Roma

Galleria Sciarra (Roma)

Roma şehrinin göbeğinde Trevi Çeşmesi ve Via del Corso’dan sadece birkaç adım ötede sanatseverlerin ilginç bulacağı Galleria Sciarra adlı gizli bir Art Nouveau bulunmaktadır. Kapalı bir geçit ve özel avlu olmakla birlikte mesai saatlerinde halka açıktır; girişler Via Marco Minghetti ve Piazza dell’Oratorio’dadır.

Galleria Sciarra, Rome
Freskler

Yapımı

Galleria Sciarra, Rome
Galleria Sciarra

Galleria Sciarra, 1885-1888 yılları arasında, yeni başkentin inşasıyla bağlantılı Roma’nın merkezi bölgelerinin yeniden yapılandırılması ve modernizasyonu aşamasında doğdu. Proje, özellikle yeni binalarda dökme demir kullanımına özen gösteren mimar Giulio De Angelis’e verilmişti.

Özellikleri

Roma İmparatorluğu’nun mirası kentin her tarafına dağılmış soluk renkli antik kalıntılarından sonra parlak, rengarenk freskleriyle gözlerinize ziyafet çektirmeye hazırlanabilirsiniz. Roma’nın varlıklı ve güçlü ailelerinden Sciarra ailesi için 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen avlu belki de Roma’daki en güzel alışveriş merkezlerinden biri olacaktı. Alanı çevreleyen dört katlı duvarların her santimi, zarif, kıvrımlı çiçek desenleriyle çevrili, kadın ve erkeklerin renkli freskleriyle kaplıdır. Giuseppe Cellini tarafından boyanan bu muhteşem sanat eserinin ana odak noktası, kadınları yaşamın çeşitli evrelerinde kutlamayı amaçladığı için kadınlar olmuştur. Özgürlük tarzı dekorasyonu, kadın erdem modellerini (“La Pudica”, “La Sobria”, “La Forte”, “L’Umile”, “La Sobria”, ” Glorificazione della donna”, “La Paziente”, “La Benigna”, “La Signora”, “La Fedele”, “L’Amabile”, “La Misericordiosa”, “La Giusta”) ve burjuva gündelik hayatın sahnelerini temsil ediyor. Cam ve demir Tonozlu tavan güneş ışığının avluya dökülmesini sağlayıp, fresklerdeki ayrıntıları aydınlatmaktadır. Güneş battığında, avluya sıcak sarı bir ışığın girmesi için ışıklar yakılmaktadır. 1970’lerin sonunda gerçekleştirilen restorasyonda, binanın tamamen boşaltıldığı ve betonarme olarak yeniden yapıldığı not edilmelidir.

Kaynaklar

Claudio Rendina, Enciclopedia di Roma, Roma, Newton Compton Editori, 2005, ISBN 88-541-0304-7.

Claudio Rendina, Donatella Paradisi, Le strade di Roma. Volume terzo P-Z, Roma, Newton Compton Editori, 2004, ISBN 88-541-0210-5.