalyan yemeği de olabilir. Piemonte’de, sadece Bra Sosisinin Korunması ve Geliştirilmesi Konsorsiyumu ile ilişkili kasaplar tarafından üretilmektedir.

Kökler

Tarihsel olarak dana etinden imal edilen sosisin kökleri 16. yüzyıla kadar uzanıyor. İtalya’nın Bra kasabasındaki yerel kasaplar, tipik olarak çiğ yenen spiral bir sosis yapmak için atık dana etleri kullanmaya başladı. O dönemler domuz eti kullanılmayan bu sosis, özellikle yakındaki Cherasco kentinde yaşayan Yahudi cemaati tarafından tüketilmekteydi. 1847’de, günümüzün kuzeybatı İtalya’sını kapsayan Savoy Kralı Carlo Alberto, sığır sosisleri konusunda ülke çapında bir yasağı uygulamaya geçirdiğinde, yerel kasaplar en çok satan soğuk kesim için endişeleniyorlardı. Fakat bra sosisi korundu. Sözlü tarihe göre, özel bir kararname ile dana eti yasağına rağmen, sevilen sosisleri yapma ve satma hakkı verdi. Peki bir kral niye dana bazlı sosis tasarrufu yapmak için uğraşsın? Popüler bir teoriye göre, Carlo Alberto yasağın Cherasco’nun Yahudi toplumunu olumsuz yönde etkileyeceğini fark etti. Kimileri ise kralın Salsiccia di Bra’yı kendisinin de sevdiğini ve kraliyet mutfağına istikrarlı bir tedarik sağlamak istediğini düşünüyor. Kesin olan, dana eti yasağından 170 yıl sonra salsiccia di Bra’nın Bra’nın İtralya’nın ikonik yiyeceklerinden biri olmaya devam ettiği ve yerel gıda otoriteleri tarafından sertifikalı bir geleneksel ürün olarak kabul edildiğidir.

Tüketim

Yerli İtalyanlar çoğunlukla, Bra sosisi antipastinin bir parçası olarak, ana yemeklerden önce sunulan soğuk etler ve sebze yemeklerinden bir seçki veya aperitivo sırasında yemek öncesi bir içkisine eşlik için atıştırmalık olarak çiğ yemektedir. Sığır eti tartarına benzer şekilde, Salsiccia di Bra, diğer İtalyan sosis türlerine kıyasla daha hassas bir tada sahiptir. Çiğ yemek veya sadece bir miktar limon suyuyla yemek, et ve şarabın ince karışımını takdir etmenin en iyi yoludur. Sertifikalı üreticiler, sosisin sırrının et, beyaz şarap ve yerel bitkilerin doğru karışımında yattığını söylüyor.

Bra sosisi çoğunlukla çiğ olarak veya et bazlı bir makarna çeşnisi olarak tüketilir. Ne yazık ki koşer değildir çünkü tarifi şimdi domuz yağı da içermektedir. Her ilk bahar Bra şehri, Salsiccia di Bra’ya adanmış bir festivale ev sahipliği yapar.

Ayrıca Bak

İtalyan salamları, jambon ve pastırma çeşitleri