İsviçre

Basel (İsviçre) Gezi Rehberi

Ren Nehri kıyısında, İsviçre’nin kuzeybatısında İsviçre, Fransa ve Almanya sınırlarının buluştuğu noktada yer alan ve bu yüzden Dreiländereck (üç ülkenin köşesi) olarak anılan Basel, dünya çapında bir sanat başkenti olarak öne çıkmaktadır. İsviçre’yi Ren üzerinden denize bağlayan en büyük limana sahip bu kozmopolit şehirde ülkenin ihracatı başlamakta ve Hollanda’nın liman kenti Rotterdam üzerinden devam etmektedir.

Bir Pazar akşamı Basel sokakları bomboş. Herkes ya evinde ya da Almanya ve Fransa gibi komşu ülkelere günübirlik gezi için gitmiş durumda…

Basel şehri gezi rehberi

İsviçre, Avrupa Birliği üyesi değil ancak Schengen Bölgesi’nde bulunuyor, yani Schengen vizeniz varsa bu güzel şehri ziyaret etmek için 2-3 günlük bir gezi yapabilirsiniz. Ren’in güney ve batı kıyıları, Ortaçağ’dan kalma eski şehir ile Grossbasel’e (Büyük Basel) ev sahipliği yapmaktadır. Kleinbasel (Küçük Basel) ise, gece hayatının büyük bir bölümünü barındıran kuzey tarafında yer almaktadır. İster Eski Kent’i dolaşın ister Arnavut kaldırımlı sokaklarda kaybolun ister Ren Nehri’nde bir gemi yolculuğuna çıkın, şehirde yapılacak çok sayıda aktivite vardır. Basel, Orta Çağ atmosferiyle sizi geçmişe doğru eşsiz bir yolculuğa çıkarırken, lüks markalarla birçok modern bina, sanat galerisi ve mağazayı bünyesinde barındırmaktadır. Basel, klasik ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği müzeleri ve her yıl düzenlenen Art Basel Fuarı ile sanatseverler için gerçek bir cennettir. İsviçre küçük bir ülke olduğu için yakınlarda trene atlayıp Basel’den günübirlik gezi yapabileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Zürih ve Luzern şehirleri günübirlik gezilere çıkabileceğiniz kısa bir mesafede yer almaktadır. Sadece İsviçre içinde dolaşmak zorunda da değilsiniz sınırı geçebilir ve komşu Fransız bölgesi Alsace’yi ve Almanya’nın Kara Ormanı’nı ziyaret edebilirsiniz. Hoffmann-La Roche, Novartis, Abbott, Lonza Group, Actelion, Straumann, Basilea Pharmaceutica, Genedata, NBE-Therapeutics, Santhera, Idorsia, VAXIMM gibi ilaç firmalarının merkezini barındıran Basel, yükselen ilaç ve kimya endüstrisi ile İsviçre’nin en zengin şehri olmak için Zürih ile rekabet etmektedir.

Kent Merkezi

Basel, İsviçre’nin en eski üniversite şehridir. Zengin bir şekilde dekore edilmiş kırmızı kumtaşı belediye binası ve geç Romanesk-Gotik katedrali ile büyük pazar meydanı, şehrin tarihi simge yapılarını içermektedir. Tarihi şehir merkezinde bir yürüyüş sırasında, küçük butikler, antika kitapçılar ve modern tasarımcıların dükkanlarını görülebilir ayrıca geleneksel Basel ballı kekini denemek için “Läckerli Huus”u ziyaret etmeye değer. Basel, gelenek bilincine sahip ve aynı zamanda açık fikirli bir yerleşimdir. Burada tarihi binaların yanı sıra Herzog & de Meuron, Mario Botta, Diener & Diener ve Richard Meyer gibi ünlü mimarlar tarafından tasarlanan birkaç modern bina yer almaktadır. Basel yeşil bir şehir olup, Botanik Bahçeleri, çeşitli parklar ve Ren Nehri kıyıları dinlenmek ve bir süre oyalanmak için mükemmel yerler. Basel hayvanat bahçesindeki Etoscha Evi, Namibya savanı hakkında muhteşem bilgiler sunmaktadır.

Nehir geçişi bu kayıkla sağlanıyor.
Basel yeşil bir şehir… Kent dışına çıktığınızda İsviçre’nin ünlü kartpostal güzelliğindeki tabiat manzaralarıyla karşı karşıya kalacaksınız

Basel Kırsalı

Augusta Raurica’da etkileyici kalıntılar ve müzede bulunan çok sayıda buluntu, geçmişte Romalıların bölgedeki yoğun yaşamlarına tanıklık etmektedir. Basel bölgesinin ilkbaharda çok sayıda kiraz ağacının bulunduğu büyüleyici kırsalı da özellikle güzel bir çiçek gösterisine ev sahipliği yapmaktadır. Basel’de bir rent-a car firmasından otomobil kiralayabilirseniz Almanya ve Fransa, Kara Orman ve Vosges Dağları, sınır şehri Basel’den sadece bir taş atımı uzaklıkta yer almaktadır.

Basel’de 40’a akın müze bulunmakta

Art Basel

Şehirde yer alan 40 kadar müze Basel’i ülkedeki en yüksek müze yoğunluğuna sahip şehir yapmaktadır. Bu müzeler arasında etkileyici güzel sanatlar Kunstmuseum, eğlenceli mekanize heykelleriyle Tinguely Müzesi ve Renzo Piano tarafından tasarlanmış bir binada Beyeler Vakfı’nın 20. yüzyıldan kalma muhteşem sanat koleksiyonu yer alıyor. Basel Sanat Müzesi, demir heykeltıraş Jean Tinguely’ye adanmış müze, Fondation Beyeler ve Kültürler Müzesi gibi uluslararası alanda tanınan müzeler, birçok galeri ve tiyatro gibi çok sayıda ziyaretçiyi çekmektedir.

Bu küçük şehir, her yıl Haziran ayında modern ve çağdaş eserler için dünyanın önde gelen uluslararası sanat gösterisi olan Art Basel’e ev sahipliği yapıyor. Art Basel’de resim, heykel, enstalasyon, fotoğraf, video ve multimedya çalışmalarını bir araya getiren yaklaşık 300 galeri, modern sanatın büyük ustalarından yeni yükselen yıldızlara kadar 2.500’den fazla sanatçının çalışmalarını sergiliyor. Ana etkinliğin ötesinde, sanatseverler kültür ve sanat açısından zengin bu hafta boyunca kasabayı daha küçük sergiler, film gösterimleri, konserler ve partiler için kaplıyor. Ayrıca Basel, senfoni orkestrası ve oda orkestrasının yanı sıra uluslararası prodüksiyonların yer aldığı müzikal bir tiyatroya da ev sahipliği yapmaktadır. Yıllık Fasnacht Karnavalı, Basel halkı için en önemli kutlamadır. Paskalya öncesi perhizin ilk Çarşambası takip eden Pazartesi günü şehir “Morgenstraich”ı kutlamaktadır. Sabahın dördünde şehrin tüm ışıkları sönmekte ve şehrin sokaklarında renkli ve ışıltılı bir geçit töreni başlamaktadır.

Basel tren istasyonunun içi

Basel’e Nasıl Gidilir?

THY ve Pegasus Hava Yolları’nın İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Basel Havalimanı’na sık sık direkt seferleri bulunmaktadır. Şehre, Türkiye’deki çoğu şehirden bağlantılı uçuşlarla da kolayca erişilebilir.

Basel Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Basel bir sınır şehri olduğundan, Mulhouse Uluslararası Havalimanı’nın üç sınır ülkesi Fransa, Almanya ve İsviçre’yi birbirine bağlayan üç çıkış kapısı vardır. Fransız topraklarında bulunmasına rağmen, havalimanı Basel’e çok daha yakın olduğundan popüler bir geçiş noktası olarak kullanılmaktadır. Mulhouse havaalanından Fransa’ya gitmek için 11 numaralı otobüse binmeniz ve sayısız şehre bağlantı için St. Louis tren istasyonunda inmeniz gerekiyor. 50 numaralı otobüs ise Basel SBB tren istasyonuna gidiyor. Farklı Alman şehirlerine bağlantılar için Freiburg’a servis otobüsleri vardır. Ayrıca -önceden rezervasyon yapmanız tavsiyesiyle havaalanından otomobil kiralayabilirsiniz.

Basel tren istasyonu dış görünüm

Nerede Kalınır?

Otelinizi önceden ayırtın veya kendi kültürel zevkleri seçeneği cazip kılan Zürih’te trenle bir saat uzaklıkta bir konaklama yeri olduğunu unutmayın. Sanatseverler doğal olarak, minimalist konuk odaları (dokuz Art Hotel’de, 24 bitişik Gallery Hotel’de) farklı İsviçreli sanatçılar tarafından düzenli olarak yeniden dekore edilen Der Teufelhof Basel’i tercih edebilir. Nehir kenarındaki zarif Hotel Krafft’ın kapısında Orta Çağ’dan kalma Eski Kent ve çoğu nehir manzaralı 45 geniş ve sade döşenmiş oda bulunmaktadır. İsviçre’ye gtmişken fondü, röstili dilimlenmiş dana eti yemeniz tavsiye edilir.

Her zamanki gibi şehrin tabiat tarihi müzesi ilk gezdiğimiz müzelerden birisi oldu.

Basel Hakkında Önemli Bilgiler

 

Ülke: İsviçre

Bölge: Kuzeybatı İsviçre

Alan: 23.91 km2

Dil: Almanca ve Alemannic (İsviçre Almancası)

Ortalama sıcaklık: 21.3 °C

İklim: Ilıman İklim

Bitki Örtüsü: Geniş Yapraklı Ağaçlar

GMT arasındaki fark: GMT + 2

Telefon Kodu: +41

Para birimi: İsviçre Frangı

Soket Tipi: J Tipi

Basel’Li ünlü sanatçı Jean Tinguely’nin heykelleri havaalanı dahil pek çok yerde sergileniyor

Önemli Linkler

Art Basel www.artbasel.com  Bilet fiyatları ($45–$100)

Basel, 2017 (Özhan Öztürk)

Otel Tavsiyesi

Der Teufelhof Basel www.teufelhof.com  Sezon dışı $265 Yüksek sezon $550

Hotel Krafft www.krafftbasel.ch Sezon dışı $300 Yüksek sezon $430

Restaurant

Stucki Bruderholz: www.stuckibasel.ch   (Ortalama yemek $130)

Löwenzorn www.loewenzorn.ch (Ortalama yemek $55)