Yunan Mitolojisi

Styx (Yunan Mitolojisi)

STYX Yunan Mitolojisinde Yeraltı dünyasında akan aynı isimli nehrin tanrıçasının adı olup, Okeanus ile Tethys’in kızı, Titan Pallas’tan Zelus (heves), Nike (zafer), Kratos (güç) ve Bia (dayanıklılık) adlı çocukları olmuştur. Styx, Yunanca stygein (nefret) kelimesiyle ilişkilidir (Hes. Theog. 361; Apollod. i. 2. 2).

Styx, Titan olmasına rağmen Tanrılarla Titanlar arasındaki savaşta Zeus’un yanında yeraltınca ödül olarak kendi adını taşıyan nehrin bekçisi yapılmıştır. Tanrılar onun adı üzerine ant içer, yeminine vefasızlık eden tanrı bir yıl boyunca ambrosiadan yoksun bırakılıp, dokuz yıllığına Olympos’tan sürgüne gönderilmekteydi. Suyu insanlar için zehirli olmakla birlikte Thetis çocuğu evladı Akhilles’i topuğundan tutarak nehre batırarak bedeninin yaralanamaz hale gelmesini sağlamıştır.

Styx nehri, Ölüler dünyası ile gerçek dünyayı birbirinden ayıran ve nerede başlayıp nerede bittiği bilinmeyen bir nehir olup, kayıkçı Kharon ölü ruhları bu nehrin bir kıyısından alıp Ölüler dünyasına taşımaktaydı.

Yunan mitolojisinde Styx gibi yeryüzü ile Ölüler Dünyası Hades arasında akan toplam 5 nehir bulunmaktadır:

  1. Akheron ‘Acı nehri’
  2. Kokytus ‘Ağlama nehri’
  3. Phlegethon ‘Ateş nehri’
  4. Lethe ‘Unutkanlık nehri’
  5. Styks ‘Nefret nehri’

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016