Yahudi Mitolojisi

Enoch (Yahudi Mitolojisi)

ENOCH Yahudi Mitolojisi‘nde iki ayrı karakterin adıdır.  İlki Jared’in oğlu, Methuselah’ın babası ve Nuh‘un büyük büyük babası ikincisi kabil’in oğludur.

Nuh’un atası Enoch, Kuran’da İdris Aleyisselam

Eski Ahit’te 365 yıl yaşadığı (Tekvin 5:3-18), Yeni Ahit’te ise birkaç kez adı anıldıktan sonra (Luka 3:37, Yahudiler 11: 5) Havari Yehuda kitabında Âdem’den sonra yedinci kuşak olduğu yazmaktadır (1:14–15). Enoch’a atfedilen 3 büyük apokrif çalışma olup bunların en önemlisii Etiyopya İncili veya Enoch’un 1. Kitabı olarak da bilinen çalışma MÖ 3 –MS 1. Yüzyıllar arasına tarihlenmektedir. Diğer iki apokrif Enoch kitabı ise MS 1. Yüzyıla tarihlenen Eski Slav İncili ile MS 5. Yüzyıla tarihlenen İbranice bir haham metnidir. Kuran’da Enbiyâ ve Meryem surelerinde bahsi geçen İdris peygamber ile Enoch’un aynı kişi olduğu sanılmaktadır.Nuh’un atası kabul edilen ilk Enoch ne Kabil’in ne de Kabil tarafından öldürüldüğü için soyunu sürdüremeyen Habil‘in değil Adem ile Havva’nın üçüncü oğlu Sethin soyundan gelmektedir. Seth’in soyu sırasıyla Enos, Kenan, Mahalalel, Jared, Enoch, Methuselah, Lamech ve Nuh şekliden sürmüş Nuh’un ise Shem, ham ve Japheth adlı üç oğlu olmuştur.

Kabil’in oğlu

Ayrıca yine Eski Ahit’te Tekvin bölümüne göre Kabil’in oğlu ve Irad’ın babası olarak bahsi geçen bir başka Enoch bulunmakta olup genellikle iki karakter karıştırılmaktadır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016