Yunan Mitolojisi

Patraklus, Patroklos (Yunan Mitolojisi)

Patraklus, Patroclus veya Patroklos (Eski Yunanca Πάτροκλος), Yunan Mitolojisi’nde Lokris’te bulunan Opus kentinin kralı Menoetius ile Sthenele, Periapis veya Polymele’nin oğlu, Helen’in taliplerinden birisi (Apollod. iii. 10. § 8.), Akhilleus’un kuzeni ve Troya Savaşı sırasında Hektor tarafından öldürülen en yakın arkadaşının adıdır (Homeros, İlyada xi. 608; Ovid. Her. i. 17; Hyginius. Fabulae 91).

Patroklos Troya Savaşı’nda

Daha çocukken kemik oyunu sırasında öfkeyle arkadaşı Klitonymos’u öldürünce sürgüne mahkûm edilen Patraklos, Peleus tarafından sahiplenilip, oğlu Akhilleus ile birlikte büyütülmüştür.

Patroklos, Troya Savaşı sırasında yiğitliğini gösterme fırsatı bulmuş son olarak Agamemnon’a kızıp savaş alanını terk eden dostu Akhilleus’un zırhıyla Myrmidonların başında Troyalılara saldırmıştır. Patroklus savaş boyunca sırasıyla Pyraikhmes, Areilokos, Proonoos, Thestor, Erylas, Erymas, Amphoteros, Epaltes, Tlepolemos, Ekhios, Pyris, İpheus, Euippos, Polymelos, Sapedon, Thasydemes, Sthenelas, Adrastos, Autonoos, Epheklos, Perimos, Epistor, Melanippos, Elas, Moulios ve Hektor’un arabacısı Kebrion’u öldürmüşse de tanrı Apollon’un yardımıyla Hektor tarafından öldürülmüştür. Patroklus’un cenaze ateşinde 12 Troyalı soylu kurban edilmiş olup, geç dönem söylencelerinde küllerinin Akhillesinkiler ile karıştırıldıkları söylenmektedir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınevi, Ankara, 2016