Roma

Quartiere Coppedè (Roma)

Quartiere Coppedè[1], Roma şehrinin kuzey kısmındaki Trieste bölgesinde yer alan Via Tagliamento, Via Arno, Via Ombrone, Via Serchio ve Via Clitunno arasındaki blokta yer alan tuhaf ama güzel ve kesinlikle görmeye değer bir bina kompleksidir. Antik Yunan, Roma, Barok, Maniyerist[2], Ortaçağ ve genel olarak Art Nouveau karmaşasının fantastik karışımı bölgede 1919’da Floransalı mimar Gino Coppedè tarafından 1927’de ölümüne dek hayata geçirilmiş ve mimarın adıyla anılmıştır.

Frog Fountain at Quartiere Coppedè, Rome Italy
Quartiere Coppedè’deki Kurbağa Çeşmesi (Flickr, Sarah Nichols; CC BY-SA 2.0)

1915 yılında Piazza Pietra’da bulunan Modern Yapı Limited Şirketi (Società Anonima Edilizia Moderna) genel müdürü Aonzo Arnaldo Roma’da Piazza Quadrata’ya (piazza Buenos Aires) bitişik bir yaşam alanı tasarladı. 1918’de olduğu gibi, inşaat komisyonunun denetçisi tarafından getirilen kısıtlamalarla, inşaat komisyonu ve mimar Coppedè arasında pek az zorluk ve zıtlık arasında inşa edilmiştir. Quartiere Coppedè’nin Art Nouveau evleri, çiçekler, mitolojik ve orta çağ ayrıntılarıyla dolu olsa da, bu geniş alanda Coppedè’nin fantezileri için bolca yer vardı. Mahallenin 40 yapıya ev sahipliği yapan 31.000 metrekaresi Floransa kuleleri ve dış mozaikler ve fresklerle süslenmiş Venedik sarayları, Barok Roma sarayları, gerçek ve taklit papalık stemmataları[3], güneş saati ile doldurulmuştu. Garip güzelliği sayesinde, Quartiere Coppedè pek çok filme için set olarak kullanılmıştır.

Quartiere Coppedè’nin tuhaf dış mekân avizesi (Flickr, Nephelim BadTusk, CC BY-SA 2.0)

Gitmeden önce bilinmesi Gerekenler

Quartiere Coppedè’ye, Piazza Mincio’ya kısa bir yürüyüş mesafesinde olan Piazza Buenos Aires‘e 3 veya 19 numaralı tramvaylarla ulaşabilirsiniz. Açıkçası, Quartiere Coppedè’de yapılacak pek bir şey olmayıp, ziyaret etmenin temel nedeni binaların tuhaf güzelliğini seyretmektir. Burada herhangi bir restoran, kafe veya dükkan bulunmamasına rağmen sizinle aynı nedenle bölgeye gelen ve etrafta dolaşan pek çok turist görebilirsiniz.

Fontana delle Rane

Hazır oraya kadar gitmişken Piazzo Mincio‘ya da uğradığınızdan ve Beatles’ın Roma’da bir konserden sonra içine daldıkları tuhaf Fontana delle Rane (Kurbağa Çeşmesi) ‘ye göz atabilirsiniz. Fontana delle Rane ve Piazza Mattei’deki Fontana delle Tartarughe (Kaplumbağa Çeşmesi) Roma’daki en sevdiğim küçük çeşmelerdir. Mahallenin girişini gösteren yol üzerinde bulunan Quartiere Coppedè’nin tuhaf dış mekân avizesini bulacağınız Via Tagliamento üzerindeki kemere bir bakın. Meydanın en çok fotoğraflanan bölümü Via Tagliamento’nun kemerli giriş kapısıdır.

Notlar

[1] İtalyanca quartiere, “mahalle” anlamına gelir

[2] Maniyerizm, yaklaşık 1520-1580 tarihleri arasında ortaya çıkmış olan bir sanat üslubudur. Rönesans’ın getirmiş olduğu yetkinliğe karşı bir çıkış olmuş, kendisinden sonra gelen üslup ve akımlara önayak olmuştur. Başlatıcısı ve en önemli temsilcisi Michelangelo Bounarotti’dir.

[3] Stemmata nedir?: Roma’da ileri gelen aileler tarafından yazdırılan başlanan soy kütükleri