1943

1-15 Şubat 1943: Almanlar Stalingrad’da teslim oluyor

1 Şubat 1943 Stalingrad’da hayatta kalan Alman birliklerinin kuzey cebi teslim oldu. Kızıl Ordu bugün çoğu yaralı olan 90.000 yorgun ve aç Wehrmacht askerini esir aldı. Alman devlet radyosu, Altıncı Ordunun Stalingrad’da imha edildiğini duyurdu: “Ordunun fedakarlığı boşuna değildi. Almanya yaşasın diye öldüler!” Naziler, savaşın başlamasından bu yana ilk kez bir yenilgiyi açıkça kabul ediyor.

Dinlemek için (Almanca):

Stalingrad imha makinesi gibi Wehrmacht’ın en iyi askerlerini mahvetti: 750.000’den fazla Alman, İtalyan, Macar ve Rumen asker geçen yazdan bu yana öldü, esir alındı veya sakat kaldı.

Japon-Amerikalılardan oluşan 442. Piyade Alayı’nı

2 Şubat 1943 ABD Ordusu, neredeyse tamamı Japon-Amerikalılardan oluşan 442. Piyade Alayı’nı kurdu. Bunların çoğu ABD toplama kamplarında tutulan gönüllüler. Başkan Roosevelt, Nisei askerlerini alkışlayarak: “Amerikalılık bir ırk veya soy meselesi değildir ve asla olmadı.”

Japon kuvvetleri Ke Operasyonunu başlattı: Guadalcanal’dan geri çekilmek, adayı Amerikalılara bırakmak. Guadalcanal’a yerleştirilen 36.000 Japon askerinden sadece 11.000’i tahliye edilecek, geri kalanı savaştan, açlıktan ve hastalıktan öldü. Japon kuvvetlerinin Henderson Field hava üssüne karşı başka bir beyhude taarruz için yığınak yaptığına inanan Amerikalılar, birliklerin ve gemilerin toplanmasını aksatmıyorlar. Japon Deniz Kuvvetlerine şimdiden ağır bir ücret ödetiyorlar.

Alman halkı, Stalingrad’ın yenilgisinin duyurulmasından sersemlemiş durumda. Müttefik propaganda belirsizlikten yararlanıyor: SSCB’deki Mihver birliklerinin hepsinin esir edildiğini iddia ediyor.

Stalingrad’daki Alman birlikleri Kızıl Ordu’ya teslim oluyor

3 Şubat 1943 Stalingrad’daki Alman birliklerinin son cebi Kızıl Ordu’ya teslim oldu. Sovyet hükümeti 163 gün sonra Stalingrad’daki Mihver kuvvetlerinin nihayet yenilgiye uğradığını duyurdu. Alman General Carl Strecker, tükenmiş birlikleriyle dört Sovyet ordusuyla karşı karşıya, Stalingrad’dan son Wehrmacht telsiz mesajını hazırlıyor; “Heil Hitler” düzenlemesini kasıtlı olarak işaretinden çıkararak ‘Yaşasın Almanya!’ diyor.

5 Şubat 1943 Amerikan asker nakliyesi USS Dorchester, Grönland’ın doğusundaki bir Alman denizaltısı tarafından torpillendi. 905 yolcudan 605’i buzlu sularda donarak öldü. Denize düşenlerin çoğu hipotermiden öylesine sertleşti ki kurtarma gemilerinden atılan halat veya ağı yakalayamıyorlar. Dorchester ölüleri arasında “Dört din adamı da var” var: Metodist bakan George Fox, Haham Alexander Goode, Katolik Peder John Washington ve Reform Başrahibi Clark Poling.

6 Şubat 1943 İtalyan hükümetinde büyük sarsıntı: Faşist diktatör Mussolini, Dışişleri Bakanı ve damadı Kont Galeazzo Ciano da dahil olmak üzere kabinesinin çoğunu kovdu. Mussolini kendisini yeni Dışişleri, İçişleri, Savaş ve Hava Bakanı olarak atadı.

7 Şubat 1943 Hollanda’nın Nazi işgalcileri 600 Hollandalı öğrenciyi tutukladı ve Herzogenbusch SS toplama kampına yolladı. Yaygın Nazi karşıtı protestolar sırasında bir Alman subay yaralandı.

Mareşal von Manstein

Mareşal von Manstein ile kasvetli bir toplantıda Hitler, Stalingrad’daki felaketin “münhasır sorumluluğunu” kabul etti: Hitler’in direnişine rağmen, Alman kuvvetlerine terk etme izni veriyor. Donets nehri Sovyet kuşatmasından korktuğu için Hitler, Alman birliklerinin SSCB’nin 4. büyük şehri ve kalan en büyük Nazi ödülü olan Kharkov’u elinde tutmasında ısrar ediyor. Yeni kurulan SS Panzer Kolordusu’na şehri ölümüne savunması emredildi.

ABD’de ayakkabılar karneye bağlandı

8 Şubat 1943 Hitler, Doğu’daki yenilgilerin ardından onlara ilham vermeleri için üst düzey Nazileri ve Alman hükümet yetkililerini Rastenburg karargahına çağırdı: “Ya Avrupa’nın efendisi olacağız ya da tam bir tasfiye ve imha yaşayacağız.” Hitler, Almanya’nın hala savaşı kazanabileceğini tahmin ediyor. Avrupa’nın hayatta kalan Yahudi nüfusuna karşı “tam savaş” vaat ediyor ve Müttefik güçlerin kapitalist-komünist koalisyonu için “uluslararası Yahudileri” suçluyor.

ABD’de ayakkabılar artık karneye bağlanıyor: Bu haftadan itibaren Amerikalılar, değerli kauçuk ve deriyi kurtarmak için yılda yalnızca üç yeni ayakkabı alabiliyor. ABD’de son altı aydır erkek lastik botları karneye bağlanmış durumda. Yalnızca gerekli işçilerin bunları satın almasına izin veriliyor ve yenilerini almak için hala eskimiş bir çift sunmaları gerekiyor.

9 Şubat 1943 Kızıl Ordu, ani bir kuşatma saldırısında, Harkov şehrini Almanlardan geri aldı. SSCB’de başka bir Mihver ordusu yok edilme tehlikesi yaşıyor.

Mohandas Gandhi

10 Şubat 1943 Alman askerleri, Sovyetlerin hala savaşa gönderebileceği tank ve top sayısından dehşete düşüyor. Nazi propagandası onlara Rus rezervlerinin tükendiğine dair söz vermişti.

Japonların Guadalcanal’dan geri çekilen Ke operasyonu tamamlandı ve adadaki son 10.000 askerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesiyle tamamlandı. Amerikalılar, Guadalcanal’a daha fazla asker getirdiklerine inanarak nakliye gemilerine müdahale etmediler. Amerikan devriyeleri sadece birkaç hasta veya ölmekte olan Japon askeri buluyor. ABD’li komutan işaret ediyor: “Japon kuvvetlerinin Guadalcanal’da tamamen ve tamamen yenilgiye uğratılması … Tokyo Express’in Guadalcanal’da artık bir sınırı yok.”

11 Şubat 1943 Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mohandas Gandhi, Hindistan’ın İngiliz imparatorluk hükümeti tarafından “yasadışı” hapsedilmesini protesto etmek için açlık grevine başladı.

12 Şubat 1943 Kharkov yakınlarındaki Alman savaş muhabiri Kızıl Ordu’nun ilerleyişi hakkında şunları bildirdi: “Rus topçu ateşi bir devin davulunun yuvarlanması gibidir. Tek bir patlamayı duymak imkansızdır. Tarif edilemez bir ses kasırgasıdır. İnsan kendini önemsiz bir böcek gibi hisseder.”

Hitler’in ordusunun doğuya doğru ilerlemesi ile ilgili Sovyet karikatürü

Stalingrad’da Altıncı Ordunun imhası, Almanya’nın her yerine şok dalgaları gönderiyor; SS gözetim raporları, açık bir karamsarlık ve Nazi karşıtı konuşmaları kaydediyor.

Sovyet propagandası, “Hitler’in ordusunun doğuya doğru ilerlediğini” gösteriyor ve donmuş Alman birlikleri Naziler tarafından bir dizi mezar işaretine dönüştürülüyor.

Bugün Auschwitz‘e Nazi işgali altındaki Batı Avrupa’dan Yahudileri taşıyan iki tren geldi: Westerbork toplama kampından 1184 Hollandalı, Drancy’den 1000 Fransız. SS doktorları tarafından iş detayları için birkaç seçildikten sonra, gaz odalarında 1837 erkek, kadın ve çocuk öldürüldü.

Union Générale des Israélites de France’ın Lyon’daki Rue Sainte-Catherine’deki ofisinde sivil giyimli Gestapo memurları, yardım kuruluşlarını Yahudileri tutuklanabilecekleri ve Drancy toplama kampına gönderilebilecekleri “yiyecek toplamaya” teşvik etmeye zorladı. Drancy toplama kampı, Auschwitz yolunda. Fransa’nın Nazi işgalcileri, Yahudileri ölüm kamplarına sürülmeleri için avlıyorlar. 2 gün önce, Klaus Barbie liderliğindeki Lyon’daki Gestapo, bir Yahudi hayır kurumuna baskın düzenledi ve gizlice işgal etti dahası yiyecek ve tıbbi tedavi için başvuran mültecileri tutukladı.

13 Şubat 1943 Sovyetler Birliği, SSCB Bilimler Akademisi’nin atom bombası yaratmaya adanmış 2 Numaralı

Klaus Barbie

Laboratuvarı’nı oluşturdu. Batılı nükleer bilim adamlarının şüpheli sessizliği ve İngiliz istihbaratının fizyonu silahlandırmanın fizibilitesi konusunda çalınması Stalin’i harekete geçirdi.

Free a marine to fight; Be a Marine, 1943

14 Şubat 1943 ABD Deniz Piyadeleri Kadın Rezervi oluşturuldu ve 19.000 kadın Deniz Piyadesini hatların gerisinde görev yapmak ve erkekleri savaş için serbest bırakmak amacıyla işe aldı. Siyahi veya Asyalı kadınların başvurama hakkı yok. Kadın Rezervine başvuranlara güvenilmez ve birçok Denizci tarafından istismar ediliyor. Dahası hizmet için başvuran kadınlara takılan alaycı lakaplar şunlardır: Femarines, WAMS, BAMS, Dainty Devil-Dogs, Glamarines ve Denizaltılar.

15 Şubat 1943 Britanya’da bulunan Amerikalı askerler, sevgililerine göndermek için Sevgililer Günü kartlarını seçiyorlar. Yaklaşık yarım milyon ABD’li havacı şu anda İngiltere’de konuşlanmış durumda, yerel kadınlar için şiddetli bir rekabet yaratıyor ve İngiliz erkekler arasında kızgınlığa neden oluyor.

ABD, Papua Yeni Gine‘de Japonların elindeki Kahili Havaalanına bir “Sevgililer Günü Katliamı” ile saldırmaya çalıştı: 8 Amerikan uçağı düşürülünce saldırı durduruldu. Savaşçı eskortları gelene kadar diğer bombalama görevleri iptal edildi.