Türk Tarihi

Cengiz Han ve Moğol İmparatorluğu

Cengiz han adıyla tanınan Temuçin ( veya Timuçin 1162/67-1227), bir zamanlar dünyanın beşte birini kontrol eden Moğol İmparatorluğu’nun (1206-1368) efsanevi kurucusu ve lideriydi. Cengiz Han önderliğindeki Moğollar 25 yıllık bir süre Büyük İskender’in ulaştığı sınırların dört, Roma İmparatorluğunun ise iki katına denk gelen bir alanı ele geçirmeyi ve dünyanın en büyük kara imparatorluğunu yönetmeyi başarmıştı. Moğol platosunun göçebe kabilelerini birleştirdikten sonra, Orta Asya ve Çin’in diğer parçalarını fethetmiş, soyundan gelenler imparatorluğu daha da genişleterek Polonya, Vietnam, Suriye ve Kore gibi uzak yerlere doğru ilerlemişlerdi.

Oku
Black Death, Bubonic Plague, 1625. Triumphant Death chases Londoners from their city, but country folk (right), fearful of disease, drive them back. The picture is the title artwork from a 17th century pamphlet on the effects of the plague on London. This pamphlet, A Rod for Run-awayes, by Thomas Dekker, was published in 1625, one of the years in which a plague epidemic broke out. The plague (or Black Death) affected Europe from the 1340s to the 1700s. It is thought to have been bubonic plague, caused by the bacterium Yersinia pestis, and spread by fleas on rats. During a typical outbreak, tens of thousands died in London alone.
Avrupa tarihi

Kara Ölüm veya Kara Veba Hakkında Her Şey

Kara Ölüm veya Kara Veba adıyla bilinen hıyarcıklı veba salgını insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgın olup, Avrasya ve Afrika’da 1346’dan 1353’e kadar milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuştu.

Oku
1943

1 -15 Mart 1943: Hitler’e başarısız suikast

1 Mart 1943 Müttefik komandolar, Nazi işgali altındaki Norveç’te bir Alman ‘atom silahı’ programını başarıyla sabote ettiler:  Norveçli komandolardan oluşan bir ekip Telemark’taki ağır su üretim tesisini havaya uçurdu. Böylece Alman nükleer araştırmaları için hayati önem taşıyan 500 kilogram ağır su yok edildi. “Gunnerside Operasyonu”na katılan komandolar, patlayıcılar, Telemark fabrikasının planları ve intihar kapsülleri verilerek İngiliz istihbaratı tarafından Norveç’e paraşütle atılmıştı. İngiliz ajanlarının bir önceki sabotaj girişimi Naziler tarafından yakalanmaları ve işkence görmeleri ile sona ermişti.

Oku
1943

16-28 Şubat 1943: Hans ve Sophie Scholl idam ediliyor

16 Şubat 1943 Kızıl Ordu, SSCB’nin güneyindeki Rostov-na-Donu (Rostov-on-Don) şehrini geri aldı. Almanlar, Stalingrad‘da olduğu gibi kuşatılma ve tuzağa düşme korkusuyla geri çekilmek zorunda kaldı.

Oku
1943

1-15 Şubat 1943: Almanlar Stalingrad’da teslim oluyor

1 Şubat 1943 Stalingrad’da hayatta kalan Alman birliklerinin kuzey cebi teslim oldu. Kızıl Ordu bugün çoğu yaralı olan 90.000 yorgun ve aç Wehrmacht askerini esir aldı. Alman devlet radyosu, Altıncı Ordunun Stalingrad’da imha edildiğini duyurdu: “Ordunun fedakarlığı boşuna değildi. Almanya yaşasın diye öldüler!” Naziler, savaşın başlamasından bu yana ilk kez bir yenilgiyi açıkça kabul ediyor.

Oku
1943

16-31 Ocak 1943: Stalingrad kurtarılmak üzere

16 Ocak 1943 Stalingrad’da mahsur kalan Alman birliklerinin durumu korkunç; açlıktan ölmekte olan bazı askerler, yiyecek bulabilmek için Kızıl Ordu’ya teslim oluyor. Alman subay Alex Dohna-Schlobiten: “Adamlarımızın silahı hatta çizmeleri bile yok. İyice zayıflayan adamlar dizlerinin üzerinde sürünüyor, ayakları üzerinde donarak ölüyorlar.”

Oku