Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir
Klostrofobi şikayetiniz olmasa bile içinde dolaşırken yer yer gerilim dolu heyecanlı bir maceranın parçası olacağınız Derinkuyu Yeraltı Şehri, modern çağda bir adamın evinin duvarının arkasında gizli bir oda bulması sonucu keşfedilmiştir. Kaymaklı yeraltı şehrinde olduğu gibi burada da büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak kadar büyük olan Derinkuyu yeraltı şehri Nevşehir- Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir’e 30 km. uzaklıktaki Derinkuyu ilçesinde yer almaktadır.
Muhtemelen ilk olarak MÖ 7. veya 8. yüzyılda Asur kolonileri döneminde kurulmuş olan devasa yeraltı kompleksi, o zamanın yerleşimcileri tarafından işgalci güçlerden korunabilmek için inşa edilmiş olup, adını ilginç bir kuyudan almaktadır.
Başlangıcından bu yana sürekli büyüyen ve asırlar sonra 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu‘nun zulmünden kaçan ilk Hıristiyanların Antakya ve Kayseri üzerinden Kapadokya’ya gelmesiyle yeniden kalabalık kitlelere ev sahipliği yapmıştır. Bizans döneminde önemli ölçüde genişleyen, misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu eklenen şehir, kabaca inşa edilmişse de şaşırtıcı derecede gelişmiş bir dizi yenilik sayesinde 20.000 sakinini uzun yıllar boyunca koruyabildiği sanılmaktadır. Derinkuyu Yeraltı Şehri, bölgede bulunan diğer yeraltı komplekslerinden daha derine 18 kat yeraltına inmesine rağmen sitenin her seviyesine temiz hava ve su sağlayan binlerce havalandırma bacası ve su yolu ile donatılmıştır. Şehir saldırıya uğradığında, kuşatma sırasında vatandaşlar sıkılmasın diye şehrin içerisinde sus kuyuları, ahırlar, kiliseler, erzak depolar ve şarap imalathaneleri ve fazladan gelen misafirler için konaklama imkanları vardı. Şehir, bir girişten içeri yuvarlanabilen, böylece girişi de duvar haline dönüştüren devasa taş tekerleklerden yapılmış kapılarla korunuyordu. Birbirine bağlı odalardan oluşan bu şehirlerde bazı odalar ancak bir insanın geçebileceği kadar dar tünellerle birbirine bağlanmaktadır.
Bugün, şehrin çevresindeki avlularda ve özel konutlarda Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne inen 600’den fazla giriş bulunmuş ve bu etkileyici savunmada bazı gedikler olabileceği izlenimi uyandırılmıştır. Bununla birlikte yüzlerce girişin ve iki metrelik taş kapıların düşmanlarca geçildiği şüphelidir.