Türkiye

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Nevşehir

Klostrofobi şikayetiniz olmasa bile içinde dolaşırken yer yer gerilim dolu heyecanlı bir maceranın parçası olacağınız Derinkuyu Yeraltı Şehri, modern çağda bir adamın evinin duvarının arkasında gizli bir oda bulması sonucu keşfedilmiştir. Kaymaklı yeraltı şehrinde olduğu gibi burada da büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak kadar büyük olan Derinkuyu yeraltı şehri Nevşehir- Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir’e 30 km. uzaklıktaki Derinkuyu ilçesinde yer almaktadır.

Oku
Türkiye

Termessos Antik kenti (Antalya)

Büyük İskender, Asya’yı fethetmek için doğu seferine giriştiğinde tek bir şehri fethetmek için durma zahmetine girmemişti. Termessos, Türkiye’nin güney kıyılarında Pisidia Bölgesi’nin “Milyas” olarak anılan güneybatı bölümünde, bugün “Güllük” adını taşıyan Solymos Dağı’nın dorukları arasındaki vadide bir dağın tepesinde duruyor.

Oku
View of Hagia Sophia with the Tombs of Ottoman Sultans, Pascal Sébah, 1868 Tombs of Sultan Selim II (center), his son Sultan Murad III (left) and grandson Sultan Mehmed III (right)
Osmanlı yapıları

Ayasofya’daki Padişah Türbeleri

Ayasofya’nın haşmeti yüzünden turistik ziyaretlerde genelde gözden kaçan padişah türbelerinde 5 padişah ve aileleri Osmanlı sanatının zarafetini yansıtan muhteşem türbelerde ebedi bir ihtişam içerisinde yatarken, babalarına eşlik eden genç şehzadelerin mezarları bugün bile yürek burkan bir dramın anısını bugüne taşımaktadır.

Oku
Türkiye

Kekova Adası ve Batık Şehir

Tarihi Likya’da Antalya ilinin Demre ilçesi yakınlarında Kekova Adası, Kaleköy ve Üçağız köyleri hep birlikte üç antik kent olan Simena, Teimussa ve Bizans dönemi kalıntılarının bulunduğu eski Tersane (Xera) ile bugün Kekova adıyla bilinen ve Türkçe ‘kekik ovası’ anlamına geldiği iddia edilen bölgeyi tamamlamaktadır. Kekova Adası’nın etrafındaki suların hemen altında, Osmanlı, Bizans hatta Romalılardan önce dünyanın ilk demokratik federasyonuna ev sahipliği yapan Dolikisthe adlı bir şehrin kalıntıları gizlidir.

Oku
Türkiye

Cehenneme Açılan Kapı: Pluto’nun Kapısı veya Ploutonion (Denizli)

Denizli ilinde Pamukkale yakınlarında yer alan Hierapolis’teki Ploutonion (Antik Yunanca: Πλουτώνειον) yani Pluto’nun Kapısı olarak adlandırılan bir mağaranın Greko-Romen mitoloji ve geleneğinde yeraltı dünyasına açılan kapı olduğuna inanılmaktaydı.

Oku
Sardinya

Prama Dağı’nın Dev Heykelleri, Sardinya

Prama Dağı’nın dev heykelleri, MÖ 18. yüzyıldan itibaren Sardinya’da yaşayan Nuraghe kültürü tarafından kumtaşından oyumuş 2 ila 2,5 metre yüksekliğinde heykellerdir. Bunların devasa boyutunun yanı sıra en belirgin özelliklerinden biri de eş merkezli iki diskten oluşan gözleridir. Sardinya adasında Sinis yarımadasının merkezinde, Oristano bölgesindeki Cabras kasabası yakınlarında, Mari Ermi’nin yanardöner beyaz ve pembe kuvars plajı ile Cabras gölünün doğal vahası arasında yer alan Prama tepesinin yamaçlarında yer alan nekropolü korumak için bir zamanlar heykeller sıralanmıştı.

Oku