İspanya

Antonio Gaudi’nin şaheserlerinden birisi: Casa Batlló (Barselona)

La Sagrada Familia, Park Güell ve Casa Mila (La Pedrara) ile birlikte Kemikler Evi (Casa dels Ossos) da denilen Casa Batlló, İspanya’da Art Nouveau akımının İspanyol öncüsü olan Katalan mimar Antonio Gaudi’nin Barselona şehrini süsleyen sıradışı şaheserlerinden birisidir.

Passeig de Gracia Bulvarı’nda yer alan Casa Batllo, Casa Ametller ve Casa Lleo Morera gibi ünlü yapıların bulunduğu Mansana de la Discordia bölgesinde yer alır. Barselona’nın önemli turistik cazibe merkezlerinden Casa Batlló, Gaudi’nin diğer sanat eserleri gibi arkasında olumlu ya da olumsuz, silinmez bir iz bırakan, hakkında mutlaka konuşturan bir yapı olup, 2005 yılından bu yana UNESCO Kültür Mirasları arasında yer almasına karşın kamuya ait değildir. 

Casa Batlló’nun Hikayesi

Dönemin varlıklı ailelerinden Batllo Ailesi için yapılan binanın balkonları kemiklerden, sütunları ise kafataslarından yapılmış gibi duran binanın pencereleri de doğanın renklerinden ilham alınarak süslenmiştir. 1903 yılında bu binayı satın alan, kentin zenginlerinden tekstilci Josep Batllo Gaudi’yi mimar olarak tutarak bu binayı restore etmesini istediğinde Gaudi binayı yıkmak yerine yapının iç duvarlarını yıkıp kat planlarını değiştirerek dış cephesini ise sanki kemik ve kafataslarından oluşuyormuş gibi süsleyerek tamamen değiştirerek bugünkü yapıyı ortaya koymuştur. 

Düz çizgilerden olduğunca kaçınan Gaudi, yapının ön cephesini gayrı simetrik  tasarlamanın yanı sıra ön cephesinin büyük bir kısmı kırık seramikler ile kaplamıştır. Çatı kısmı ise kambur bir ejderhaya benzeyecek şekilde yapının üzerine kondurulduğunda ortaya peri masallarında bahsedilen evlerden birisi çıkmıştır. 3 boyutlu seramik süslemeleri ile sualtındaymış hissi veren giriş holü, mantar şömineleri ve dalgalı tavanlarıyla dikkat çeken Asalet Katı, gün ışığını avlunun etrafındaki odalara dağıtan Işıklar Avlusu, kıvrımlı bacaları ve rengarenk süslemeleriyle çatı katı yılın 365 günü 09:00 – 20:00 arasında ziyaret edebileceğiniz Casa Batllo’nun görmeden ayrılmamanız gereken önemli yerleri.

1950’lerde Batllo ailesinden satılan yapı bir kaç el değiştirdikten sonra 1990’larda Bernat ailesince satın alındıktan sonra orijinaline sadık kalınarak restore edilmiştir. 1995 yılında turistik ziyaretler ve konser gibi çeşitli etkinliklere açılan Casa Batllo, Barselona’nın sembolik yapılarından birisi olarak yılda 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Casa Batlló’nun Yanındaki Muhteşem Evler

Gaudi’nin Casa Batllo’yu yeniden inşa ettiği dönemde Barselona Belediyesi’nin vereceği bir ödül için yarışan ünlü mimarlar aynı bölgede prestijlerini korumak için son derece iddialı eserler ortaya koymuşlardır ki birbirinden oldukça farklı bu yapılar yüzünden mahalle”Uyuşmazlık bloğu” anlamına gelen “La Manzana de La Discordia” olarak adlandırılmıştır. Casa Batllo’nun hemen yanındaki yapı Puig-Cadafalch’ın Casa Аmatller, Lewis Domenech ve Montaner’in Leo ve Moreri, Enrique Sagnier’in  Mulleras Hanesi  bu yetenekli mimarların mahalledeki ünlü eserleridir.