İtalyan Mutfağı

Antipasti ve Antipasto (İtalyan muftağı)

 

Antipasto (Çoğul: antipasti) Yemek öncesi tüketilen iştah açıcı mezelere (ordövr) verilen isimdir. Geleneksel İtalyan mezeleri çeşitli peynirler, zeytin, biber, mantar, hamsi, enginar, salamura et ve sebzelerden oluşmaktadır.

 Antipasti al carrello Restoranlarda müşteriye meze çeşitlerinin sunulduğu servis

Prosciutto, peynir ve ekmekten oluşan brusetta benzeri bir antipasti

arabası

Antipasto assortito Karışık ordövr

Antipasto di pesche Deniz ürünleri mezeleri

Kızarmış sebzeler, prosciutto, domates ve peynirden oluşan meze tabağı antipasti

Antipasto rustico Çiftlik ürünü mezeleri

Antipasto vegetariano Vejetaryan mezeleri

Aperitivo Aperatif; öğle veya akşam yemeği öncesinde içilen kokteyl.

Aperitivo analcolico Alkolsüz aperatif

Barbagiuai Kuzey batı İtalya (özellikle Liguria) ve Fransız Rivierası’na özgü bir iştah açıcı olup, pazı ve ricotta peyniri ile doldurulup kızartılan üçgen formunda, P.A.T etiketli böreğin adıdır. Monako kökenli olduğu sanılan Barbajuan’ın adı Monako’da konuşulan ‘Monégasque’ lehçesinde ‘John Amca’ anlamına gelmektedir.

Bruschetta /bruˈsketta/ Sarımsakla ovulup kızartılmış ekmek üzerine zeytinyağı,

Bruschetta

tuz ve genellikle kıyılmış domates (bazen sebze, fasülye, işlenmiş et veya peynir) eklenerek hazırlanan bir antipastodur. En ünlü çeşidi ekmeğin üstünde fesleğen, taze domates, sarımsak, soğan ve mozzarellanın yer aldığı Bruschetta pomodoro olup, ayrıca Abruzzo bölgesinde ventricina adlı salam da kullanılmaktadır. Toscana bölgesinde ise ilk zeytinyağı ürünün elde edildiği Kasım ayında fettunta adlı üzerinde hiçbir süsleme malzemesi olmayan bir bruschetta varyasyonu hazırlanmaktadır.

Capunsei Alto Mantovano’ya özgü P.A.T etiketli bir aperatif (primo piatto) olup, bayat ekmek, yumurta, tereyağı, grana padano peyniri, et suyu, noce moscata (küçük hindistancevizi), maydanoz ve tuz kullanılarak hazırlanmaktadır.

Capuzi garbi Friuli Venezia Giulia bölgesinde lahana turşusuna (Sauerkraut) verilen isim olup genellikle domuz eti veya haşlama et tabağının kenarında servis edilmektedir.

Cicheti Venedik’te bacari adı verilen barlarda şarabın yanında verilen et veya balık cinsi atıştırmalıkların adıdır. Kızartmış kalamar, polpette (dana eti, patates ve baharat içerikli misket köfte), folpeti (zeytinyağı ve limon suyuyla servis edilen haşlanmış ahtapot), baccal mantecato (sarımsaklı morina), sarde in sar (marine sardinya) en bilinen cicheti çeşitleridir.

Frico /ˈfriːko/ Friuli-Venezia Giulia bölgesinnde Montasio veya Asiago gibi sert ve yağlı peynirlerin rendesi ve haşlanmış patatesten yapılan P.A.T etiketli bir garnitür olup, çorba ve yahnilerin yanında servis edilmektedir.

Panissa Liguria mutfağına özgü su, ruz, neytinyağı ve nohut unu kullanılarak hazırlanan lapanın adı olup, özel kalıplarda küp formunda kesilerek limon ve soğan ile birlikte servis edilmektedir

Pallotte cacio e ova Molise ve Abruzzo bölgelerinde domates sosunda pişirilmiş ekmek, peynir ve yumurta toplarıdır.