Mısır Mitolojisi Ortadoğu Tarihi

Basamaklı Djoser (Zoser) Piramidi: Mısır’ın İlk Piramidi

Sakkara’da yaklaşık 4.700 yıl önce inşa edilen Basamaklı Djoser Piramidi, Mısırlıların inşa ettiği ilk piramitti. Basamaklı Djoser (Zoser) Piramidi Mısır’ın en eski anıtsal piramidi olup, yaklaşık MÖ 2670–2650 arasında hüküm süren 3. Hanedanın ilk firavunu Djoser için MÖ 2650 civarında Sakkara’da[1] inşa edilmiştir. Bu piramit, antik dünyanın en ünlü mimarı Imhotep tarafından planlanmış olduğu söylenen bir yapı kompleksinin bir parçasıdır. Günümüzde bile insanları büyüleyen piramitler, eski Mısır’ın en ünlü anıtları olmakla birlikte, Çin ve Maya gibi diğer kültürler de rastlanılan bu muazzam anıtlar, Mısır’ın sembolü haline gelmiştir. Piramit formunun gelişimi…

Oku
1. Dünya Savaşı

Birinci Dünya Savaşını Başlatan Suikast

28 Haziran 1914 sabahı, 19 yaşındaki bir Bosnalı milliyetçi Gavrilo Princip, Avrupa’nın ikinci büyük imparatorluğu Avusturya-Macaristan tahtının varisi Arşidük Franz Ferdinand’ı Saraybosna’da sokak ortasında vurarak öldürdü. Sıradan bir postacının oğlu olan suikastçı 19 yaşındaki Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip o zamanlar ‘tüm savaşları sona erdirecek savaş’ olarak nitelendirilen Büyük Savaş’ın sonraki adıyla I. Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olacak zincirleme bir reaksiyon başlattığının farkında değildi.

Oku
Pasifik Adaları

Paskalya Adası ve Dev Heykellerinin Gizemi

Paskalya Adası’nın devasa taş heykelleri, kâşifleri, araştırmacıları ve tüm dünyadan meraklı okurların zihnini yüzyıllardır meşgul etti ancak şimdi uzmanlar adanın en büyük gizemlerden birini çözdüklerini ve ‘heykellerin bulundukları mevkiinin’ sebebini anladıklarını söylüyor.

Oku
Hindistan

Ellora Mağaraları’nda Kailasa Tapınağı (Kailash)

Tek Bir Kayadan Oyulan 1200 Yıllık Devasa Hindu Mabedi Kailasa Tapınağı, Hindistan’ın merkezindeki Maharastra bölgesinde Aurangabad şehrine yaklaşık 30 km uzaklıkta Ellora (Elura, Elapura) yer almakta olup dünyanın en büyük monolitik sanat eseridir. Devasa tapınak, bir mağaranın dağ yamacına usta zanaatkarlar tarafından tek bir sağlam kayadan 18 yılda oyulmuştur. Resmen dünyanın harika yapılarından birisi olarak seçilmemişse de hiç kimse bu tapınağın muazzamlığını inkâr edemez. Kailasa Tapınağı, Atina’daki Parthenon‘dan daha büyük bir alanı kaplamakla birlikte bu muhteşem sanat eserini 1682’ye kadar kimse fark etmemiştir. Hindistan’daki antik kaya kesme mimarisinin en önemli…

Oku
Alexander Mosaic (detail), House of the Faun, Pompeii
Yunanistan Tarihi

Büyük İskender Kimdir? Hayatı, Seferleri ve Mirası

Biz sadece ‘Büyük’ lakabıyla ansak da Makedon kralı[1], Helen Birliği’nin lideri[2], İran’ın Şahların Şahı[3], Mısır’ın firavunu, Asya’nın Efendisi gibi sayısız unvan ve övgünün sahibi Balkanlar’dan günümüz Pakistan’ına kadar uzanan bir imparatorluğu fetheden kişiyi ne kadar tanıyoruz ve bildiklerimiz ne oranda doğru? Çoğumuz, 20 yaşında kral olan ve 32 yaşında ani ölümü sırasında antik dünyayı büyük ölçüde fethetmiş bulunan genç kral Makedonyalı İskender’i duymuştur. Bununla birlikte Büyük İskender hakkında bildiklerimizin çoğu güvenilmez ve efsanelerden ibarettir. Büyük İskender‘in inanılmaz derecede zengin ve karmaşık hikâye örgüsünde ki bu söylencelerin çoğu onun halefleri tarafından…

Oku
Dünyanın muhteşem yerleri Görülmesi Gereken Yerler

Dünyanın En Güzel Kütüphaneleri

Meraklı turistler için yeryüzü ziyaret edilmeyi bekleyen çok sayıda nefes kesici yerle dolu: Antik Uygarlıkların mirasını taşıyan tarihi yapılar, doğal güzellikleriyle ünlü coğrafyalar, egzotik ülkeler ve Ortaçağ’ın mimari mirasını bugüne dek korumayı başaran şehirler hazırlanan listelerin ilk sıralarında yer alıyor. Bununla birlikte bir şehri gezerken şehrin ruhu ve tarihi hakkında fikir vermekle kalmayıp, o şehrin ve insanlarının hikayeleri hakkında fikir veren kütüphaneler genelde es geçilmektedir. Oysa ki gerek eşsiz bir mimari zevkin ürün oldukları gerekse olağanüstü içerikleri sebebiyle kesinlikle görülmesi gereken çok sayıda kütüphane var. Bunlar yaratıcılarının sanatını ve değerli…

Oku