Roma

Largo di Torre Argentina (Roma)

Largo di Torre Argentina, eski Campus Martius’da dört Roma Cumhuriyet dönemi tapınağı ve  Pompey Tiyatrosu kalıntılarını barındıran bir meydan olup, adını Latin ismi Argentoratum olan Strasbourg kentinden almaktadır. 1503 yılında, Strazburg’dan gelen ve “Argentinus” olarak bilinen Papalık Tören Ustası Johannes Burckardt burada Casa del Burcardo adında bir saray ve Torre Argentina adlı bir kule inşa etmişti. Meydandaki diğer kule yine Ortaçağ’sa inşa edilmiş olup adını ise Papa II. Antipope Anacletus Pierleoni kısa boylu olduğu için Torre del Papito (“Küçük Papa’nın Kulesi”) olarak anılmaktadır.

Keşfi

İtalya’nın birleşmesinden sonra 1909’da, Torre Argentina’nın bulunduğu bölge de yıkılarak Roma‘nın bir kısmını yeniden inşa etmeye karar vermişti. 1927’deki yıkım çalışmaları sırasında mermer bir heykelin devasa başı ve kolları keşfedildi. Arkeolojik inceleme yapılınca, dört tapınak ve Pompey Tiyatrosu’nun bir parçası olan Roma Cumhuriyet dönemine tarihlenen kutsal bir alanın varlığını ortaya çıkmıştı. Julius Caesar, Pompey Tiyatrosu’nun Curia’sında[1] öldürülmüştür. Böylece Mussolini döneminde gerçekleştirilen imar faaliyetleri sırasında (Bkz. Faşist İtalya’da Mimari) cadde seviyesinin 20 metre altında kalmış tapınaklar ve meydan ortaya çıkarılmıştır.

Roma Torre Argentina’da kediler

Kedi Cenenti

Hayvan severlerin haberi var mı bilemiyorum ama Roma’da kedilere ait Largo di Torre Argentina adlı bir tapınak kompleksi bulunmaktadır. Torre Argentina’daki gönüllüler, çoğu sakat ya da hastalığa yakalanan yaklaşık 130 kedinin bakımını yapmaktadır. Mussolini döneminde saha kazıldıktan sonra, Roma’nın vahşi kedileri buraya yerleşmiş hayvanseverler de onları burada beslemeye ve bakımlarını yapmaya başlamıştır. 1990’ların ortasından bu yana, kedi nüfusu yaklaşık 90’dan 250’nin üstüne çıkmış ve organizasyon, hasta veya yaralı kedilerin yanı sıra, vahşi popülasyonun kontrol altında tutulması için kapsamlı bir kısırlaştırıma programı da uygulamaya başlamıştır. Burası dışında Cestius Piramidi yakınında, Protestan Mezarlığı’nda bir başka Roma kedisi tapınağı bulunmaktadır.

Nasıl Gidilir?

Largo di Torre Argentina’ya giriş, Via Florida ve Via di Torre Argentina’nın köşesidir. Burada çalışan hayvanseverler son derece arkadaş canlısıdır. Yaralı ve yaşlı kedilerin kaldığı kapalı alanı ziyaret ederseniz bağış yapmayı düşünebilirsiniz.

 

[1] Curia nedir?, Curia, Roma’nın erken dönemlerinde aşağı yukarı kabilelere göre yapılmış toplumsal taksimle oluşmuş her bir alt bölüm ve aynı zamanda bir Mecaz-ı mürsel olarak kabile üyelerinin bir araya gelerek kabile ile igili meselelerini tartıştıkları yer.