Halkbilim Yunan Mitolojisi

Denizin yaşlı Adamı

Denizin Yaşlı Adamı[1], Yunan mitolojisinde genellikle Nereus veya Proteus kimi zaman Triton, Pontus, Phorcys veya Glaucus gibi su tanrıları ile özdeşleştirilen ilkel bir figür olup, aynı zamanda Thetis’in (Akhilles’in annesi) babasıydı.

 

Yunan Mitolojisinde Denizin Yaşlı Adamı

Homeros’un Odysseia adlı eserinin 4. kitabında Menelaus, Telemachus‘a evine yaptığı yolculuğu ve Denizdeki Yaşlı Adam’ın tavsiyesini nasıl alması gerektiğini anlatmaktadır. Yaşlı Adam yakalanırsa her soruyu cevaplayabilirdi ancak onu yakalamak için bir formdan diğerine geçtiği anı beklemek gerekmekteydi. Menelaus onu yakaladıktan sonra sorgulama sırasında, Telemachus’un babası Odysseus‘un hala hayatta olup olmadığını sormuştu.

 

Sinbad’da Denizin Yaşlı Adamı

Denizci Sinbad, beşinci seferi sırasında bir çeşit deniz canavarı olarak tasvir edilen ve Deniz’in şeyhi (Shaykh al-Bahr[2]) olarak adlandırılan bu varlığa rastlamıştır. Sinbad masallarında Denizin Yaşlı Adamının, gezginleri bir dere boyunca taşırken omuzları üzerinde gezmesine izin vermek için bir yolcuyu kandırdığı anlatılmaktadır. Yaşlı Adam daha sonra kendini sırtında taşıyan kurbanını serbest bırakmayacak, kurbanını istediği yere götürmesi için zorlayacak ve kurbanlarının sonunda bu sefil muameleden ölmelerini sağlayacaktır. Bununla birlikte bu tuzağa düşen Sinbad, Yaşlı Adam’ı şarapla sarhoş ettikten sonra sırtından atıp öldürmeyi başarmıştır.

 

Notlar

[1] Yunanca Géronta tês Thálassas (Γέροντα της Θάλασσας). İngilizce literatürde The Old Man of the Sea

[2] Arapça شيخ البح