İtalya’da Yaşam ve Seyahat Hakkında Çok Önemli İpuçları
İtalya’da Sağlık ve güvenlik
İtalya’ya giderken düzenli kullandığınız ilaçları hatta gerektiğinde kullanabileceğiniz ağrıkesici ve antihistaminikleri yanınıza almayı unutmayın. İtalya’da acil bir sağlık sorununuz olduğunda 113 veya Türkiye’de olduğu gibi 112’yi arayabilirsiniz ki (Acil arama ABD’de 911, İngiltere’de 999’dur). Bir sıkıntı yaşadığınız sırada bir sağlık sorununda ya da cüzdanınız bir yankesici tarafından çalındığında İtalyanca aiuto (‘ayuto’ olarak telaffuz edilir) şeklinde bağırabilirsiniz.
Avrupa’nın diğer ülkeleri gibi İtalya’da güvenli bir ülke olup, ciddi suçlar nadiren işlenmekteyse de kalabalık mağaza hatta müzelerde yankesicilerin (pickpocket) karanlık sokaklarda ise kapkaççıların kurbanı olma ihtimaliniz her zaman vardır. İtalyan commessi (mağaza görevlileri) kötü şöhretli olup, bütün rafı indirttiğinizde, alıcı olmadığınız anlaşıldığında ya da birkaç çift ayakkabıyı arka arkaya denediğinizde güler yüzle karşılanmayabilirsiniz.
İtalya’da Yemek
İsviçre kalitesinde olmasa da İtalya’da musluk suyu içilebilir kalitede olup, otelinizin
hatta sokak çeşmelerinin suyunu içmek için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte klor oranı sizi rahatsız ediyorsa en iyisi şişelenmiş su olup, market, otel veya sigara büfelerinden (tabaccheria) acqua naturale (doğal içme suyu), acqua frizzante (hafif gazlı su) veya Ferrarelle gibi bir acqua minerale (maden suyu) satın alabilirsiniz.
İtalyanlar yemek siparişi verirken genellikle yemeği olduğu gibi isterler içinden bazı malzemelerin çıkarılmasını istemezler ama siz turistsiniz ve garsona yemeğinize dâhil olmasını istemediğiniz malzeme ve garnitürlerin çıkarılmasını isteyebilirsiniz.
İtalyanların milli yemeği spagetti olup, çatala dolayarak yenilmektedir. İtalyan kahvaltı geleneği Türkiye’ye oranla zayıf olup, çoğunlukla cappuccino ve cornetto ya da espresso ve kruvasan (croissant) ile reçelden ibarettir. Bu yüzden lüks oteller dışında önünüze yumurta, jambon, sosis ve peynir çeşitlerinin erileceğini boşuna beklemeyin. Servis (Servizio) genellikle yemeğe dâhil olmakla birlikte bahşiş genellikle beklenen bir şeydir ve mutlaka nakit verilmelidir. Ayrıca bulunduğunuz şehir ve restoranın özelliğine göre restoranda yemek yediğiniz masa için kişi başı birkaç € kuver ücreti (coperto) de hesaba dâhildir. Slow Food akımının bizzat başladığı yer olan İtalya’da restoranlarda garson ve aşçıların acelesi olmayıp hızlıca bir şeyler yemek istiyorsanız bir pizzeria’ya (pizzacı) gitmeniz yerinde olacaktır. İtalya’da kahvaltı genellikle 07: 00-10: 30, öğle yemeği 12:30 – 14:30, akşam yemeği 7:30 – 22:00 arasında servis edilmektedir. Öğlen 13.00 ve akşam 21:00 civarı restoranların en yoğun olduğu saatlerdir. İtalya’da alkollü ürünlerin satışı 06.00 ile 03.00 saatleri arasında ve 16 yaş üstü olmak üzere sınırlandırılmıştır. Bununla birlikte ergen çocukların bile suyla karıştırılmış şarap içmesi normal karşılanmaktadır. Ayrıca önemli turizm merkezleri ve büyük İtalyan kentleri dışında çocuk menüsü diye bir şeyin bilinmediğini de bir kenara not etmenizde fayda vardır.
İtalya’da Araba Kullanmak ve Kiralamak
İtalya’da özellikle kırsal kesimde seyahat için araba kiralamak şehirlerde ise toplu taşıma, yürüyüş ya da bir taksi en akıllıca gezme yoludur. İtalya’da araç kiralayabilmek için en az 21 yaşında ve geçerli bir ehliyet ile kredi kartı sahibi olmalısınız. İtalya’da otoyollar ücretsiz otobanlar (autostrade) ise ücretli olup, otoban girişlerinde otobandan çıkarken ödeme yapacağınız tek kullanımlık bir bilet alırsınız. İtalyanca entrata ‘giriş’ uscita ise ‘çıkış’ anlamına gelmektedir. İtalyan şehirlerinde otoparklar dışında yol kenarına mavi ile işaretli yerlere parkometrelerden kaç saat kalacaksanız önceden ücretini ödeyip ön cam içine polisin görebileceği şekilde bırakmak suretiyle park edebilirsiniz. Şehirlerarası yollarda sürüş halindeyken emniyet kemeri takılması ve farların açık bırakılması zorunlu olup, cep telefonu kullanmak yasaktır. İtalya’da trafik polisi, para cezaları için sizden nakit ücret talep edebileceğinden, ödemeye hazır olmanız tavsiye edilir. Tüm Avrupa’da olduğu gibi İtalya’da da alkollü araç kullanma konusunda katı kısıtlamalar ve sert para cezaları mevcuttur. Trafik polisi özellikle Cuma ve cumartesi geceleri pek çok noktada araçları durdurup alkol kontrolü yapmaktadır. Hız sınırı otobanlarda 130 km/k, otoyollarda 110 km/h, tangenziali olarak bilinen yan yollarda 70-90 km/h, şehir içinde 50 km/h olup, hız sınırı ihlali durumunda ödemeniz gereken ceza 1000€’ya kadar çıkabilmektedir.
Ayrıca Okuyun: İtalya’da Araba Kullanmak
İtalya Seyahati İçin Çok Önemli İpuçları
İtalyan kasabaların pek azında umumi tuvalet mevcut olup, bu tür durumlarda halka açık bir bar, cafe veya restorantın tuvaletini kullanabilirsiniz. Bu işletmeler yasal olarak müşterilerine tuvalet erişimi izni vermek zorunda olmakla birlikte sadece tuvalet ihtiyacı için gitmiş bile olsanız nezaket gereği en azından bir kahve içmek yerinde olacaktır.
İtalya’da çoğu müze haftada bir gün, genellikle pazartesi günleri kapalıdır. Bankalar hafta içi 08:30 ile 13:30 arasında ve öğleden sonra birkaç saat daha açıktır. Roma’daki Aziz Petrus gibi birkaç büyük kilise gün boyu açık olmakla birlikte kiliselerin çoğu ise sabahın erken saatlerinden öğlen saatlerine kadar açık olup, tekrar açılmadan önce ve öğleden sonra saat 07:00’da kapanmadan önce üç ile dört saat arasında kapalıdırlar. Eczaneler genellikle hafta içi 08:30 ile 13:00 ve 16:00 ile 20:00 arasında, cumartesi sabahları ise sabah 09:00 ile 13:00 arasında açıktır. Ayrıca belirli bir bölgede acil durumlar için en az bir eczane nöbetçi olarak açık tutulmaktadır. Mağazaların çoğu pazartesi cumartesi arasında 09:00 – 13:00 ve 15:30 ya da 16:00 – 19:30 saatleri arasında açık olsa da İtalya’nın Katolik bir ülke olması nedeniyle pazar günleri neredeyse tümü kapalıdır. Giyim mağazaları genellikle pazartesi sabahları, berberler ve kuaförler ise pazar ve pazartesi günleri kapalıdır. Bununla birlikte Roma gibi büyük şehirlerde bazı turistik mağazalar tüm gün açık tutulmaktadır.
Büyük otoyollarda benzin istasyonları genellikle 24 saat açık olmakla birlikte çoğu benzin istasyonu sadece pazartesiden cumartesiye 07:00 – 19:00 saatleri arasında açıktır. Bununla birlikte pek çok benzin istasyonu self servis olup çok azında pompacı bulunmakta, hem self servis hem de pompacı bulunduran istasyonlarda pompacı vasıtasıyla yakıt almak genellikle biraz daha fazla ücret önemenize sebep olmaktadır.
Noel, Yeni Yıl ve Paskalya dışında Epifani (6 Ocak), Kurtuluş Günü (25 Nisan), Pasquetta (Paskalyadan sonraki gün), Mayıs Günü (1 Mayıs), Cumhuriyet Bayramı (2 Haziran), Ferragosto (Ağustos) 15), Tüm Azizler Günü (1 Kasım), Günahsız Gebelik Günü veya Immaculate Conception (8 Aralık), Aziz Stephen Bayramı (26 Aralık) kutlanmakta ayrıca her kasabada yerel azizler için çeşitli festivaller düzenlenmektedir.
İtalya tatiliniz için Ağustos ayı İtalyanların da çoğu tatile çıktığından dolayı iyi bir seçim olmayabilir.
İtalya Gezisinde Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
İtalya’da bazı yerlerde özellikle sergiledikleri eserlerin yayın haklarını elinde bulunduran ya da eserlerin flash ışığından zarar görmesini istemeyen müzelerde fotoğraf çekmenize izin verilmeyebilir. İtalya bir turizm ülkesi olmakla birlikte kasabalarda plaj kıyafetleriyle dolaşmak ve kiliselere uygunsuz kıyafetlerle girmek hoş karşılanmayabilir. Bazı İtalyan mağazalarında hatalı ürünlerin değiştirilmesi veya iadesi kabul edilmeyebilir. Denize üstsüz girmek veya güneşlenmek kuzey kasabalarında hoş görülebilirse de muhafazakâr güneyde olumsuz tepki almak olasıdır. İtalya’da küçük otellerin çoğunda çocuklar için özel eğlence yerleri bilgisayar oyunları hatta yüzme havuzu bile bulunmamakta, otel odasında bulunan televizyonlarda İtalyanca olmayan bir kanal bulmak bile çoğu zaman mümkün olmamaktadır. İtalya’nın engelliler için de cennet olmadığını söylemekte fayda olup, restoran tuvaletlerine tekerlekli sandalye erişimi nadiren bulunur ayrıca çoğu binanın asansörü olmadığı gibi otobüsler genellikle tekerlekli sandalye ile uyumlu değildir.