Hint Mitolojisi

İndra (Hint Mitolojisi)

İNDRA Vedik dönemin en önemli tanrısı kabul edilen Aryan kökenli gökyüzü, sağanak yağmur, fırtına ve savaş tanrısı olup, yaratıcı özelliği yoktur. Devaların lideri olduğundan Devapati ve Meghavahana (bulutlara binen) olarak da bilinen İndra, Svargaloka veya Swarga adıyla bilinen cennetin efendisiydi. Rigveda’nın 1028 ilahisinin 250’sinde yakarılan İndra, Hint sanatında beyaz bir fil (Airavata) veya ata (Uççaişravas) binen, elinde vajra adlı şimşekleri taşıyıp, paranca adlı kılıç ile Şakradhanus adlı gökkuşağı yayını kullanan, bedeni gözlerle kaplı bir adam olarak tasvir edilmiştir. İndra’nın savaş arabası Vimana adını taşımakta olup, Matali adlı sürücü tarafından kullanılmaktaydı. Cennette yer alan Meru dağında Deva-pura (Tanrılar Şehri) Puşabhasa (Güneş Parlaklığı) adlı sarayında ikamet eden İndra ile ikiz kardeşi Agni Dyaus Pitar (Gök baba) ile Prithvi Mata‘nın (Toprak ana) çocukları olmakla birlikte aynı zamanda Aditi’nin çocuklarından birisi yani Aditya olarak da düşünülmüştür. İndra tüm insan ve cin düşmanlarını yenip, güneşi fethetmiş, Asuralardan birisi olup, kuraklıkla özdeşleştirilen Vritra adlı ejderhayı öldürmüş, bu yüzden Vrtrahan (Vritra’nın katili) olarak adlandırılmıştır. İndra, güç kazanmak için 3 göl dolusu soma içkisi içtikten sonra sarhoş olduğu halde yer ve göğü sallayarak Vritra’nın üzerine yürümüş, şimşek fırlatarak iblisi yok ettikten sonra dağları delerek suların yeniden ovalara akmasını sağlamış, ardından güneşi göğe yerleştirerek tarlalara yeniden bereket getirmiştir.

Soma tiryakisi olduğu için Somapa (Soma içen) adıyla anılan İndra bu yönüyle bir yandan Yunan tanrısı Dionysos ile benzerlik gösterirken şimşek tanrısı olarak diğer Hint-Avrupa tanrıları Thor, Zeus ve Perun ile akrabadır.

İndra

Siyah tenli ve düşman yerli Dasyu halkını sembolize eden Asuralarla savaştığı için özellikle Aryan savaşçılar tarafından tapınılan İndra’nın, Dasyuların Ari egemenliğine girmesini sağladığına inanılmaktadır. Sonradan toplum brahman adı verilen Hindu din adamlarının etkisi altına girince savaşçıların liderlik vasfını yitirmesine paralel olarak İndra da önemini yitirmiş, toplum kastlara bölünürken aşağıdaki örneklerde olduğu gibi İndra’ya atfedilen özellikler de değiştirilmiştir.

Ramayana destanında Vişnu’nun avatarı olan Rama, Ravana’nın oğlu İndrasit (İndra’yı yenmiş kişi) lakaplı bir zamanlar İndra ile savaşıp yenmiş iblis Meghanada’yı mağlup ederek Rama İndra’ya üstünmüş gibi gösterilmiştir (VI: 45, 22). Benzer şekilde Mahabharata’da ermiş Çyavana, kendisine sihirli güçler veren Aşvinler’e İndra’nın soma içkisinden ikram etmek istemiş, kendisine karşı çıkan İndra’nın elini de sihirle kaskatı hale getirmeyi başarmıştır (III, 122-125). Ramayana’dan bir başka örnekte ise İndra, ermiş Gautamaİndra, İndra mitoloji, Hint Mitolojisi, indra tanrı, hint mitolojisi indra, indra ne demek, Devaların lideri, gökyüzü tanrısı, yağmur tanrısı, fırtına tanrısı, savaş tanrısı,Devapati, Meghavahana, Swarga, vajra, İndra’nın savaş arabası, Vimana, Matali,Deva-pura, Puşabhasa,Agni Dyaus Pitar, Prithvi Mata, Aditya, Vrtrahan, Thor, Zeus, Perun,Ramayana destanının karısı Ahalya’yı baştan çıkarmaya çalışınca, ermişin bedduası yüzünden kısır kalmış, hatta tüm bedeninde bin adet kadın cinsel organı (yoni) oluşmuş bu yüzden Sayoni olarak anılmıştır. İndra ayrıca Megha-vahanası (Bulutların üzerinde doğan), Devapati (Tanrıların şefi), Divas-pati (Atmosferin lideri), Marutwan (rüzgârların efendisi) ve Swarga-pate (Cennetin efendisi) lakaplarıyla tanınmaktaydı.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016